Pro és kontra

Grazba mennék – pro és kontra

Mai cikkünkben megnézzük, miért is érdemes Ausztriába készülőknek Bécs helyett inkább Grazba költözni. Szemügyre vesszük a munkaerőpiacot, az oktatást, közlekedést, illetve azt, hogy milyen kiadásokra kell számítanod. A cikk elkészítésében Grazban élő magyarok voltak a segítségünkre, akik rengeteg bennfentes infóval tudtak szolgálni.

Gergő és Krisztina már évek óta Grazban élnek, az ő tapasztalataik voltak segítségünkre a cikk elkészítésében. Bécs után Graz a második legnagyobb és legnépesebb városa Ausztriának, de így is mindössze 280 000 fő a teljes lakossága. A város nem sokkal van messzebb Budapestttől, mint Bécs, a legrövidebb autós útvonalon 350 km a távolság.

Graz munkavállalás© Matthias Damert

Gergő Erdélyből, egészen pontosan Marosvásárhelyről, Krisztina pedig a vajdasági Szabadkáról költözött Grazba. Elmondásuk szerint megérkezésük után hatalmas pozitív kultúrsokk érte őket, több okból kifolyólag is:

„A rendezettség, tisztaság, biztonság miatt mindenképp. Idő kellett ahhoz, hogy megszokjuk az emberek jóindulatát, hogy ne tekintsünk rájuk úgy, mint akiknek hátsó szándékaik volnának. A civilizáció szempontjából is nagy a különbség a keleti régiókhoz képest. A közlekedés is sokkal nyugodtabb, megfontoltabb, betartják a szabályokat. Az utak karban vannak tartva. Magas a munkamorál. Ezek mind eltérnek attól, amihez eddig hozzászoktunk.”

Graz munkavállalás© Andrey

Megélhetés

„Körülbelül 1 100-1 200 € az nettó átlagfizetés, 150-200 € általában elég szokott lenni élelmiszerre, illetve a mindennapi szükségletekre.”

A legdrágább persze itt is, mint mindenhol a lakásbérlés. Legalább 10-15 €/ m² a bérleti díj, attól függően, hogy hol keresel lakást. A város populárisabb környéke a Mura folyó keleti oldalán van, míg a nyugati oldalán találhatók a lepukkantabb részek. 500 € alatt nagyon nehéz lakást bérelni, lakóközösségekben egy szoba 300-400 euróba kerül.

Neten érdemes lakást keresni, mert sok a magánhirdető, viszont nem olyan megbízható, mint közvetítőn keresztül. Csak számolni kell azzal, hogy a közvetítés is díjjal jár.

Az alábbi oldalakon érdemes lakásbérlés után nézelődni:

Az étteremi árak a fizetésekhez képest nem vészesek, persze csak ha nem a legdrágább helyekre mész. 12 eurótól lehet főételt rendelni, a levesek 6-7 euróba kerülnek.

„Graz nem olyan drága, mint Bécs, de közelítenek az árak.”

Munka

A munkaerőpiacon ritka, hogy külföldit alkalmazzanak magasabb beosztásban. Csak akkor van erre minimális esélyed, ha van már magasfokú nyelvtudásod. Inkább olyan munkákra alkalmaznak külföldit, ahol nem szükséges különösebb nyelv- vagy szaktudás (például szalagmunkára, gyorséttermekbe, takarítani stb.). Olcsó munkaerőnek tekintik őket, de a minimum 800 euró nettót mindenki megkapja.

Grazban a legmenőbb munkák a mérnöki területen találhatók, mivel hatalmas ipari zónái vannak (Mercedes, Magna stb.). De sokan helyezkednek el a jogi szakmában is, valamint sok sikeres, elismert magánvállalkozás van.

Közlekedés

Gergőék gyakran járnak Magyarországra autóval, elmondása szerint az üzemanyag legalább 15-20 centtel (50-60 forint) olcsóbb Ausztriában, mint itthon, és a fene tudja miért, de jobb a minősége is. A tömegközlekedés viszont drágább, egy felnőttnek a havi bérlet városon belül 40 € (13 000 forint), diáknak a fele, 20 €. Vonaljegy városon belül 2,20 €.

