Akik New Yorkba mentek, avagy mit ér meg New York? I. rész

Korábban már láthattatok hasonló videót Dubajjal, Ausztriával, Londonnal és Brüsszellel kapcsolatban. A lenti videóban pedig kis betekintést kaphattok New Yorkkal kapcsolatban.

VS.hu korábban több videót is készített migrációs témában, a külföldre költözött és kint maradt magyarokra fókuszálva, így némileg informálódhattatok arról, hogy milyen is valójában az élet Ausztriában, Brüsszelben (politikusként), Dubajban, illetve Londonban.
A jelen videó középpontjában nem más, mint a híres Nagy Alma, azaz New York áll.

Az első részben Molnár Sára (3 éve él kint, az SBH Fashion, tehetségkutatási igazgatójaként) és Orsós László Jakab (10 éve él a városban, a PEN World Voices Festival igazgatója) mesélnek arról, hogy hogyan kerültek New Yorkba, milyen a város, miket tapasztaltak kint létük során, illetve, hogy milyen a munkájuk és hogyan viszonyulnak ahhoz. Mesélnek még a New Yorkban szerezhető kapcsolatok minőségéről, továbbá hogy mennyire könnyű is kiesni a gépezetből. Arról, hogy a honvágy (itt is) mindenkiben jelen van, de a lehetőségek, kihívások és az életszínvonal nem enged hazamenni.

Nem csak érdekes, de tanulságos is, arról nem beszélve, hogy az interjúalanyok egy teljesen reális képet adnak erről a lehetőségekkel teli betondzsugelről.

Orsós László Jakab

„New York egy brutális hely! New York egy magányos, kemény, nagyon acélos hely. Tömeg van, nem figyelnek igazán az emberek egymásra, nagyon nehéz állandóságokat kiépíteni. Tulajdonképpen nincsenek állandóságok; az egész város a vágyakról szól.”

„Mindig azt mondom, hogy olyan, mint hogyha mindig elnézne a másik ember a fejed mellett, és azt nézné, hogy mögötted nincs-e egy ígéretesebb ember, lehetőség, történés.”

„Budapest ehhez képest egy nagyon bársonyos, befogadó, lebegtető, élhető város. Ezért mindig nagyon rossz hazamenni. Mikor hazamegyek, megérzem ennek a biztonságát, de azt is érzem, hogy élhetetlen, politikailag vállalhatatlan.”

„Nagyon nagy alázatosságra tanítja New York az embert. Szelídebb lesz, józanabb, megtanulja észrevenni és tisztelni a kicsi jókat.”

Molnár Sára

„Nem adnak az emberek annyi időt egymásnak, mint például amennyit otthon adnak egymásnak az emberek, ezért nagyon nehéz valakit megismerni, egy olyan szintig eljutni, hogy valakivel tényleg komoly párkapcsolatban legyél.”

„Mindenki annyira felszínes Amerikában, s főleg New Yorkban.”

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.