Egyre több orvos hagyja el az országot, vagy vált pályát – utánpótlás nincs

Az nem titok, hogy sokan költöztek és költöznek a mai napig külföldre egy jobb élet reményében. Azt is tudjuk, hogy a szakképzett dolgozók hiánya mekkora csapásokat mér a magyar munkaerőpiacra. Most megnézzük, hogy az egészségügyre és ránk milyen hatással van az orvosok elvándorlása.

orvos elvándorlás© Phallin Ooi

Orvostanhallgatóként Magyarországon karikás szemek, kialvatlanság és rengeteg tanulás vár rád. Orvosként pedig ugyanezek, temérdek túlórával és alacsony, átlagosan havi bruttó 278.000 forintos fizetéssel kiegészítve. Bár a hálapénz nálunk igen divatos, az egészségügyi rendszernek többet árt, mint használ, és ezt az orvosok is belátják, sőt, nyíltan tiltakoznak ellene. Szerintük a hálapénz egyre kevésbé szól a háláról, a páciensek inkább azért fizetnek, hogy jobb vagy gyorsabb ellátást kapjanak, így viszont a többi beteg szenved hiányt.

Nem csoda, ha külföldre mennek az orvosaink, tőlünk nyugatabbra az itteni bérek tízszeresét is megkereshetik, a hálapénz fogalmát nem ismerik, illetve nem utolsó sorban sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak.

Számok az egészségügyről

Jelenleg 10 kórházra való orvos hiányzik Magyarországról, és egyelőre semmi remény sincs a pótlásukra. Ennek egyik oka az oktatásban keresendő, a másik pedig a fizetésekben és az egészségügy folyamatosan romló helyzetében.

Az egyetemek igen nagy támogatásokat vehetnek fel a külföldi diákok után, így sikerült elérni, hogy a hallgatók közel fele külföldi legyen. Ez önmagában nem baj, a baj az, hogy a külföldi orvostanhallgatóknak eszük ágában sincs itt letelepedni, továbbá a magyar diákok tekintélyes része is azonnal megcéloz egy másik országot a diplomaszerzés után.

Az alábbi ábrán látható a magyar és külföldi hallgatók eloszlása az orvosi egyetemeinken.

orvos elvándorlás© Magyar Akkreditációs Bizottság/Népszabadság-grafika

Az orvosok kivándorlását mutató MTA-tanulmány szerint 2003 januárja és 2011 decembere között, vagyis 9 év alatt az orvosok 12%-a külföldre ment, az itthon maradók 16%-a pedig pályát váltott. Továbbá beszédes eredmény, hogy a fiatal orvosok kivándorlása 2010 tavasza után gyorsult fel jelentősen.

orvos elvándorlás© MTA

Ezen az ábrán a piros nyíl jelzi Magyarország uniós csatlakozását, a kék pedig azt, amikortól Ausztriában és Németországban is korlátozások nélkül tudtak munkát vállalni külföldi orvosok, a narancsszínű vonal pedig a 10%-os kivándorlási szintet jelöli.

Egy másik, szintén lesújtó tény, hogy míg a fiatalabb orvosoknál az átlagon aluli fizetéssel rendelkezők hagyták el az országot, addig az idősebb orvosok közül pont azok, akik az átlagnál többet kerestek. Ennek oka valószínűleg az, hogy külföldön arányaiban sokkal jobban honorálják a tapasztalt orvosok szakismeretét, viszont így épp a nagy tudású orvosok tűnnek el itthonról.

A kivándorlásnak köszönhetően az utóbbi 10 évben 24 szív- és 45 érsebésszel lettünk szegényebbek, így alig 100 szív- és 40 érsebész maradt az egész országban, a teljes rendszerből pedig 2-3000 orvos hiányzik. Egyebek közt ezért sincs több százezer magyarnak saját háziorvosa.

Nem elég, hogy a kivándorlás ekkora problémát okoz, ott van még a pályaelhagyás is, ami talán a legszomorúbb az összes közül. 10-12 évnyi kemény tanulás és forintok milliói elköltése után a szakképzett orvosok kénytelenek áttérni a betegellátásról valami egészen másra. Az alábbi ábrából kiderül, hogy tulajdonképpen bármire.

Mi lehet a megfejtés?

A kormány a röghöz kötést vezette be, ez azonban csak időlegesen nyújthat megoldást, ha egyáltalán nyújt bármennyit is. Az állami ösztöndíjas szakok hallgatói szerződése szerint a tanulók az ösztöndíjért cserébe vállalják, hogy a diplomaszerzést követő első 20 évben a képzéssel megegyező ideig a szakmájukban maradnak Magyarországon. Orvosok esetében ez hatéves munkaviszonyt jelent. Amennyiben a már végzett orvos külföldre megy, köteles megtéríteni a tandíjat.

És hogy ez miért nem megoldás?

Egyrészt azért, mert a külföldön dolgozó kezdő orvos viszonylag könnyen vissza tudja fizetni a tandíjat a jelentősen magasabb keresetéből.

Továbbá azért sem jó elgondolás, mert amíg röghöz kötünk, addig nem kap ösztönzést az igazi megoldás, vagyis az egészségügy fejlesztése és a fizetések emelése. A külföldi bérekkel ugyan nem tudjuk felvenni a harcot, de a pályaelhagyást nagy eséllyel meg lehetne akadályozni tartósan értékálló fizetésekkel.

Ki fog minket ellátni?

A kérdés inkább költői, de sejthető a válasz. Olyan rezidensek vagy fiatal orvosok fognak gyógyítani, akik a kevés tapasztalatuk és a felügyelet hiánya miatt ezer meg ezer vizsgálatra fognak minket elküldeni, ami költséges, időigényes és legfőképpen felesleges.

Az eleve roskadozó egészségügy ezzel még nagyobb terhet kap, és pár éven belül eljuthatunk odáig, hogy nem csak egy CT-re lesznek hosszúak a várólisták, hanem mindenre. Önmagát generáló probléma ez, amit ha nem oldanak meg sürgősen, abba tényleg belehalunk. Az igazi kérdés, hogy ez rajtunk kívül érdekel-e valakit.

(via 444, NOL)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.