Ahogy az már Budapesten is terjedőben van, Grazban is nagyon divatos biciklivel járni, nemcsak jó időben, hanem télen a hideg ellenére is képesek tekerni. Városszerte sok az elkülönített biciklitároló, a városfejlesztés dolgozik a minél több bicikliút megépítésén.

Graz munkavállalás© The TAS Partnership LTD

Oktatás

Graz fiatalos városnak mondható, a második legfontosabb egyetemi városa Ausztriának, körülbelül 35 000 hallgatóval büszkélkedhet a négy egyeteme. Krisztina is egyetemi hallgató, így őt kérdeztem az oktatásról. Pontosabban arról, hogy egy külföldinek mennyi esélye van bejutni egyetemre:

„Az EU-n belül az osztrák állam támogatja a külföldi tanulókat, csak egy jelképes összeget kell fizetni, kb. 20 eurót szemeszterenként az elektronikus adatbázisra.”

Krisztina azért ment ki Grazba tanulni, mert nagyon szeretett volna a német nyelvvel foglalkozni, de nem német szakon. Jelentkezett magyarországi egyetemre is, ahova fel is vették, de végül úgy döntött, hogy Graz a nyerő választás.

Szerinte az oktatás ott sok szempontból barátságosabb, emberközelibb és színvonalasabb, mint Magyarországon. Nem jellemző a külön felvételi vizsga, a fiatalok benyújtják jelentkezésüket, és egyénenként bírálják el őket a középiskolai eredményeik szerint. A külföldiek esetében kritérium egy C1 fokozatú német nyelvvizsga.

Krisztina nem gondolja, hogy többet érne egy grazi egyetemen szerzett papír, hiszen Magyarországon is vannak színvonalas egyetemek, de mindenképpen előny a munkaerőpiacon, ha valakinek van külföldi tapasztalata, és nyitottabbá is válik számára a világ.

Az első két szemeszter nagyon nehéz, kemény vizsgákat kell letenni a bemutatkozó előadások után ahhoz, hogy további órákon részt vehessen a diák. „Esélyt ad a rendszer, hogy belekóstoljunk az adott szakba, és utána döntsünk, hogy képesek vagyunk-e a továbbiakban megbírkózni a feladatokkal.”

Ami negatívum egy külföldi számára, hogy több időt igényel a felkészülés, mivel idegen nyelven kell tanulni. Nincs kivételezés a külföldi diákokkal, ugyanúgy kell teljesíteni, mint egy német anyanyelvűnek. Viszont óriási előny, hogy lehetőségük van egy idegen nyelvet magas fokon megismerni.

Ha Grazban szeretnél tanulni, akkor ezeket az oldalakat érdemes böngészni:

A Nyelvtudás fontos minden területen!

Gergő, amikor kiköltözött, a német nyelvtudása szegényes volt, viszont az évek során sikerült igencsak jól megtanulnia a német nyelvet. Előnyt jelent, ha az ember tud németül, viszont munkahelyen sok tekintetben kötelező is, legalább alapszinten kommunikálni. Krisztina azt tapasztalta, hogy bizonyos helyzetekben értékelik az igyekezetet, de ugyanakkor sok egyén részéről előítélettel találkozol.

„Előítéletesek az itteniek, ha külföldiről van szó, de miután az ember bizonyít tudásával vagy emberi értékeivel, egyre befogadóbbak lesznek. Az iskolákban természetesen extrán nagyon fontos a nyelvtudás, és amúgy elég kevés angol nyelvű képzés van.”

Az angol is fontos nyelv lehet Grazban, de csak másodlagos. Az állam nyelve a kötelező munkahelyeken. A legtöbb ember tud angolul, de nem számít gyakran előnynek egy munkahelyen, persze bizonyos esetekben megkönnyítheti a külföldi helyzetét.

