Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

- Szia, Noémi! Mesélj kicsit magadról! Ki vagy Te, miért vágtál bele az utazásodba és legfőképp, milyen egészségügyi óvintézkedéseket tettél már az elején?

Egy könnyen unalomba eső örök útkereső vagyok. Azért vágtam bele az útba, mert túl szűk volt nekem az otthonom és már kiskorom óta az járt a fejemben, hogy egy nap majd összepakolom a táskám és lelépek világot látni, tapasztalni. Eljött ez a nap. Egy szempillantás alatt 3500 km-re találtam magam Budapesttől egy kemping közepén. Nem nagyon gondoltam semmi olyasmire, mint „balesetbiztosítás”, csak az elengedhetetlen túra/fesztivál felszerelésem, mint nedves törlőkendő, pár guriga WC papír és kézfertőtlenítő.

- Hát ez így eléggé szegényes, nem gondolod?

Meglehet, hogy szegényes, de amikor kevesebb, mint 20 órád van az életedet fenekestül felforgató utazásod kezdetéig és el kell döntened az elmúlt húsz évben összehalmozott dolgok közül, hogy mit kellene bepakolnod, nem feltétlen az lesz az első gondolatod, hogy vajon melyik balesetbiztosítást kellene megkötnöm. Az igaz, hogy anyám első mondata az volt, hogy "köss utas biztosítást édes lányom" mikor megtudta, hogy elindulok, de hát milyen magára valamit is adó felfedező hallgat az ész érvekre?

- Hol voltál épp mikor először megbetegedtél és mennyire volt súlyos?

Az igazság az, hogy kb az első fesztiváltól kezdve nyár végéig folyamatosan beteg voltam. Sátrazás a mezőn 3 hónapig egy országban ahol minden nap esik az eső, fizikailag megterhelő meló minden nap, plusz két hét Skóciában egy egyrétegű sátorral éjszakai - 10 fok eléggé megterhelte a szervezetem. Szóval az orrfolyás, köhögés, esetenkénti láz minden napos volt. Szerencsére Angliában átszámítva kb. 200 forintért lehet venni egy doboz fájdalom és lázcsillapítót, az a leghatásosabb.

- Szóval ott kint normális orvoshoz nem is lett volna lehetőséged menni? Maradtak az egyszerűbb gyógyszerek.

Az elején nem, mert fesztiválokon dolgoztam, amik a várostól távol helyezkednek el és nem tudtam otthagyni a melót.

- Hol lettél beteg másodjára?

Angliában ínhüvelygyulladást kaptam. Az volt az első alkalom, mikor korházba mentem itt. Nem kértek semmilyen papírt, se biztosításit, se személyit, semmit, ingyen elláttak, ami akkor annyiban merült ki, hogy megvizsgáltak és elmondták, hogy mi a bajom. Jó tudni, hogy Angol kórházakban nem adnak gyógyszert és nem is írnak fel semmi olyat, amit recept nélkül is meg tudsz venni, mert csak attól, hogy az orvos írta fel minden gyógyszer kb 3000-5000 forint lesz - az is, amit amúgy 200 forintból meg tudsz venni.

- Volt súlyosabb betegséged is?

