Új-Zéland ismét célba vehető a Working Holiday vízummal!

Már tavaly is igen nagy népszerűségnek örvendett a Working Holiday vízum itthon, és nem véletlenül: 100 szerencsés 18-35 év között magyar fiatal jelentkező tölthet el egy évet Új-Zélandon munkával és tanulással. Idén újra lehet jelentkezni a vízumra, ám előbb tisztázzuk, mi is az a Working Holiday Scheme, milyen állásokra és költségekre lehet számítani, és miért érdemes pont Új-Zélandra látogatni!

Mi az a WHS?

A Working Holiday vízumot azoknak az embereknek találták ki, akiknek anyagi okokból kifolyólag nem lenne lehetősége hosszabb időt eltölteni egy adott országban, de szeretnének megismerni egy új kultúrát és életet. Ha pedig van lehetőséged munkát vállalni a kiszemelt országodban akár csak egy évre, máris sokkal több ember számára válik elérhetővé egy ilyen kaland.

Az ő érdekükben hozták létre a Working Holiday Scheme (WHS) nevű programot, amely keretében speciális vízumot igényelhetnek, ez 1 évig érvényes és magába foglalja a munkavállalói engedélyt, így legálisan vállalhatsz munkát, viszont egy munkáltatónál maximum 3 hónapot tölthetsz el!

Új-Zéland munkavállalás© Andrea Schaffer

Mi kell ahhoz, hogy Új-Zélandon élhess és dolgozhass egy éven át?

 • a regisztráció 2016. április 20-án 0:00-kor kezdődik
 • a jelentkezés díja 208 NZD (kb. 40.000 Ft)
 • kizárólag 18 és 35 év közöttiek jelentkezhetnek
 • rendelkezned kell érvényes magyar útlevéllel (egészen pontosan az Új-Zélandról való tervezett hazautazás után legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie)
 • gyorsnak kell lenned a regisztrációnál, mert csak az első 100 pályázó kapja meg a vízumot

További fontos tudnivalókat ITT találsz!

Kiadások és álláslehetőségek

Hogy megtudjuk, miféle munkákat lehet lehet találni Új-Zélandon és milyen anyagi ráfordítást igényel egy ilyen kaland, abban a Hortobágyi Rántott Vombat lesz segítségünkre. Ő anno 10 hónap alatt bejárta Ausztráliát és Új-Zélandot, a kalandjairól részletesen beszámol a blogján. Érdemes bogarászni az írásait, mert sok hasznos infóval találkozhattok a témában!

De mennyi az annyi?

Nagyon röviden sok! Egy új-zélandi kiruccanás meglehetősen igénybe veszi az ember pénztárcáját, a retúrjegyek átlagosan 400.000Ft-ba kerülnek. Ezen felül azt is figyelembe kell venni, hogy a kiwiknél minden kb. kétszer annyiba kerül. Vombat azt javasolja, hogy a repülőjegy árán felül legyen 4500-5000 NZD (840-930 ezer Ft) megtakarításod, ennek hiányában inkább ne is indulj útnak.

Jó hír viszont, hogy a biztosítások közül léteznek kifejezetten a WHS-hez kialakított konstrukciók, ezek évi 400 NZD (75.000 Ft) alatt megköthetők.

Szállás tekintetében az árak változók, de heti 230-250 dollártól (43-47.000 Ft) már lehet találni hostelekben szobákat. Mindent egybevéve hetente nagyjából 400 dollárra lesz szükséged a megélhetéshez, nagy lábon élni azonban nem fogsz ennyi pénzből. Ha viszont feltétlen spórolni szeretnél, akkor érdemes olyan munkát keresned, ahol a feladataid elvégzéséért cserébe kapsz szállást és ellátást, ugyanis erre is van lehetőség.

Ezzel el is jutottunk a következő állomásig: a munkakeresésig.

Elég széles a paletta, végzettségtől és a referenciáktól függően sokféle pozíciót megpályázhatsz. Legkönnyebben azonban valószínűleg farmokon találhatsz majd munkát, illetve a vendéglátóiparban, építőiparban és természetesen az IT területén.

