Lépésröl lépésre

Németországi munkavállalás lépésről lépésre

Munkavállalási engedély, munkakeresés, lakhatási lehetőségek, lakhely bejelentés, bankszámlanyitás, társadalombiztosítás – avagy minden, amit indulás előtt tudni kell!

2011. május 1-től a magyar munkavállalók Németországban is teljes mértékben élvezhetik a szabad munkavállalást, bár ahogy már korábban is megírtuk, a német kormány a jövőben szigorításokat tervez az EU állampolgáraira vonatkozó, munkavállalással kapcsolatos jogszabályokon. A lehetséges változásokon kívül persze elengedhetetlen, hogy a legalapvetőbb adminisztrációs procedúrával is tisztában legyen az, aki németországi munkavállaláson gondolkodik.

németország munkavállalás
© fdecomite

Munkakeresés, munkavállalási engedély

Szerencsére nem kell vízummal vagy tartózkodási engedéllyel bajlódnunk az EU tagországaiban, így Németországban sem. Elég egy uniós útlevéllel vagy személyigazolvánnyal rendelkezni a munkavállaláshoz. Az iskolai végzettség elismerésénél azonban már oda kell figyelni, ugyanis bizonyos területeken, mint az egészségügy vagy a mérnöki pozíciók, honosítani kell a diplomát. Az alábbi német nyelvű " Anerkennung in Deutschland” honlapon további információkat és tanácsokat találhattok az eljárással kapcsolatban.

Munkát több portálon is kereshetünk, így például az Arbeiten.de, Monster.de és a Jobbörse Agentur.de oldalakon.

Péter az elmúlt években Németország több pontján is dolgozott már, és ő is az online felületeket javasolja.

„Szerintem az a legegyszerűbb, ha az interneten keresgélünk az „Arbeitsagentur”címszó alatt. Kifejezetten átlátható oldalakat lehet találni, amik minden fontos információt tartalmaznak. Érdemes az ott kikeresett cégeknek vasárnap estig elküldeni az önéletrajzot, mert hétfőnként mindenki elolvassa a bejövő email- eket. De legalább két hetet sajnos rá kell szánni a munkakeresésre. Német nyelvtudás a legtöbb esetben elengedhetetlen, a tréning viszont sok esetben kiváltja az iskolai végzettséget. Papírt szakmunka esetén többnyire kérnek, de alacsonyabb bérezés mellett az oklevéltől néha eltekintenek, amennyiben a megfelelő tapasztalat megvan a munkához.”

németország munkavállalás
© Viktor Rosenfeld

Lakhatás

Lakást találni egyáltalán nem egyszerű Németországban. Ez abból adódik, hogy az ingatlanos és a bérlő is megválogatja, kinek adja ki a lakást vagy a szobát. Érdemes tehát először munkát keresni, majd csak azt követően lakást, mivel a főbérlők nem kedvelik a bizonytalanságot.

Bizonyos esetekben ráadásul a munkáltató is tud szállást biztosítani – a reptéri közvetítőknek, egyes éttermeknek és szállodáknak érdekében áll ugyanis, hogy elhelyezzék a megbízható munkaerőt.

Akik viszont saját erőből indulnának, azoknak érdemes legalább 1000-2000 eurós tőkével rendelkezniük- meséli Zsófi, aki már egy éve dolgozik Münchenben.

„Az elején eléggé nehezen mentek a dolgok, otthonról próbáltam magamnak egy kis lakást találni, azonban látatlanban senki sem volt hajlandó szóba állni velem. Rendkívül bizalmatlanok voltak az ingatlanközvetítők, sorra küldtem nekik az önéletrajzomat és a már meglévő munkaszerződésemet, hogy komolyan vegyenek. Bele sem merek gondolni, hogyan viszonyultak volna hozzám, ha nem tudok jól németül. Végül nagy nehezen találtam egy lakást, de így is 3 havi kauciót és nagyon magas jutalékot kellett fizetnem az ingatlanosnak.”

További információkat a németországi lakhatásról itt találhattok.

Bejelentkezés (Anmeldung)

A kiköltözés utáni első lépés - ha már munkával és lakással is rendelkezünk - mindenképp a bejelentkezés, ugyanis az ilyenkor kapott „Anmeldebestätigung" igazolja később minden német hivatalnak, banknak és biztosítónak a németországi állandó lakhelyet. A bejelentkezést minden városban a helyi "Bürgerbüro"-ban vagy "Rathaus"- ban (városháza) lehet megtenni.

németország munkavállalás
© FuFu Wolf

Társadalombiztosítás, betegbiztosítás (Sozialversicherung, Krankenversicherung)

A németországi munkavállalók számára kötelező a társadalombiztosítás. A hozzájárulást a munkaadó és a munkavállaló közösen fizeti és nagysága a munkavállaló fizetésétől függ. A társadalombiztosításhoz hasonlóan, betegbiztosítást is kell kötni. Érdemes odafigyelni, ugyanis elég magas büntetéseket szabnak ki, ha valaki nem rendelkezik ezekkel. Az egészségbiztosítás havi szinten a bruttó fizetés nagyjából 14,9 százaléka, aminek körülbelül 7 százalékát a munkáltató, 7,9 százalékát a munkavállaló fizet. Ezért cserébe viszont az egészségbiztosító sok költséget átvállal az egészségügyi ellátásban. Ráadásul, ha esetleg valaki idővel mégis visszatér Magyarországra, megtarthatja a betegbiztosítást az úgynevezett társadalombiztosítási egyezmény keretében, amely fennáll a két ország között. Mindemellett a folyamatos egészségbiztosítás érdekében a Németországban munkát vállalni szándékozóknak javasoljuk, hogy kiutazásuk előtt kérjék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítását a magyarországi lakhelyük szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárnál.

Bankszámla

Németországban a bankszámla nyitása a legtöbb esetben ingyenes. A bankok általában a már korábban említett "Anmeldebestätigung"-ot, valamint egy hivatalos okmány (útlevél, személyi) másolatát kérik. Az általunk megkérdezett kinti magyarok leginkább két bankot ajánlanak. Ezek a Sparkasse és a Postbank.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.