Van nekem egy problémám, amivel elvileg együtt születtem és nem nagyon lehet mit kezdeni vele. Az a lényeg, hogy a bőröm a szőrtüszőim nagyon érzékenyek és a borotválkozás elképesztően irritálja őket. Mindenkinek szokott borotválkozás után kis piros pöttyös lenni a bőre, na, az én helyzetemben ez kb. tenyérnyi nagyságú gumóvá tud válni, szakértők meg saját tapasztalataik szerint ez leginkább akkor jön elő, amikor nagyon stresszes vagyok. Mivel a fesztivál szezon végeztével nem tudtam mi legyen, de volt egy csomó pénzem így elhatároztam elindulok Máltára a télre. Mivel egyedül utaztam és nem tudtam mi fog történni velem az indulás előtti pár napban elkezdtem nagyon szorongani és így megint kijött ez a roppant aranyos kis dolog. Mikor Calaisba értem addigra elég súlyossá vált, ilyenkor már lázam is volt és a vérem fertőzötté vált. Calaisban a tengerparton sátraztam, nem volt utasbiztosításom és nem beszélek franciául. Mikor már elviselhetetlen volt a fájdalom elmentem a kórházba. Ott rögtön azzal kezdték, hogy ezért bizony fizetnem kell majd, ráadásul plusz pénzt mivel vasárnap mentem. Mondtam, hogy nem nagyon érdekel, csak oldják meg valahogy. Miután kivágták kb két hétig minden nap kellett cserélni a kötést és kitisztítani a sebet és meg persze antibiotikumot szedni. Itt következett az első pofára esés mivel kiderült, hogy a kötést nővérek cserélnek egy külön nővérszolgálat keretében, amit az otthonodba tudsz hívni amennyiben van háziorvosod. Ez a rendszer Olaszországban és Angliában is egyébként. Na, hát ugye én egy sátorban laktam, szóval nagyon értelmetlen telefonhívás és utcán „most mutasd meg” játszás után sikerült egy nővért hívni egy magán orvosi rendelőbe, ami 20 eurómba került. Roppant gyors fejszámolás után realizáltam, hogy nekem erre bizony nem lesz pénzem, de szerencsére akkor érkezett meg a kempingbe az egyik barátom, aki nővérként dolgozik, így ameddig ott voltam esténként az ő sátrában cserélte a kötést és tisztította a gennyes sebem. Aztán tovább indultam, Lille, Párizs volt a cél. Mindenhol elmentem a korházba ahonnét elküldtek mondván, itt nem cserélnek kötést. Aztán ott, ahol végre kicserélték mikor már kissé ingerültebben mondtam, hogy egy gennyes fekéllyel a testemben mászkálgatok kicserélték és nyilván megvágtak megint 50 euro kézpénzre. Elmentem Korzikára, ahol az oda vezető kompon tudtam aludni meg a fedélzeti orvossal kicseréltetni a kötést, mert a jegyárban benne van a biztosítás, ugyan ezt csináltam Korzikáról Olaszországba. Aztán Olaszországban a korházban kicserélték a kötést elmondták, hogy amúgy nem cserélnék ki, de külföldi vagyok, nem tudhattam, meg segítségre volt szükségem szóval ne aggódjak nem fog pénzbe kerülni (ez eléggé leírja a Franciák és az Olaszok közti különbséget). A vicces része az volt, hogy ez momentán a popsim jobb felén volt ez a dolog, szóval mondhatjuk, fél Európa előtt lehúztam már a nadrágom.

- Szerinted, aki itthon későn szeret menni kórházba az kint is így van ezzel?

Bizonyára igen, de azt jó ha tudják az emberek, hogy a közkórházak mindenhol zsúfoltak és kevés az orvos, így ahogy mondtam a 6-8 órás várakozás a minimum a váróteremben, nem biztos hogy jó ötlet megkockáztatni az ottmaradást.

- Mi volt a legdurvább élményed az egészségüggyel kapcsolatban külföldön?

A lázasan, szepszis lábbal 8 órát várni éhesen, pénz nélkül elég húzós volt. Meg mikor Lillében este 9-kor, mikor már teljesen kétségbe voltam esve hogy hol fogják lekezelni a sebem a nővérruhás hölgyike a közkórházban simán a szemembe mondta, hogy itt biztos nem, mert nincs meg hozzá a felszerelésük (betadine, gézlap, ragtapasz), megjegyzem egy szekrény mellett álltunk, tele ezekkel. Ugyan ez volt Manchesterben ahol az ingyenes klinikán küldött el ezzel a szöveggel a recepciós, ami egy kétemeletes gyógyszertárban található. Az ellátás ingyenes volt csak ugye a kötéscsere egy olyan dolog, amit kórházakba és a klinikákban nem csinálnak meg.

- Mik azok az egészségügyi praktikák, amiket ezen túl be fogsz tartani? Mit tanultál ebből?

Próbálom kerülni a stresszt. Egyébként megvagyok. :D

Mik azok a dolgok, amiket feltétlenül tanácsolnál egy kiutazónak egészségügyi szempontból?

Senki ne induljon úgy útnak, hogy nem rendezett a tb-je Magyarországon, mert akkor nem lehet európai egészségbiztosítási kártyája sem. Feltétlen csináltasson európai egészségbiztosítási kártyát! Magyarországról nem kell gyógyszert hozni, kint olcsóbb. Olyan mondatok a legfontosabbak leírni vagy megtanulni, mint például, „hol van a kórház, hol van a busz/vonat állomás, tudna-e taxit hívni nekem, hol van a gyógyszertár”. Ha elmész kórházba, akkor adnak egy papírt, amire le van írva, hogy mi a bajod, mit csináltak, mit kell a nővérnek csinálnia stb. én azt adtam oda mindenkinek így azt se nekem kell elmagyarázni. Mindezek mellett inkább sok jó élményt és betegségtől mentes perceket kívánok minden kedves kiutazónak! 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.