Gasztrokalauz

Amerikai gasztrokalauz: Öt népszerű desszert, amelyet itthon aligha találsz meg

Utazás

Amerika gasztronómiáját emlegetve nem létezik olyan ember, akinek ne támadnának azonnal asszociációi, s ne látná lelki szemei előtt a hatalmas hamburgereket, a McDonald’s féle sült krumplit, a csupa csokis browniet és a klasszikus vastag palacsintát. Amellett, hogy egy amerikai film elengedhetetlen kellékei, – érdemes megfigyelni kedvenc sorozatunk szereplőinek a reggelét, mely általában juharsziruppal nyakon öntött pancakkel és kávéval indul – manapság hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ennél jobb reklámja még nem volt Budapestnek!

Itthon

Anthony Bourdain, a CNN-en futó “Parts unknown” sorozatában kevésbé ismert városokba kalauzolja el nézőit, és nemrég épp Budapesten forgatott csapatával. A műsorban fontos szerepet kap a gasztronómia, hisz maga Bourdain is séf, ugyanakkor igyekszik több szemszögből bemutatni az adott várost. Európai helyszíneken eddig alig tett látogatást, így igazán megtisztelő, hogy legutóbb Budapest is belekerült a milliók által nézett CNN műsorba.

A világ legfurcsább ételei – második megálló: Ázsia

Utazás

Senkinek nem okoz meglepetést, ha azt mondom, hogy az ázsiai ételeket nem kifejezetten európai gyomorra találták ki. Számunkra alapvetően idegen fűszereket használnak, ráadásul néha olyan csípős szószokat készítenek, amiket csak vegyvédelmi ruhában szabadna kezelni, a teljesen nyers vagy éppen agyonerjesztett ételeikről nem is beszélve.

Tabuk a világban - Figyelj oda, hogy mit eszel és hogyan!

Utazás

Tabuk minden kontinensen, minden kultúrában megjelennek, vannak tabu ételek, tabu helyek, tabu tevékenységek, szinte végtelen a sor. Egyesek ősi hagyományokon alapulnak, másokat rejtélyek és hiedelmek formáltak. Szinte minden országban vannak olyan tiltások, amiket érdemes betartanunk, ha nem akarunk bunkónak tűnni, vagy nem akarjuk megbántani a házigazdát. Sorozatunk első részében furcsa gasztronómiai tabukat és szokásokat vonultatunk fel, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, ha külföldre utazunk, szóval kezdjük a sort a tabu ételekkel.

A világ legfurcsább ételei - első megálló: Európa

Utazás

Tagadhatatlan tény, miszerint vannak olyan ételek világszerte, amiket csak egy adott nemzet képes megérteni és megenni mindenféle különösebb viszolygás nélkül. De még mielőtt kontinensekre utaznánk a gasztronómiában, hogy megnézzük mik is ezek, kicsit nézzünk szét Európában!

A Szárnyas Ízvadászok felzabálták Londont! - Videó

Utazás

Bár a közhiedelem szerint az angoloknál állandóan esik, mindig köd van és még az étel sem jó, ez korántsem igaz! Ennél természetesen jóval árnyaltabb a kép, már ha csak abból indulunk ki, hogy az utcákon a létező összes náció konyhája felfedezhető. Mármint tényleg az összes. Persze ehhez leginkább nyitottnak kell lenni. Ha nincs türelmünk London utcáit róni napestig a legjobb Etióp kifőzdéért, akkor a Szárnyas Ízvadász legújabb videója nagy segítséget nyújthat!

Európai gasztrokalauz - Lisszabon

Utazás

Mivel 2015-től már fapadossal is eljuthatunk Portugália fővárosába Lisszabonba, itt az ideje megismerkedni a hely gasztronómiájával. És nem csak azért, mert Európa egyik legszebb helye, hanem azért is, mert enni jó! Irány Portugália és a nagy zabálás!

Európai gasztrokalauz - Belgium

Utazás

Ha még sosem jártál Belgiumban, az itteni gasztrokultúráról nagy valószínűséggel a belga csoki és sör fog eszedbe jutni először. Ha már esetleg jártál itt… nos, akkor nemkülönben. Gasztrokalauzunk most következő részében a belgiumi specialitásokat járjuk körül, nehogy elkerüld őket, ha legközelebb Brüsszelben vagy a környéken jársz!

Magyar éttermek a nagyvilágban

Utazás

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy vannak magyar éttermek külföldön is. Sőt! A világ legnagyobb városaiban rögtön több is. A Fókusz egyik augusztusi riportja azt firtatta, hogy New York-ba begyűrűztek a haza ízei, így már lángost is lehet vásárolni úgynevezett "food truck"-ból. Az utcán! Fényes nappal! A mi kérdésünk igazából, hol ehetjük a legjobb pörköltet és gulyást? Itthon, vagy Tokióban?

Európai Gasztrokalauz - London

Utazás

Mindig gondosan utánanézel az utazás előtt a szállásnak, a közlekedésnek és az időjárásnak? A városnézés minden percét megtervezed? Ne feledkezz meg úti célod gasztronómiai csodáiról sem, amivel megédesítheted és felejthetetlenné teheted a nyaralásodat. Következő sorozatunkban 5 európai nagyváros kulináris élvezeteihez nyújtunk ínycsiklandozó útmutatást, hogy ne kelljen napokig McDonald’s és Starbucks szendvicseken élned. Gasztronómiai kalandozásunk első állomása: London.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.