Lépésröl lépésre

Hollandiai munkavállalás lépésről lépésre

Munkavállalási engedély, munkakeresés, lakhatási lehetőségek, bankszámlanyitás, társadalombiztosítás – avagy minden, amit indulás előtt tudni kell!

Hollandia munkavállalás
© Contando Estrelas

Munkakeresés, munkavállalási engedély

Ahogy Németország, úgy Hollandia sem alkalmaz munkaerő piaci korlátozásokat Magyarország állampolgáraival szemben, vagyis Uniós csatlakozásunk óta munkavállalási engedély nélkül is vállalhatunk munkát a tulipánok országában. Az álláskeresésnél azonban az érvényes útlevélen vagy személyigazolványon kívül elengedhetetlen az úgynevezett BSN szám. Tehát a megérkezés után mindenképp érdemes a „Burger Service Number” megszerzésével kezdeni a lakóhely szerinti önkormányzatnál, amely az adózás és társadalombiztosítás miatt is nélkülözhetetlen. Amennyiben még nem rendelkezünk állandó holland lakcímmel, a BSN szám helyett az úgynevezett SOFI személyazonosító számot kell igényelni a munkavégzés helye szerinti illetékes adóhatóságnál.

Fontos, hogy a munkakeresés előtt honosítsuk a nem Hollandiában szerzett okleveleket és diplomákat, amiket csak akkor fogadnak el, ha először hollandra fordíttatjuk azokat. A honosításra kijelölt holland szervezetek például az AOB, Nuffic, COLO vagy az IBG.

A 24 éves Dóri, aki már négy éve él és dolgozik Hollandiában, a következőket tanácsolja a kiérkezést követő pár hétben.

„Amíg nincs állandó lakcímünk, addig sem adószámot nem tudunk igényelni, sem bankszámlát nem tudunk nyitni, sem egészség biztosítást nem tudunk kötni, holott mindhárom elengedhetetlen, ha szerződéses munkát szeretnénk vállalni Hollandiában. Éppen ezért az egyik legfontosabb lépés, hogy minél hamarabb kezdjünk el lakást keresni, hogy „beregisztrálhassunk” a városházán, azaz, hogy állandó lakcímünk legyen. Ez nem egy egyszerű dolog és igenis odafigyelést igényel. Négy éve élek kint és eddig kétszer jöttek ki a hivatalos szervek ellenőrizni, hogy vajon tényleg ott lakom-e , ahova beregisztráltam. Súlyos pénzbeli büntetés vár arra, aki nem tudja ezt igazolni. A beregisztrálás még egyszerű, viszont arra figyeljünk, hogy körülbelül két hét mire megérkezik az adószámunk és további egy két hét mire megérkezik a bankkártyánk.„

Hollandia munkavállalás
© Lennart Tange

Lakhatás

Külföldön sosem egyszerű megfelelő lakást találni és ez természetesen Hollandiára is igaz, hiszen a nagy népsűrűség és a kis terület sokszor még magukat a hollandokat is próbára teszi, amikor új otthont keresnek. Ami egy kis segítséget jelenthet, hogy az országon belül nincsenek nagy távolságok, vagyis nem feltétlenül kell abban a városban lakást találnunk, ahol majd dolgozunk. Rengetegen járnak Utrechtből Amszterdamba, vagy Bredából Eindhovenbe dolgozni, mivel a vonat fél óra alatt kényelmesen egyik helyről a másikra ér. A gond sokkal inkább az, hogy itthonról nem nagyon veszik komolyan a lakáskeresőket. Az ingatlanosok a legtöbbször olyan papírokat kérnek, mint a BSN szám, fizetési papír, bankszámlakivonat stb., amiket itthon még nem tudunk beszerezni. Érdemes tehát kinti ismerősöktől, esetleg a jövőbeli munkáltatótól segítséget kérni.

Az árak természetesen változóak, de egy szobát mérettől és elhelyezkedéstől függően körülbelül 350-450 euróért, egy kisebb lakást pedig 800 euróért találhatunk. Amszterdamban persze sokkal borsosabb árakkal kell számolni, ott egy lakás bérleti díja 1000 eurónál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. Nézelődésnél ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy az elején legalább 1-2 havi kauciót le kell tennie az albérlőnek.

Dóri szerint a legbiztosabb az, ha irodán keresztül keresünk lakást.

