Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Belgium nem egy hatalmas ország, mindössze három nagyobb részből áll: Vallónia, Flandria és Brüsszel Fővárosi Régió. Az utóbbi egyszerre van Vallon és Flamand irányítás alatt. Vallóniának és Flandriának vannak további tartományai, viszont a Régiót csak községekre (önkormányzatokra) osztották fel. Az egyik ilyen község Brüsszel városa.

Brüsszel munka© Jiuguang Wang

Brüsszel sokszínű és izgalmas város, több szempontból is. Ha Brüsszelre gondolunk, több minden juthat eszünkbe: a világhírű belga sörfajták, a csokoládé-különlegességek, de mint európainak, talán a legfontosabb jellemzője, hogy ez a város az Európai Parlament (EP) székhelye.

A törvényhozó testület az Unió 500 millió lakosának az érdekeit képviseli. Ezért is Brüsszel városát az EU központjaként is emlegetik. Nagyon sok magyarnak volt lehetősége állást nyerni a Parlamentben, rengetegen dolgoznak a városban. Ha ez a téma bővebben is érdekel, olvasd el cikkünket arról, milyen is az élet Brüsszelben magyar EU-s politikusként.

Lakosság

A város lakossága nem túl nagy, mindössze 140 000 fő, a Régió lakosságát viszont már millióban mérhető, 1.2 millió fő. Nemzetiségi összetétele igen sokszínű, lakosainak több mint fele nem belga születésű. Ez annak a következménye, hogy sok a bevándorló és a más országból érkezett eurokrata (az Európai Unióban dolgozó hivatalnok).

Brüsszel munka© Matthias Ripp

Nyelvi kérdés szempontjából a főváros ugyanúgy, mint a Régió, hivatalosan is kétnyelvű. A francia és a holland (flamand) nyelvet beszélik, egyenrangúnak is tartják a kettőt – az utcanévtáblák, feliratok mind kétnyelvűek, viszont Brüsszelben a franciát többen ismerik, használják.

„Ez a dualitás amúgy a legszembeötlőbb dolog Belgiumban egy frissen érkezettnek, egyfajta tudathasadásos állapot, ami mindenhol visszaköszön, de Brüsszelben különösképpen."

Mennyire fontos a francia, illetve a holland nyelv ismerete ha Brüsszelbe költözöl?

Keli nem tudott franciául, mikor úgy döntött, hogy kiköltözik Brüsszelbe. Egy fél éve tanulgatja a nyelvet, de szerinte:

„ha már úgy költözöl ki, hogy megvan a munkahelyed, és tudsz angolul, akkor elboldogulsz az állam nyelveinek ismerete nélkül is.”
„A legtöbb kerületben boldogulsz a helyi ügyintézéssel angolul is, a hétköznapi életben meg sokan tudnak valamennyire angolul. Ha pedig felvettek francia tudás nélkül, akkor egyértelmű, hogy a munkahelyeden is tudsz érvényesülni.”

Viszont ha munkát keresel, az már más kérdés. Általában a fellelhető munkahelyek túlnyomó része elvárja a francia vagy holland nyelvtudást. Leginkább olyan szakterületeken, ahol munkaerőhiány van. Nem könnyű Brüsszelben munkát találni, ha nem beszéled folyékonyan a francia nyelvet.

A legmenőbb lehetőségek a pénzügyi, banki, IT szakmai területeken találhatók. És amint már fennebb is említettem, nagyon sok az eurokrata, akik az EU-nak dolgoznak, mint uniós hivatalnokok.

Megélhetés

Az átlag bruttófizetés 3 700 € körül van. Keli szerint nagyon komplikált a jövedelmezés kérdése és az adózási rendszer. A belga adózás „cirkalmas és durva”, általában a bruttó jövedelmed alig több mint felét kapod kézhez. Megjegyezte azt is, hogy az eurokraták nem a belga adózási rendszerhez tartoznak, más összegeket fizetnek jövedelemadóba, mint mások.

Ha többet szeretnél megtudni arról, mennyivel lehet drágább az élet Brüsszelben Budapesthez képest, akkor itt egy költségkalkulátor, amivel össze tudod hasonlítani a két várost.

Brüsszel munka© Mzximvs VdB

Lakáskérdés

Ami a lakásbérlés témáját illeti, itt is mint minden fővárosban, a bérleti díjak kerületenként igen eltérőek lehetnek. Keli furcsának tartotta, hogy a belvárosban meglehetősen olcsón bérelhetsz lakást. Ezt azzal magyarázta, hogy nagyon hangos, zsúfolt, sokszor koszos, és nincsenek parkolási lehetőségek. Ráadásul a polgármesteri hivatal a legzsúfoltabb, így nagyon lassú és sok türelmet igénylő folyamat az ügyintézés.

