Interjúk

Jogi tanácsok Ausztriába készülőknek

Interjúnkat Esztegár Balázzsal készítettük, aki nemrég kitüntetéssel tette le az ügyvédi vizsgát, azóta pedig már saját bécsi ügyvédi irodájában látja el nagyrészt magyar és osztrák ügyfelei jogi képviseletét. Most Ő segít azoknak, akik Ausztriában szeretnének munkát vállalni vagy vállalkozást indítani!

ausztria jog

Balázs a nyolcvanas évek elején született Magyarországon, 1990 óta pedig Ausztriában él. Tanulmányait 2001-ben a Bécsi Egyetem Jogtudományi Karán, ügyvédi munkásságát pedig 2010-ben egy bécsi ügyvédi irodában kezdte, ahol már korán kapcsolatba került számos magyar ügyféllel és az osztrák gazdasági és kereskedelmi jog szinte minden szakterületével.

Szerinted könnyű vagy bonyolult kiköltözni és munkát vállalni Ausztriában?

Az Ausztriába költöző magyarok rendkívül jól organizáltak. Rengeteg facebook csoportja van az itt élő magyaroknak és sok internetes oldal áll a rendelkezésükre, de ezáltal sajnos a közölt információk minősége nagyon változó.

Igen, az információ gyakran terjed szájhagyomány útján...

Én is így látom, és a jogi tanácsadásban az a probléma, hogy akik ide költöznek, azok nagyrészt magas elvárásokkal jönnek. Legalábbis sokszor előfordul, hogy olyan emberek keresnek fel engem, akik tényleg jóhiszeműen elköltöznek otthonról, és ott feladnak mindent. Átjönnek ide nyelvtudás meg szakmai képzettség nélkül, és bárhol bármilyen munkát elvállalnak. Nagyon gyakran elhangzik nálam: "Hát mi azért jöttünk Ausztriába, mert azt hittük itt csak tisztességes emberek élnek.” Sokan később döbbenek rá, hogy ez Ausztriában sincs másképp, mint máshol.

Viszont arra már nem mindig van pénzük a magyar munkavállalóknak vagy kis vállalkozóknak, hogy a jogi procedúrát is végigcsinálják, például ha jogszerű követelésüket nem fizetik ki. Ha mondjuk három hónapot dolgoznak és nem fizetik ki őket, még talán elkezdik a peres eljárást, viszont anyagilag nem bírják finanszírozni az egy-másfél éves jogi procedúrát.

Általában milyen jellegű problémákkal keresnek meg?

Én nagyrészt kereskedelmi-, polgári- és gazdasági joggal foglalkozom. Az eseteket több részre lehet osztani. Vannak, akik ide szeretnének települni és társaságot szeretnének alapítani, nagyrészt GmbH-t (Kft. – szerk.). Aztán van olyan, aki már itt letelepedett és szeretne vállalkozni, és vannak a munkavállalók munkaügyi problémákkal. És persze ott vannak a büntetőeljárások és hasonlók.

Hogyan lehet vállalkozást beindítani Ausztriában? Mennyire nehéz és mennyien vállalkoznak erre?

Az első pont: kell egy üzleti terv, kell egy ötlet, és el kell azon gondolkodni, hogy ez reális-e. Ha ez úgy megáll, akkor el kell dönteni, hogy milyen jogi keret között mozgunk.

ausztria jog

Ha egy egyéni vállalkozást akarunk elkezdeni, vagy egy társaságot akarunk alapítani, teljesen más irányba kell mozdulni. Szakmától függően egy egyéni vállalkozást elindítani viszonylag egyszerű.

Ha szabad ipari vállalkozás, akkor csak be kell jelenteni az iparűzési engedélyt, be kell jelentkezni a társadalombiztosítónál, kérni kell egy adószámot és kész a vállalkozás.

Ha egy komolyabb gazdasági társaságot akarunk létrehozni, nagyobb invesztíciós igényekkel, akkor egy kicsit hosszabb az eljárás. A GmbH alapítás megkövetel bizonyos formalitást. Kell egy közjegyzői alapító okirat, be kell jegyeztetni a cégkönyvbe, be kell fizetni az alaptőkét. Az egy kicsit komolyabb procedúra.

De alapvetően nem nehéz elkezdeni egy vállalkozást. Az egyetlen bonyodalmasabb dolog az, ha valaki vállalkozó Ausztriában, akkor más társadalombiztosítási törvények vonatkoznak rá, mint a munkavállalókra. Ez az országban 22 különböző TB pénztárra oszlik fel, ami azt jelenti, hogyha másodállásban szeretnék vállalkozni és főállásban pedig alkalmazott vagyok, akkor egyszerre két társadalombiztosítást kell fizetnem párhuzamosan. Az alapításnál ez nem nehéz, csak ugye lényeges többletköltséggel jár. Ezért meggondolandó, hogy milyen keretek között kezdjük el a vállalkozást. Viszont az fontos, hogy szánjunk egy kis időt és pénzt arra, hogy elmenjünk egy adótanácsadóhoz, vagy felkeressük az iparűzési kamarát vagy egy ügyvédet, stb., hogy tisztában legyünk mindennel, amire vállalkoztunk.