Graz munkavállalás© TehWulf

Időjárás

A városra leginkább hegyvidéki időjárás a jellemző Grazban. Gergő erdélyi, és mindig az erdélyi időjáráshoz hasonlítja: a tél mindig havas, nem olyan csípős, de az átlagos januári éjszakán lecsökkenhet a hőmérséklet -5⁰C alá. A nyár meleg (átlaghőmérséklet 20-25⁰C között van), napos, és érezhető átmenet van a két évszak között. Nem sokban különbözik attól az időjárás, mint ami Magyarországon megszokott, talán pár fok különbség van az átlaghőmérsékletben a hegyvidéki lokáció miatt, a város legmagasabb pontja 763 méter magasan fekszik.

Kultúra

Graz egy Kulturstadt (kultúrváros). Sok múzeuma, műemlék kastélya található itt, művészeti fesztiválok, rengeteg kiállítás, bemutató (képzőművészeti, történelmi, régészeti, természettudományi) amelyek állandóan vagy csak ideiglenesen működnek. Turistaként nem unatkozhat az ember ebben a városban, mindig van valamilyen kulturális esemény vagy különleges tárlat.

Építészetére – a néhány középkori építmény mellett a városközpontban – inkább a reneszánsz és barokk stílus jellemző.

„Az urbanizáció – városfal lerombolása – után új városnegyedek alakultak, ahol már főleg historizáló, polgári bérházak épültek. Az új negyedekben van vegyesen szecessziós épület, lakóházak és villák.”

Graz 2003-ban nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, miután megépült a Kunsthaus és a Murinsel. A Kunsthaus a művészetek háza, modern épület, egy amőbához szokták hasonlítani, mivel páratlanul egyedi, burokszerű formája van.

Graz munkavállalás© Polybert49

A Murinsel – magyarul a Murasziget – egy kávézó a folyó közepén, amelynek kagyló alakja van, és hídként is szolgál a két part között. Rendkívüli turisztikai attrakció, ha Grazban járunk, érdemes ellátogatni a mesterséges szigetre egy kávé erejéig.

Graz munkavállalás© Niemand Weiß Es

Érdekességek

 • Graz óvárosa az UNESCO Világöröksége része.
 • Graz testvérvárosa Pécs.
 • „Érdekesség, hogy ünnepekkor mindenki népviseletben jár. Elvárt, hogy otthon mindenkinek legyen egy szettje. Ezek a ruhák elég drágák a boltokban.”
 • A Schlossberg erődítményhez tartozó óratorony, amely egy dombocskán fekszik a város fölött, mindig pontosan mutatja az időt már több mint 300 éve. A toronyból lenyűgöző a kilátás. Az óváros (Altstadt) sikátorait, apró tereit, a házak, paloták nyüzsgő belső udvarait csodálhatod, miközben a három toronyból hallod a harangok hangját. Sajátos, igazi grazi élmény.

Graz munkavállalás© Pablo Nicolás Taibi Cicare

Miért érdemes Grazba költözni?

 • nagyon gazdag a kultúrája, egy Kulturstadtban lakni igazi élmény
 • rendezett és tiszta a város, jó az infrastruktúrája, jó közlekedési hálózata van – reptér, vonatállomás, autópálya…
 • toleráns, empatikus, nyugodt városi közösség; megbízható a lakosság
 • ha mérnök vagy, garantáltan találsz állást
 • több, nívós egyetem közül lehet választani; külföldinek is van lehetősége bejutni tandíjmentes helyre
 • kényelmesen tud félretenni az ember a fizetéséből, munkával elenyésző a szűkölködés
 • „Értékelik a nyelvtudást, szakmai hozzáértést. Megadják az esélyt, hogy kibontakozz, s ha bizonyítasz, támogatnak is.”

Miért nem érdemes Grazba költözni?

 • nehéz elindulni a szállást illetően, mert drága, költséges – magas kaució, bérleti díj, adó, bútor stb.
 • „Nyitott a fiatalság, viszont érezhető az osztrák távolságtartás is, ami azt jelenti, hogy nem minden esetben teszik meg az első lépést az ismerkedés felé.”
 • nagy a reggeli forgalom; sok a dugó a főutakon, a városból ki- és bevezető utakon.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.