„Hogyha egy iroda segítségét kérjük, akkor legalább biztosak lehetünk benne, hogy a bérlés legális és a szerződés is rendben van, így kevesebb esély van arra, hogy megütjük a bokánkat. Az az egy nagy hátránya van ennek a megoldásnak, hogy sok esetben egy havi lakbér árát kell pluszban kifizetnünk, ami tulajdonképpen „kidobott pénz”, de még így is érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Természetesen az irodai díjon felül egy (vagy akár két/három) havi kauciót is kérhet a főbérlő, és van esély arra is, hogy munkaszerződést kérnek vagy igazolást arról, hogy mennyi az átlag évi kereseted, sőt néha még bankszámlakivonatot is kérnek. Amit még tudni kell, hogy a lakások (szobák árát főleg „exclusive”-ként határozzák meg, ami annyit jelent, hogy ezekben az árakban még nincs benne a víz/gáz/villany/internet stb. Emellett hangsúlyoznám, hogyha valakinek bármilyen gondja támad, vagy bizonytalan a lakással) munkaszerződéssel kapcsolatban, mindenképp forduljon az ingyenes jogi tanácsadói szervezethez!

Hollandia munkavállalás
© Bruce Turner

Egészségbiztosítás, társadalombiztosítás (Ziektekosten verzekering, sociale verzekering)

Annak, aki Hollandiában él vagy dolgozik, kötelező betegbiztosítást kötnie. Bár Magyarországon a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál ingyenesen igényelhető az úgynevezett Európai Biztosítási Kártya (további információ az OEP honlapján található), de az a biztos, ha Hollandiában fizetjük a biztosítást a munka kezdetét követően. Ilyenkor vagy egyénileg választunk számunkra szimpatikus egészségbiztosítót, vagy a munkáltatóra bízzuk az ügyintézést. Bizonyos cégek ugyanis kollektíven intézik a biztosítást a dolgozóknak. Ennek megvan az az előnye, hogy így olcsóbb a biztosítás és megússzuk az adminisztrációs bonyodalmakat, viszont megvan az a hátránya, hogy a munkaviszony megszűnésével azonnal intézkednünk kell, mivel akkor az egészségbiztosítás is automatikusan felmondásra kerül.

A társadalombiztosítást is a munkaadó intézi, amely köteles bejelenteni a dolgozóit a társadalombiztosítási intézményekhez. A munkavállaló kap egy regisztrációs számot, majd egy kártyát küld a munkaadónak. Amikor a munkaviszony megszűnik, ezt a kártyát a munkáltató kiadja a munkavállalónak.

Hollandia munkavállalás
© Martin Abegglen

A holland nyelv

Bár a holland nem a világ legszebb nyelve és elsőre mindenkit meghökkent a hangzása, szerencsére viszonylag gyorsan elsajátítható. Főleg azok boldogulhatnak vele, akik már valamennyire németül és angolul is beszélnek, mivel nagyon sok a szókincsbeli és nyelvtani hasonlóság. A némettel mégsem megyünk sokra, ugyanis a két nép között húzódó ellenszenvből adódóan nem szívesen szólalnak meg németül a hollandok. Ezzel szemben az angolt szinte kivétel nélkül mindenki magas szinten beszéli, így a mindennapokban könnyedén meg lehet lenni a holland nélkül. Ha azonban hosszabb ideig tervezzük a maradást, akkor nem árt ráfeküdni a hivatalos nyelv elsajátítására, különben szinte lehetetlen lesz a munkahelyi előrejutás és maradnak a fizikai munkák, vagy az alacsonyabb szintű pozíciók, mint a mosogatás vagy a takarítás.

Dóri is hasonlóan látja a helyzetet.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a holland nyelv rendkívül fontos, de nem feltétlenül szükséges. A kisebb városokban szinte mindenhol kell a holland nyelvtudás, míg Amszterdamban és a nagyobb városokban találunk olyan nemzetközi vállalatokat, amelyeknél nem szükséges a holland nyelv. Viszont az angol elengedhetetlen, még a felszolgálói, kisegítői és szezonális munkákhoz is az a minimum. Szerintem munkát keresni is irodákon keresztül érdemes, főleg mikor először érkezünk az országba.”

Az alábbi linken található lista a hollandiai irodákról, ahol angolul beszélő munkákat is hirdetnek.

Bankszámla

A bankba a már előre megszerzett dokumentumokkal érdemes csak besétálni, az adminisztrációs procedúra megkoronázásaként. Szükség lesz a munkaszerződésre, a BSN számra, az útlevélre és a holland bejelentett lakcímre (ezt esetenként hivatalos levelekkel, vagy a szerződéssel bizonyítani kell). A legkedveltebb pénzintézetek az ING, Rabobank és az ABN Amro.

Holland álláskereső oldalak

Mondsterboard.nl
Jobrapido.nl
Expat Jobs
Together Abroad

További hasznos oldalak

A hollandiai Magyar Nagykövetség weboldala
Hollandia budapesti Nagykövetsége
A holland Szociális és Munkaügyi Minisztérium angol nyelvű weboldala
A holland állami munkaerőközvetítő oldala
Multinacionális vállalatok angol nyelvű pozíciókkal

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.