Viva Tenerife

Au Pair élet Tenerifén

Munka

Korábban már olvashattatok cikkeket tenerifei munkavállalással kapcsolatban, amiket egy volt kolléganőnk, Dalma írt. Az én beszámolóm az itteni au pair életet igyekszik bemutatni az érdeklődőknek.

Így lett rémálom a külföldi álommunkámból

Munka

Ha mélyen belegondolok, már gyerekkoromban is imádtam a képeket és a fotózást, de valahogy ezt mindig figyelmen kívül hagytam. A kintlétem alatt sokkal közelebb kerültem önmagamhoz és rájöttem, hogy a fotózás az, ami igazán érdekel. Ezt szeretném csinálni egy életen át.

A sziget, ami csábítja a külföldieket

Munka

Tenerifén nagyon magas a külföldiek aránya és nem csak a nyaralni érkezőkről beszélek. Rengeteg magyarral és más idegen országból érkezővel ismerkedtem meg itt, vannak olasz, dél-amerikai, angol, holland, ukrán, román, amerikai, kanadai, svéd, orosz, francia ismerőseim is. Volt aki csak nyaralni jött és akad olyan is bőven, aki itt él és dolgozik a szigeten...

Élet a hotelben - egy dolgozó és egy nyaraló szemével

Munka

Amikor vendégként megérkezel és elfoglalod az előre elkészített szobádat úgy érzed, szuper lehet itt élni. Nap közben a medence melletti nyugágyakon hűsölhetsz a hideg frissítők kíséretében és finomabbnál finomabb ételeket fogyaszthatsz az ízlésednek megfelelően, hisz választékból soha nincs hiány. Amennyiben tényleg jó hotelt választasz, minden ami csak szükséges, hogy kipihenten és jó érzésekkel mehess haza, rendelkezésedre fog állni. Mindezért viszont rengeteg ember munkálkodik a háttérben, és az ő életük közel sem olyan nyugalmas és pihentető, mint amit te tapasztalsz ott helyben.

Egészségügyi ellátások Tenerifén

Munka

Mikor még otthon éltem azt gondoltam, hogy Magyarországon szörnyű az egészségügyi ellátás. Mióta viszont Tenerifén vagyok sokszor visszasírom az otthoni ellátást. Az itteniek közül sokan azt mondják, hogy az utóbbi években sokat romlott az egészségügy színvonala, és hogy Spanyolországban valamelyeset azért jobb, mint itt lent a szigeten. Ha Tenerifét vagy más turistaparadicsomot választanál új otthonodul, mindenképp érdemes kötnöd magadra egy magán egészségügyi biztosítást!

Különböző kultúrák és nemzetiségek együttélése

Munka

Tenerife déli része nem kis embertömeget mozgat meg, ide a világ minden tájékáról érkeznek emberek nyaralás és munkavállalás szempontjából is. Így egyáltalán nem ritka, hogy különböző nemzetiségek együtt élnek, együtt dolgoznak, vagy csak együtt töltik a szabadidejüket.

Időjárás-jelentés Teneriféről

Munka

Teneriféről tudni kell, hogy a sziget déli részén egész évben meleg van és nagyon ritkán esik. A 10 hónap alatt amióta itt élek, kétszer volt rá példa. Ráadásul abból is az egyik esetben csak pár percig tartott. Azonban, amikor ide érkezik egy igazi vihar, az úgy tombol végig a sziget déli részén is, hogy az valóban igazán ijesztő tud lenni. Mintha egy katasztrófafilm elejét néznénk. De ne rohanjunk ennyire előre.

Milyen otthoni eseményekről maradsz le, ha a külföldi életet választod?

Munka

Amíg te szépen éled a kis életedet messze az otthonodtól, a családodtól és a barátaidtól, otthon sem fog megállni az élet. Azt már természetesnek veszed, hogy a mindennapos történéseknek nem vagy a részese, de mi van azokkal az eseményekkel, alkalmakkal amelyek korántsem mondhatók mindennaposnak?

Amire megtaníthat a külföldi élet: elengedni, búcsút mondani

Munka

Azt hiszem életemben nem kényszerültem még ennyiszer arra, hogy elengedjek dolgokat, embereket, mint mióta eldöntöttem, külföldre költözöm. Az én esetem kicsit speciális, mert egy turisztikai központot választottam magamnak a Kanári- szigeteken, Tenerifén. Itt az emberek sok esetben jönnek-mennek, így talán hatványozottan érvényes, hogy meg kell tanulni elengedni.

Milyen a külföldi élet a legjobb barátnőd / barátod nélkül?

Munka

Azt gondolom, hogy ahogy a szerelemben is létezik az úgy nevezett IGAZI, aki tökéletesen a másik feled és kiegészít téged, úgy a barátságban is van ilyen. És mint ahogy a szerelemben sem egyszerű megtalálni ezt a személyt ugyan úgy a barátságban sem. Igazi kincsnek számít. Van aki egy élet alatt se talál rá az úgynevezett legjobb barátra.

Mire figyelj oda nőként a külföldi munkavállalásnál?

Munka

Arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy milyen veszélyeket tartogathat egy túlságosan jónak ígérkező állásajánlat külföldön. Nem állítom, hogy nem lehet kifogni igenis jó munkákat, de azért ha kiemelkedően magas fizetést ígérnek nem árt elgondolkozni és résen lenni. Aki olvasta a korábbi cikkeimet az tudja, hogy Tenerifén élek, egyedül vagyok kint nőként, ami még nagyobb veszélyeket tartogathat munkavállalás terén.

Hasznos tippek és hivatalos intéznivalók spanyolországi munkavállalás esetén

Munka

Mint Tenerifén élő és dolgozó magyar, most azoknak szeretnék segíteni, akik rászánták magukat, hogy külföldön próbálnak szerencsét, és azon belül is a Kanári-szigetekre, vagy Spanyolország más területére esett a választásuk. Van néhány hasznos információ amit jó tudni már indulás előtt.

Tenerife, mint ugródeszka

Munka

Évek óta terveztem a külföldre költözést, de mindig találtam valami számomra nívós okot, hogy mért nincs még itt az ideje. Csak halogattam olyasfajta kifogásokkal, mint jön a nyár és imádom a pécsi nyarat, majd ősszel elindulok. Ősszel pedig a karácsonyra fogtam, elvégre a karácsonyt mégsem tölthetem a család nélkül! Úgyhogy majd elindulok tavasszal, de a tavaszhoz újra olyan közel volt a nyár, amit persze nem akartam a barátaim nélkül tölteni - így újra elhalasztottam.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.