Ami nagyon fontos, hogy legyen Új-Zélandon elfogadott stílusban megszerkesztett önéletrajzod, amiben feltünteted a referenciáidat is. Ehhez mintát és tanácsokat ITT találsz. További must-have az új-zélandi adószám és bankszámlaszám.

Miért költöznél egy évre Új-Zélandra?

Új-Zéland munkavállalás© Tom Hall

Azoknak érdemes kiwilandra látogatni, akik a folyamatosan pörgő élet helyett a nyugis, barátságos környezetet szeretik. A szigeten ráadásul elég szellősen lakott, nagyobb tömegre legfeljebb Aucklandben vagy Wellingtonban kell számítanod.

Egyik olvasónk nemrég megírta nekünk, milyenek is valójában az új-zélandi hétköznapok magyar szemmel.

További kellemes meglepetés, hogy teljesen mindegy, hol vagy, biztos, hogy elérhető távolságban van valami eszméletlenül szép. Hogy mik lehetnek ezek? Gleccserek, gejzírek, vulkánok, erdők, zöld dombok, fehér hegytetők, és természetesen rengeteg juh.

Itt hadd jegyezzem meg, hogy a Új-Zéland az egyetlen ország a világon, ahogy ötször annyi juh él, mint ember.

Új-Zéland munkavállalás© Rosino

A különböző természeti csodák kapcsán létrejött nemzeti parkok külön piros pontot érdemelnek, a 13 park közül kiemelném az Abel Tasman Nemzeti Parkot. Itt a túrázás mellett igen nagy hangsúlyt kap a kajakozás és a hajózás. Ha a kajakos megoldást választod, akkor akár új barátságokat is köthetsz például fókákkal.

Az extrém sportok kedvelői biztosan megtalálják a számításaikat, ugyanis Új-Zéland bővelkedik minden olyan lehetőségben, amik az adrenalin szintet hivatottak növelni. Bungee jumping, rafting, bázisugrás, hegymászás és zipline, csak hogy néhányat említsek a sok közül.

Egy másik érdekesség a maori kultúra és maguk a maorik. Új-Zéland történelmének igen fontos részük, így mindenképpen érdemes elmenni legalább egy maorik által lakott területre. Szervezett utazások keretében közelről megismerkedhetsz a mindennapjaikkal, beszélgethetsz velük és különböző rituálékon vehetsz részt.

A sziget egészen egyedülálló látványossága a Waitomo barlang, amit gyalog és vízen egyaránt be lehet járni. A cseppköveken és a koromfekete vízen kívül találkozhatsz még világító légylárvákkal is.

Új-Zéland munkavállalás© Donnie

Ha már unalmasak a barlangok, a hegyek, a juhok és a nyugalom, akkor pedig jöhet egy kis nyüzsgés Wellingtonban!

A központ régi és modern épületei meglehetősen eklektikus hangulatot kölcsönöznek a városnak, de a különleges környezeten nagyot dob a víz közelsége is.

Az egyik legfontosabb rész a Cuba Street, a hipsterek és régiségkedvelő szíve csücske. A boltok és kávézók színes választéka mellett utcazenészek, tűznyelők és bábosok szórakoztatják az arra járókat.

Új-Zéland munkavállalás© christopher

Jelentős látványosság még a Weta Cave is, minden filmbubusnak kötelező ide látogatni! Olyan kézzel készült, híres karakterek szobrai találhatók itt, mint például Gandalfé vagy Gollumé. Ezen kívül könyveket, magazinokat, apró emléktárgyakat lehet vásárolni, továbbá befizethetsz különböző workshopokra, ahol beavatnak a filmkészítés alapjaiba és trükkjeibe.

Városnézés után levezetésképpen sétálhatsz egyet a tengerparton, de ha szimpatikusabb az úszás és a szörfözés, akkor ezek mellett is voksolhatsz.

(via mindenkiutazhat.hu, workingholiday.hu)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.