Mik a legnagyobb félreértések a magánszemélyeknél és a cégeknél, amikor kimennek Ausztriába?

Gyakran előfordulnak nálam például az olyan kérdések, hogy egy munkaszerződés hogyan jön létre, a kollektív szerződés mit jelent, van-e egyáltalán olyanunk. Alkalmazható-e, mi van benne, 13., 14. havi fizetés, túlóra, szabadság kifizetése? A munkavállalók körében ezek, meg persze a munkaviszony felmondása.

Teljesen tipikus kérdés: „Lebetegedtem, a főnök azt mondta, hogy akkor is jöjjek be, mert ha nem, különben ki vagyok rúgva. Nem mentem el dolgozni, erre mondta, hogy akkor ne is jöjjek többet.”

Ilyenkor mit érdemes csinálni?

Általában ez így nem járható út. Mondjuk, egy próbahónapon belül előfordulhat, de normális munkaviszonyban nem. Itt ki kell számolni, mi lenne a normális felmondási idő, amilyen keretek között fel lehetett volna mondani, és akkor mi jár a munkavállalónak és milyen igényeket lehet érvényesíteni.

Gyakran megesik az, hogy a nyelvtudás hiánya miatt aláírnak az emberek papírokat, miközben nem is értik mi van ráírva?

Gyakran. Erre tipikus példaként szolgálnak az építőipari munkák, meg az ehhez kötődő szolgáltatóiparok, és főleg a takarítás. Egy 30 oldalas keretszerződés például sok olyan rendelkezést tartalmazhat, ami adott esetben kitöri a vállalkozó nyakát – szavatossági igények, hosszú fizetési határidők stb. Itt gyakran érdemes lenne már a szerződés megkötése előtt igénybe venni az ügyvédi tanácsot. Szerintem ez a nagy probléma, mert nyelvtudás és pénz hiányában sokan nem tudnak úgy fellépni, ahogyan kéne vagy lehetne.

A honlapodon láttuk, hogy állampolgársági ügyekkel is foglalkozol. Sok magyar szeretne osztrák állampolgárrá válni, egyáltalán mi kell ehhez?

Igen, és mivel Magyarország Uniós tag, ezért most már ez sokkal könnyebb dolog, mint korábban volt.

Ausztriában többféle lehetőség van arra vonatkozóan, hogyan lehet az állampolgárságot megszerezni.

Ha Uniós állampolgárok vagyunk, akkor általában 6 év után lehet megkapni. Ennyi időt kell Ausztriában jogszerűen és tartósan tartózkodni, ezután lehet igényelni.

Mennyire nehéz az osztrák TB-t összehangolni a magyarral? Mert hallottunk pár olyan történetet - más országokból is -, hogy a nemzetközi kapcsolattartás ezen a szinten még nem kifejezetten kidolgozott...

Ez valóban igaz, hogy a társadalombiztosítók nemzetközi kapcsolattartása nem egészen zökkenőmentes. Főleg a nyugdíjfolyósításnál ez elhúzódhat. Az osztrákok most állítják át a nyugdíjrendszert és mindenki kapott egy levelet, hogy ellenőrizze a szolgálati idejét, és aki dolgozott Magyarországon ott lekérdezik onnan, viszont ezek a jelentések a saját tapasztalataim szerint elég lassan érkeznek meg. De ez esetenként változó lehet.

Mik a munkavállalás nehézségei és milyen jogaik vannak a munkavállalóknak?

A munkajog - teljesen mindegy ki, milyen állampolgár -, mindenkire ugyanúgy vonatkozik. Szóval a kollektív szerződés, a minimálbér, a maximum heti óraszám ezek mindenkire érvényesek. Ha a külföldi munkavállalók megengedik azt, hogy ezt aláfizessék, vagy túldolgoztassák őket, akkor nyilván lesz olyan munkaadó, aki ezt ki fogja használni. Ha ezt a külföldről ide költözők hagyják, akkor nyilván hajlik majd arra a munkaadó, hogy egy külföldi munkavállalót alkalmazzon, mert ő kevesebbért többet fog dolgozni, mindegy hogy ez jogszerű vagy sem.

És ha nem jogszerű, mi a teendő?

