Akik Ausztriába mentek szerencsét próbálni - videó

Azzal senkinek nem árulunk el nagy titkot, hogy Bécs az egyik legtöbb magyar kivándorlót felszívó külföldi nagyváros, és szerte Ausztriába rengeteg magyar költözött ki az elmúlt néhány évben. Korábban mi is forgattunk már videót a Bécsi magyarokkal arról, hogy milyen a mindennapi élet az osztrák fővárosban, most pedig a vs.hu ragadott kamerát és járt utána annak a kérdésnek, mit ér meg Ausztria.

A következő két videóból megtudhatjátok, hogy miben változott meg a Magyarországról Ausztriába költözött magyarok élete, mik a könnyebbségek, illetve milyen nehézségekkel kell szembenézni az itthoni élethez képest. Ezzel kapcsolatban most kiemeltünk nektek pár fontos gondolatot, amik közül talán a legmeglepőbb az, hogy

Richárd (szakács, étterem tulajdonos)

”Tévhit, hogy kijössz és itt sokkal jobban fogsz keresni. Ha egy családban a férj és a feleség otthon keres 200-200 ezer forintot, akkor nem is érdemes elindulni.”

Sylvia (fodrász, szépségszalon tulajdonos)

“Alapvetően szeretik a magyarokat, a lengyeleket és törököket kevésbé. Az észrevételeim szerint a bevándorlók közül a magyarok állnak hozzájuk a legközelebb.”

Szilvia (pedikűrös)

“Amiben az itteni élet hátrányát érzem az az, hogy akármennyire kedvesek velünk az itteniek, vagy befogadóak, mi mindig azért idegenek leszünk kicsit, és ők mindig éreztetni fogják velünk, hogy mi nem ide születtünk.”

Eszter (kozmetikus)

”Elküldtem minimum 100 helyre az önéletrajzom, mire pozitív visszajelzést kaptam... Volt olyan munkahelyem is, ahonnan minden nap sírva mentem haza és akkor azt mondtam magamnak, hogy feladom és visszamegyek Magyarországra.”

István (villanyszerelő)

”Én is azok közé tartozom, akik nyelvtudás nélkül jöttek ki, a nyelv hamar rámragadt, és azok közé is tartozom, akiket az elején átvertek. