Pro és kontra

Izlandra mennék – pro és kontra

A világ több pontjára ellátogattunk már ebben a cikksorozatunkban, ezúttal pedig Izlandot vesszük górcső alá. A szokásos szempontok mentén haladunk: havi kiadások, lakásbérlés menete, az egészségügy és az oktatás minősége, kultúra és művelődés, a végén pedig ítéletet hirdetünk pro és kontra. Rovatunk korábbi cikkeit ITT találjátok.

A cikkünk elkészítésében Andi volt segítségünkre, aki már 2011 óta él Izlandon, egészen pontosan Hafnarfjörður-ban. Ez a város Izland délnyugtai csücskében található, alig 20 kilométerre Reykjavíktól.

Andi félelemmel vegyített kíváncsiság lett úrrá, amikor Keflavík mellett meglátta a 35 kilométeren elterülő lávamezőt.

“Mikor ez a táj fogadott, igazából belül ordítottam. Úgy éreztem, mintha egy másik bolygón lennék.”

Izand© Moyan

Andi hamar belerázódott az izlandi mindennapokba és szépen lassan meg is szerette ezt a Magyarországhoz viszonyítva merőben eltérő világot. Lássuk, hogy miért!

Fizetések és lakásbérlés

Izlandon az átlag havi nettó fizetés 280.000 korona (630.000 Ft) körül mozog. Első körben nézzük meg, hogy ehhez mérten hogyan alakul a lakbér, a rezsi és egyéb költségek.

Ahogy a világon mindenfelé, Izlandon is a lakásbérlés veszi ki a legtöbbet az emberek pénztárcájából, havonta átlagosan 150.000 koronát (350.000 Ft). Izlandon létezik egy bizonyos biztosítási díj, ezt mi kauciónak hívjuk. Ezen a címen előre el szoktak kérni 3-4 havi lakbérnek megfelelő összeget, ahogy ezt minden nyugati nagyvárosban szokás. Ez egy olcsóbb, 120.000 (270.000 Ft) koronás lakás esetén is alsó hangon 360.000 korona (800.000 Ft), úgyhogy jól össze kell szedni magad anyagilag, mielőtt Izlandra költöznél.

A felszereltséget tekintve egyetlen szabály létezik Izlandon, az pedig a konyhára vonatkozik. A konyhát teljes felszereltséggel kínálják mindig, de a lakás többi helysége lehet, hogy üres lesz. Természetesen ez változó, nagyjából a lakások fele jól felszerelt, de mindenképpen érdemes erről tájékozódni.

Fontos tudni, hogy a fizetésedtől és a veled egy háztartásban élő gyermekek számától függően kaphatsz lakhatási támogatást, erről angolul találsz tájékoztatást ITT.

Ha pedig lakást szeretnétek keresni, az alábbi oldalak és kulcsszavak segíthetnek:

Kulcsszavak: leigu (kiadó), til sölu (eladó), íbúð (lakás), herbergi (szoba)

Evés-ivásra havonta 53.000 koronát (120.000 Ft) érdemes szánni, a rezsi pedig átlagosan 16.000 koronára (36.000 Ft) tehető.

A lakásbérlés buktatói:

Jogszabály szerint az izlandi lakásoknak két típusa van, az ún. jóváhagyott és nem jóváhagyott lakások. A nem jóváhagyott lakások nem felelnek meg minden előírásnak, de ez nem feltétlen jelenti, hogy a lakhatásra alkalmatlan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy izlandiak tízezrei élnek nem jóváhagyott lakásokban.

A nem jóváhagyott lakások többnyire olcsóbbak, de támogatást nem lehet kapni rájuk. Ami viszont kulcsfontosságú: a lakás ne legyen lavinaveszélyes övezetben. A feltűnően olcsó lakásoknál érdemes számításba venni, hogy talán azért olcsók, mert ilyen területen fekszenek, ráadásul a főbérlők ezt nem közlik minden esetben. Nem feltétlen rosszindulatból, inkább azért, mert úgy gondolják, hogy ez mindenkinek evidens.

A lavinaveszélyben érintett izlandi települések a következők:
Drangsnes, Akureyri, Kirkjubæjarklaustur, Vík í Mýrdal, Ólafsvík, Patreksfjörður, Tálknafjörður, Bíldudalur, Þingeyri, Flateyri, Suðureyri, Bolungarvík, Ísafjörður, Súðavík, Siglufjörður, Ólafsfjörður, Seyðisfjörður, Neskaupstaður, Eskifjörður, Fáskrúðsfjörður

Izand© Tom

Közlekedés

Egész Izlandon csak busszal lehet utazni, villamost, metrót vagy vonatot ne is keress. A buszon kívül legfeljebb kocsival vagy biciklivel lehet közlekedni. Az autós megoldás nem rossz, mert nem kell sehol nagy dugókra számítani, a biciklizés pedig abszolút biztonságos.

Andi elmondása szerint az autósok és a gyalogosok is nagyon odafigyelnek a biciklisekre, és jól kiépített bicikli utak fogadnak minden bringást országszerte.

Reykjavíkban a havi tömegközlekedési bérlet 11.000 koronába (25.000 Ft) kerül, ez a városon belül érvényes minden járatra, ha a fővároson kívüli településekre szeretnél utazni, akkor természetesen külön jegyet kell váltanod. Ezt megteheted a buszokra felszállva is, előre nem kell foglalni. Az árak egyenesen arányosan nőnek a megtett távolsággal, akár 8800 koronára (19.000 Ft) is rúghatnak, így jó, ha az erről előre tájékozódsz. A Reykjavíkból induló buszok és a jegyárak ITT megtekinthetők.

A közlekedés fejlesztése érdekében indítványozták egy villamosvonal megépítését Reykjavíkban, továbbá azt is, hogy Reykjavík és Keflavík között jöjjön létre vasúti összeköttetés.

Munkakeresés

Megint csak igaz, hogy a szakképzett emberek könnyebben találnak munkát, de nem kell kétségbeesni, ha nincs szakképesítésed. Azonban van két terület, ahova szinte egész évben keresnek dolgozókat, ezek az óvodák és a halfeldolgozó gyárak. Előbbi esetben jobb, ha rendelkezel szakképesítéssel, utóbbiban nem igazán szükséges.

A leginkább fejlődő területek a következők: számítástechnika, élelmiszeripar, alumíniumipar, halfeldolgozás, kertészet, mezőgazdaság.

Munkakeresésnél fontos lehet, hogy tudj izlandiul, mert a hirdetések túlnyomó többsége ezen a nyelven van. Egy másik dolog, ami miatt jól jöhet a nyelvtudás az az, hogy az izlandiak szemében nagy piros pontot érdemelsz, ha külföldiként csak egy kicsit is ismered a nyelvüket. További előny például, ha ritkán betegeskedsz.

„Többek között azért szeretik Izlandon a külföldi munkaerőt, mert dolgozni akarnak és nem lustálkodni. Havonta 2x jelenthetsz beteget anélkül, hogy bármilyen papírt vinnél róla, amit az izlandiak szeretnek kihasználni.”

Munkát keresni egyébként lehet az interneten, de hasznos lehet figyelni az újságokat is, hétvégén például rengeteg álláshirdetést lehet találni a nyomtatott lapokban. Sőt, jobban jársz, ha telefonon vagy személyesen érdeklődsz egy állásról, mert az e-mailekre általában lassan válaszolnak, mint mindenhol.

Ha Izlandon keresel munkát, akkor ezeket az oldalakat tessék böngészni:
 • www.storf.is
 • visir.is - itt főleg olyan munkákat hirdetnek, amik nem igényelnek szakképzettséget, akad köztük angol nyelvű hirdetés is
 • visir.is - cégek álláshirdetései, főleg szakképzett munkaerőt keresnek

Egészségügy és oktatás

Az egészségügyi szolgáltatásokért minden esetben külön kell fizetni. Van egy 1200 koronás (2600 Ft) alapdíj, ezen felül pedig a különböző vizsgálatoknak más-más díja van. Ez elég frusztráló lehet, ha nem tudod előre, hogy milyen vizsgálatokra van szükséged, cserébe viszont minőségi ellátásban részesülsz.

Az oktatási rendszer tartogat pár furcsaságot! Először is nincs alaptanterv. Valószínű, hogy ennek ugyanaz a hátránya, mint az előnye, mégpedig az, hogy a tanárok könnyen formálhatják a tananyagot. Egy másik érdekesség, hogy 1-10-ig osztályoznak és nincs bukás vagy évismétlés, és a hiányzások sem befolyásolnak semmit. Ennek folyományaként a gyerekek szinte bármit csinálhatnak, nincsenek következmények. Elég meredeknek tűnik, de lehet, hogy nem véletlen, hogy nem változtatnak ezen a rendszeren.

Mindezekkel együtt Andi azt mondja, hogy

„Szerintem Izland egy remek hely a családalapításra, itt nyugalom van, nincs miért izgulni.”

Időjárás

Hideg, hideg, szél és hideg. Erre kell felkészülni, ha Izlandra mész.

Télen a délen fekvő területeken 0 és -10 fok közötti átlaghőmérsékletre lehet számítani, északon viszont ennél jóval alacsonyabbra, -25 és -30 fok körüli értékekre. Általában északon erősebb a szél és a havazás is, de délen ezek egyike sem okoz nagy problémát.

A nyarak finoman szólva enyhék, délen, júliusban többnyire 15 fok körül áll meg a hőmérő higanyszála, melegebb napokon azonban 20-25 fok is lehet.

Hátrány, hogy ha esik az eső, akkor legfeljebb egy esőkabáttal vagy kapucnival lehet harcolni az eső ellen, esernyőt egyáltalán nem érdemes használni, mert csak kifújja a szél a kezedből.

Izand© Moyan

Emberek és szokások

Andi elmondása szerint az izlandiak egyáltalán nem olyan hideg-rideg emberek, mint amilyennel elképzeljük őket, sőt, kifejezetten kedvesek és segítőkészek.

Az egyik érdekes szokásuk, hogy az évben gyakorlatilag bármikor képesek kerti partikat csapni. Annyira imádják a kerti sütögetéseket, hogy semmiféle természeti viszontagság nem tartja vissza őket, sem a hó, sem az eső, sem a nagy hidegek vagy a szél.

Egy furcsaság, hogy szeretnek vizes hajjal kimenni az utcára, nem számít, hogy hideg van. Még nagyobb érdekesség, hogy Izlandnak 13 Mikulása van, ez azt jelenti, hogy 13 napon keresztül minden nap kapnak ajándékot a gyerekek. De jaj azoknak, akik rosszak voltak! Ők még a virgácsnál is rosszabbat kapnak: rohadt krumplit. Sőt, a Mikulások nem feltétlen olyan aranyosak, mint nálunk. Régebben azzal ijesztgették a gyerekeket, hogy a Mikulás felesége és a fekete macskája elrabolta a rossz gyerekeket és megfőzte őket. Kell ennél jobb esti mese? Szerintem nem.

Kultúra és szórakozás

Múzeumok tekintetében Izland kifejezetten izgalmas és érdekes választékot nyújt.

Bálnamúzeum

A Húsavík Whale Museum létrejöttének célja nem meglepő módon a bálnák és élőhelyük bemutatása. Ezen kívül még a bálnales sem elhanyagolható program, ha én Izlandon élnék, biztos, hogy minden évben elmennék.

Izand© Son

Vikingmúzeum

A Viking World nevű múzeum 5 kiállítóteremmel rendelkezik, ezen kívül van egy kültéri előadótermük és egy állatsimogató, ahol találkozhatunk bárányokkal, borjakkal, különböző madarakkal. Utóbbiakat elképzelhető, hogy nehéz megsimogatni.

Péniszmúzeum

A méltán híres Icelandic Phallological Museum több mint 200, formalinban úszó hím nemi szervnek ad otthont. Szinte minden Izlandon megtalálható emlős péniszéből találhatunk egyet. Igen, emberi mintával is összefuthatunk, egészen pontosan tizenöttel. A minták elkészítéséhez az izlandi kézilabdacsapat tagjai kínálták fel féltett testrészeiket.

A múzeumokon kívül számos koncertet és fesztivált találhatsz ITT.

Ha pedig nem koncert és nem fesztivál, akkor túrázás!

Izland elképesztően változatos tájai ideálisak a hatalmas kirándulásokhoz, legyen az egy laza barangolás a hegyekben, vagy búvárkodás, rafting, esetleg egy látogatás a jégbarlangokban.

Turisztikai szempontból a legfontosabb terület a Vatnajökull Nemzeti Park, ez Európa legnagyobb nemzeti parkja. Itt a hegyi túrák mellett lehetőség nyílik a park névadó gleccserét megmászni, a benne húzódó jégbarlangot be lehet járni, továbbá lehetőség van kempingezni, biciklizni, bizonyos részeit pedig bérelhető terepjáróval lehet felfedezni.

Izand© Nick

További kalandokról egy korábbi cikkünkben írtunk, ITT találjátok.

Gasztronómia Izlandon

“Elsőre furcsák az izlandi ételek, időbe telt, mire megszoktam őket, de végül sikerült.”

Andi így foglalja össze tapasztalatait, mindjárt láthatjuk is, hogy miért időigényes dolog megszokni az új ízeket.

“Gyerekekből készült levest nem szoktak enni :), viszont nagyon sok bárányhúst és halat fogyasztanak, a fűszerekkel pedig jóval óvatosabban bánnak, mint mi. Majdnem minden ételhez készítenek szószt, barnaszósz tulajdonképpen mindig kerül az asztalra.”

Most pedig nézzünk néhány hagyományos izlandi ennivalót!

Mi a Þorramatur és miket foglal magába?

A Þorramatur több étel gyűjtőneve, jellemzően mindegyiket télen szokták elkészíteni. Ide tartozik például tipikus karácsonyi étek, a Hangikjöt, ez főtt bárányhúsból, egészben főtt krumpliból, borsóból és az elmaradhatatlan besamel mártásból áll.

Ez eddig nem is hangzik rosszul, ám van egy másik, egészen megdöbbentő ételük, a Svið: félbevágott, főtt bárányfej, fehérrépa- és krumplipürével köretként.

Kevésbé horrorisztikus csemegéjük a Lifrarpylsa. Természetesen ez is húsétel, összetételét és kinézetét tekintve a fasírtra hasonlít. A darált sertéshús,sertészsír, zabkása, marhafaggyú és zsemlemorzsa keverékéből nagyobb érméket gyúrnak és ezeket kisütik. Egy másik módszer, hogy egy nagyobb kolbászt formázva egyben megsütik a masszát, és készen felszeletelik. Egyetlen hátránya, hogy fűszereket nem tesznek bele.

Bátrabbaknak való fogás a Hákarl, vagyis erjesztett cápahús. Emellé sokszor felszolgálják Izland híres snapszát, a Brennevínt. Ez egy áttetsző, köménnyel ízesített gabonapárlat, alkoholtartalma 37-40% körüli.

Izand© Tom Bennett

Pro:

 • alacsony munkanélküliség
 • kimeríthetetlen és változatos programok
 • sarki fény, ami időnként még városokból is látható
 • békés miliő, kedves emberek
 • kiszámítható mindennapok
 • jól kiépített buszhálózat a fővárosban és egész Izlandon
 • családalapításhoz ideális környezet
 • izlandi pónik

Kontra:

 • a magas lakbér költségek
 • esetenként drága egészségügyi ellátás
 • ha az országon belül messzebbre utaznál, csak busszal mehetsz és fel kell készülni a borsos árakra is
 • fagyos, szeles telek, hűvös nyarak

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.