Fontos tudnivalók az angliai gyermekvállalásról

A sok külföldre költözött fiatallal együtt egyre több lesz a külföldön született magyar baba is. A legtöbben Angliát választják a kivándorlásuk célpontjának, így most először a brit gyermekvállalásról írunk nektek. Mivel mind a családtámogatási rendszer, mind az egészségügyi ellátás sokban különbözik a hazánkban megszokott gyakorlattól, összeszedtük, mire készüljetek, ha a külföldön töltött idő alatt léptek a családalapítás mezejére.

Támogatások, juttatások

Fontos nem elfelejteni, hogy hosszabb távon külföldön tartózkodva (azaz 180 nap elteltével) a Magyarországról kapható juttatásokra való jogosultságunk megszűnik, ehelyett a lakóhelyünkként szolgáló ország szociális juttatásait vehetjük igénybe. Így Angliában élve jogosult vagy a terhesség alatt kapható támogatásra, és a gyermekenként járó családi pótlékra.

Ugyanez a helyzet a baba születésekor esedékes törvényes anyasági ellátással, melyet a munkáltató fizet, és 39 hétre szól. Összege az első hat hét alatt az anya fizetésének 90%-a, ez után pedig heti 136,78 font (vagy, ha a fizetés 90%-a ennél alacsonyabb, azt az összeget kapja a kismama). A különböző támogatások pontos feltételeiről és az igénylés módjáról itt tudsz tájékozódni.

A terhesség menete

Az Egyesült Királyság egészségügye nagyon sokban különbözik a magyartól, azonban a várandósság alatt a legszembetűnőbb eltérés, hogy Angliában a terhesgondozás kirendelt védőnővel történik, nem pedig orvossal. Komplikációktól mentes terhesség esetén a kismama a szülés közben találkozik először nőgyógyász orvossal. Egészen addig a kirendelt védőnő segít a felmerülő kérdésekben, és végzi el a szükséges vizsgálatokat. Ide tartozik a két alkalommal kötelező ultrahang felvétele, melyek során megállapítja, egészséges-e a baba, mikor várható a szülés időpontja, és kérésre a nemet is megmondja. A védőnővel történő konzultáció és általános állapotfelmérés (vérnyomásmérés, szívhang, vér- és vizeletvizsgálat) eleinte négyhetente történik, a terhesség előrehaladtával pedig gyakoribbá válik, kétheti, majd heti rendszerességűre.

Az alap ellátás elsősorban a kevés beavatkozással és a természetességgel jellemezhető, amelyben a kapott alapvető szolgáltatások, vizsgálatok mind díjmentesek, akárcsak a terhesség alatt felírt gyógyszerek. Amennyiben komplikáció adódik, és külön vizsgálatra van szükség, ez szintén ingyenes. Egyedül a magánrendelésért, ennek keretében igényelt külön vizsgálatokért kell nagyobb összeget fizetni.

A terhesség alatt külön gondozásra, terhes tornára és kismama csoportba való járásra is lehetőség van, ezek szolgáltatástól függően ingyenesen, vagy viszonylag jó áron igénybe vehetők.

angliai családalapítás
© Paul Sableman

A szülés

Angliában bevett módszer, hogy az anya szülési tervet („birth plan”) készíthet arról, mit hogyan szeretne a vajúdás és a születetés folyamata körül: ennek keretében megválaszthatja a fájdalomcsillapítás módját, a szülés helyszínét, módját, illetve az apa szerepét is ilyen módon előre rögzítheti, így a szüléskor jelen lévők „élesben” e szerint járnak el. A szülés az anya előzetes kívánságának megfelelően történhet otthon, szülésznők által üzemeltetett központban („Midwifery Unit”), vagy kórházban.

Számos beszámoló említi az angliai (illetve más, nyugati országban történő) szüléssel kapcsolatban, hogy a vajúdó kismamát, amikor még nem túl gyakoriak a fájások, igyekeznek minél tovább otthon tartani, vagy (ha már személyesen bement) hazaküldeni a kórházból. Ennek oka lehet az ágyak hiánya, illetve a személyzet kapacitása, vagyis érdemes felkészülni rá lélekben, hogy szinte a konkrét szülés kezdetéig nemigen foglalkoznak aktívan az emberrel.

A baba megszületése után az anya előzetes kívánságának megfelelően gondoskodnak a kicsiről, majd egy erre specializálódott nővér segítségével történik az első szoptatás. Amennyiben nem adódik semmilyen komplikáció a szülés során, az anya rendszerint másnap már haza is mehet.

angliai családalapítás
© peasap

Otthon a babával

A szülési utáni napok hetek során a védőnő rendszeresen látogatást tesz a családnál, hogy megvizsgálja a babát és az anyát, minden rendben megy-e.

Az első két hétre az apát apasági szabadság illeti meg, ez alatt a fizetése 90%-át, vagy maximum 136,78 fontot kap hetente. Ettől függetlenül a szülők maguk dönthetnek arról, melyikük marad otthon hosszabb távon a kicsivel. Az otthon maradó szülő összesen 12 hónapot tölthet távol a munkahelyétől, ha ezután nem megy vissza, nem tartja fenn tovább a munkáltató a munkahelyét. A 12 hónapos időszak alatt csak az első 39 hétben kap támogatást.

Angliában a kicsik felügyeletét a magánbölcsődék biztosítják, melyek 3 hónapos kortól fogadnak gyerekeket, ezen kívül magángondozókhoz is lehet fordulni, illetve au-pair-t felvenni. A gondozás, felügyelet költsége általában igen magas, a bölcsőde ára egész napos felügyelet esetén átlagosan 260-270 font körül van hetente. A magángondozó saját otthonában vigyáz egyszerre több gyermekre – hasonló összegért. Óradíja gyermekenként átlagosan 5-7 font, vagyis heti 250-260 font között mozog napi 8-9 órával számolva. Persze ezek átlagos összegek, a felügyelet ára számos tényezőtől, a várostól, környéktől, a gyermek korától is függ, amikkel érdemes kalkulálni, ezen kívül a munkáltató is nyújthat a felügyeletben támogatást.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.