Ha saját albérletet szeretnél kivenni, 450 € (140 000 forint) körül kezdődnek az egyszerűbb, egyterű lakások. A hálószobás lakások 600-700 euróba (210 000 forint) kerülnek, és a családosoknak megfelelők simán ütik a havi 1000 eurót (310 000 forint), vagy még többet.

„Személyes véleményem szerint a havi jövedelmed minimum 30%-át vedd irányadónak, és lehetőleg ebben a költségvetésben próbálj számodra tetszetős és alkalmas helyet találni. Brüsszelben rengeteg kiadó lakás van, szinte lehetetlen, hogy ne találj számodra megfelelőt.”

Társas albérletben is lehet bérelni külön szobát, havi 250 és 500 € (77 000–155 000 forint) között ingadoznak a bérleti díjak. Ez egy olcsóbb megoldás, és rendszerint az adminisztratív dolgok is egyszerűbbek. Nagyon szigorú törvények szabályozzák a lakásbérlést, például legtöbb helyen nem adják ki a lakást, ha nem kötsz egy minimum 3 évre szóló szerződést (társas albérletben van lehetőséged rövidebb időre is bérelni egy szobát).

Lakásbérlés után az alábbi oldalakon érdemes nézelődni:

Érdemes utánaolvasni Brüsszel negyedeinek (comunne), mivel eléggé önálló egységeket alkotnak. Mindegyik kerületnek megvan a saját adminisztratív és kulturális identitása, és aszerint érdemes lakást keresni, hogy melyik rész a szimpatikusabb, hol érezné otthonosabban magát az ember. A jobb, felkapottabb helyek közé tartozik például az Eurokrata Etterbreek, ahol sokkal drágábbak a lakások. A lepattantabb negyedek mindenképpen olcsóbbak, kivétel a divatos Ixelles.

Brüsszel munka© Marie Guillaumet

Ami az étkezést illeti, magasabb árakra számítsunk, mint Magyarországon. Keli szerint Brüsszel a fizetésekhez képest nem olyan borzasztóan drága, mi több, meglehetősen kevés pénzért jót lehet enni. A bolti élelmiszer ára elfogadható, és mint ahogy nálunk is, nagyon divatos a piaci áru, ahol olcsóbban megvásárolhatsz mindent, mint a nagyobb boltokban, főleg nyári idényben gazdag a felhozatal.

Az éttermi étkezés egyes zónákban 15–20 euróból kijön (6000 forint), ebből már lehet egy kiadósat és finomat vacsorázni. A belga konyha a húsételekről híres (főleg a steak, sörös marhatokány), és népszerűek a mindenféle tengeri herkentyűk. Helyi kedvenc a gyorséttermekben a hasábburgonya és a világhírű belga gofri, és nem utolsósorban az igazi belga specialitások: a belga csokoládé (ami általában praliné formájában kapható) és a belga sörök (több mint 2 000 fajta létezik).

Brüsszel munka© Samuel Ramkalawan

Közlekedés

Brüsszelben a havi bérlet 54 € (17 000 forint), ha évest veszel, akkor az valamivel olcsóbb.

A vonathálózat lefedettsége egyszerűen szuper, gyakran közlekednek, és tiszták. Keli szerint a pontosság nem az erősségük, főleg csúcsidőben, de nagyon jó összeköttetések vannak London, Párizs, Amszterdam felé is, különösen a gyorsvonatoknak (Thalys, Eurostar, TGV stb.). Viszonylag drágák a vonatjegyek, de ha sietős, akkor jobb, mint repülni.

A buborékszerű kerékpárkölcsönző, a Villo éves bérlete 35 € (10 400 forint), amire még ráfizetsz 150 eurót (46 700 forint) garanciába. Ez a kerékpárkölcsönző hasonló a budapesti Bubihoz, amit egy jelképes összegért félórára is ki lehet bérelni, hogy eljuss a város egyik pontjából a másikba.

Brüsszel munka© Carlos Reis

Egészségügy

Ha Belgiumba költözöl, egy mutualité-nak nevezett társbiztosító rendszerbe kell kötelező módon beiratkoznod, de mivel több ilyen mutualité van, mindenki tetszés szerint választ. Ezt a biztosítórendszert a munkaadód fedezi, és visszatérít mindenféle orvosi kezelést, de esetenként csak egy bizonyos százalékban (attól függően, hogy melyik biztosítást választod).

Időjárás

A brüsszeli időjárás annyiban különbözik a magyarországitól, hogy többet esik az eső, ezért a nyár és tél is sokkal enyhébb, az évi 100 esős nap megszokott.