Itt megint oda kanyarodtunk, amit az elején mondtam. Előfordul, hogy eljön a magyar munkavállaló, aláír egy munkaszerződést, ha egyáltalán van írásbeli szerződés - Ausztriában ez nem kötelező -, dolgozik két - három hónapot, aztán valamikor megkérdezi, hogy mi lenne ha megkapná a fizetését. Mikor kiderül, hogy nincsen fizetés, a pénz hiányában otthagyja a munkahelyét és jön a következő a helyére, akivel ugyanezt meg lehet csinálni. Ezekben az esetekben a jogszerű igények érvényesítése azért hiúsul meg, mert a munkavállaló nem tudja kifizetni az eljárás költségeit.

ausztria jog

Persze elmehet az alkalmazottak kamarájához, ahol ingyen kap képviseletet, de ott pedig megint a nyelv a probléma.

Milyen tanáccsal tudnád ellátni azokat, akik Ausztriában szeretnének dolgozni, vagy letelepedni?

A legfőbb tanács: Ne jöjjenek ide téves elvárásokkal, itt sincsen kolbászból a kerítés. Nyilvánvalóan gazdaságilag Ausztria pillanatnyilag stabilabb, mint Magyarországnak, de attól függetlenül itt is mindenkinek dolgoznia kell a pénzéért és az sem igaz, hogy tárt karokkal várnak minden munkavállalót.

Minél magasabb a végzettség, annál egyszerűbb elhelyezkedni és az alap, hogy beszélni kell németül. Ez nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem más nemzetekre is. Nyelvtudás nélkül lényegesen rosszabb a megélhetés bármelyik országban. Főleg Ausztriában, mert itt van egy bizonyos visszatartás is, azokkal szemben, akik nem tudnak németül. Egyébként a magyaroknak nagy szerencséjük a környező országokkal szemben, hogy őket itt szeretik. Ezt 24 év tapasztalat után el tudom mondani. Nekem semmilyen rossz élményem nincs azzal kapcsolatban, hogy magyar vagyok, ugyanis ilyen-olyan dolgok miatt nagyon sok osztráknak pozitív kötődése van felénk, és ez lényegesen könnyíti az ittlétet.

ausztria jog

Egy valamit viszont nagyon fontosnak tartok elmondani!

Aki azt tervezi, hogy külföldre költözik, az mindenképp kössön jogvédelmi biztosítást! Ezzel rengeteg kellemetlenségtől és főleg költségtől meg tudja kímélni magát az ember, főleg, mikor egy idegen országról van szó.

Ez a fajta biztosítás arra való, ha nekem bármilyen peres vagy bírósági ügyem van, akkor a biztosító átvállalja ennek a költségeit. Merem azt állítani, hogy itt az osztrák emberek 75%-nak van ilyen biztosítása. Mert itt valahogy sokkal jobban megfogalmazódott már az emberekben az, hogy érvényesítsem a jogaimat, akár bíróság előtt is. Valamint az is, hogy ennek költsége van és szükséges, hogy legyen rá fedezetem. Ha teszem azt van egy közúti balesetem és agyrázkódásom vagy más viszonylag egyszerű testi sérülésem van, pillanatokon belül 2-3000 euró kártérítési igénnyel fel tudok lépni. A polgári jogi eljárásnak a költsége viszont meghaladhatja a kártérítési igény összegét. De ugyanez igaz lehet egy munkaügyi perben, ahol nem fizették ki az itt dolgozó munkavállalót.

Viszonylag alacsony követelésnél is nagy perköltségeket lehet produkálni, és ha ezt lefedi a biztosításom, akkor halál nyugodtan belemehetek ebbe az eljárásba, mert nincs költségem, attól függetlenül, hogy megnyerem, vagy elveszítem a pert.

Sajnos én azt tapasztalom, hogy Magyarországon még nem terjedt el ez a biztosítási fajta, és ezért az ide települő magyarok nagy részének sincsen ilyen biztosítása. Akinek van, az általában már legalább 5 - 10 éve itt él és már tapasztalta azt, hogy Ausztriában a jogrendszer működik, de költség ellenében.

Ezt a biztosítást országspecifikusan kell megkötni, vagy van egy általános EU-n belül használható?

Országspecifikus. Minden nagy biztosító köt ilyen biztosítást, viszonylag kis költség ellenében. Nekem is van a magánéletemre, nagyjából 100 - 120 euró egy évre. Szóval ez egy olyan összeg, amit ki lehet gazdálkodni, de ha egyszer elmegyek egy ügyvédi tanácsadásra, akkor már megérte. És ez az, amit szeretnék hangsúlyozni az itt élő magyarok körében: teljesen mindegy mi történik, így könnyebben tudják finanszírozni a jogi követeléseik érvényesítését.

További kérdések esetén, látogassák meg Esztegár Balázs saját honlapját vagy Facebook oldalát.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.