„Inkább a tavasz és az ősz a domináló évszakok Brüsszelben, mintsem a fagyos tél vagy a tomboló nyár.”

Kultúra

A legnagyobb, egyben a leghíresebb múzeuma Belgiumnak a Királyi Szépművészeti Múzeum Brüsszelben. Itt találhatók olyan híres festőknek a képei, mint Magritte (a híres belga szürrealista), Rubens, Van Dyck, Brueghel és még sokan mások.

Említésra méltó helyek még a Hangszermúzeum, a Parlamentárium (az EP külön múzeuma), a BELvue (Belgium történelmét mutatja be), a Sörfőzés múzeuma, a Csokoládémúzeum és a rendkívüli Belgian Comic Strip Centre. Ez Brüsszel egyik leglátogatottabb múzeuma, főleg az európai képregények vannak bemutatásra kiállítva.

Brüsszel munka© Clarissa Peterson

Kiemelkedő kulturális központok a városban a Bozar és a Flagey, amelyek rengeteg koncert, kiállítás, színházi előadás, kulturális esemény színhelyéül szolgálnak. Ezen kívül van még jó pár színház, koncertterem, galéria és kultúrkocsma a városban, turistaként nem tudsz unatkozni.

„Kötelező turistalátványosság a városközpont és az Atomium, ez utóbbi Brüsszel szimbóluma, szinte kizárt dolog, hogy aki hallott Brüsszelről, ne látta volna legalább illusztráción a 102 m magas vas-kristály modellt, amelyet az 1958-as világkiállításra építettek.”

Brüsszel munka© Niels Mickers

A Grote Markt, a Nagy Piac a város egyik legnevezetesebb attrakciója. Egy hatalmas tér, amelynek a közepét a ’70-es évek óta csodálatos virágszőnyeggel borítanak. Egész nap zsúfolt, rengeteg turista látogat el ide, nemcsak a piac miatt, hanem Brüsszelnek több híres épülete itt található, például a Városháza és a Kenyérház.

Brüsszel munka© George M. Groutas

Ami a város építészetét illeti, nagyon eklektikus. A város régi épületei a holland-flamand építészet jegyeit hordozzák magukon, valamint nagyon sok épületet a szecesszió jegyében készült.

Kulturális érdekességek

 • A Grote Markt 1988 óta az UNESCO Világöröksége része.
 • A hagyomány szerint a férfiak is puszival üdvözlik egymást.
 • A Nagy Piacon található Kenyérház otthont ad a város egyik legjellegzetesebb szobrának: a Manneken Pis, avagy a Pisilő kisfiúnak. Ez a szobrocska javában könnyít magán Brüsszel leghíresebb terén, nagyon sok történet kering róla. Egyik ilyen azt állítja, hogy egy kereskedő elveszítette a forgatagban a fiát, és amikor megtalálta, a fia ebben a pózban üdvözölte őt. Sokszor jelmezbe öltöztetik a szobrocskát mindenféle ünnep alkalmával, illetve szuvenírként árulják az ilyen szobrocskákat városszerte.

Brüsszel munka© czechian

Miért érdemes Brüsszelbe költözni?

 • Ha folyékonyan beszéled a francia vagy flamand nyelvet, könnyen találsz munkát.
 • A nettó átlagfizetésből könnyen meg lehet élni.
 • Egy megfizethető európai főváros, és kezelhető méretű is, sokkal kisebb, mint Budapest.
 • „A belgák többnyire lazák, nyitottak idegenekkel szemben.”
 • Gazdag kultúrája van, szabadidődben rengeteg kulturális esemény, kiállítás, kultúrkocsma van, ahova ellátogathatsz.
 • Keli beszámolója szerint van egy meglehetősen aktív magyar közösség. Simán kialakíthatsz magadnak egy magyar ismeretségi kört.
 • Ha külföldre akarsz kirándulni, sok európai nagyváros karnyújtásnyira van – busszal, vonattal, repülővel sok helyre könnyen és olcsón el lehet jutni.

Miért nem érdemes Brüsszelbe költözni?

 • „A bürokratikus dolgok néha bosszantóan komplikáltak.”
 • Ha nem ismered a nyelveket, nehéz elhelyezkedni.
 • Sokan beszélnek angolul, ugyanakkor sokan nem.
 • A jövedelemadózás nagyon komplikált. Hacsak nem a parlamentben dolgozol, az átlag munkavégzésed után hatalmas jövedelemadót kell fizetned.
 • Sokat esik az eső, ha ki akarsz költözni, ezzel számolni kell.
 • Terrorizmus – az utóbbi hónapok eseményei miatt Brüsszel egy veszélyeztetett város.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.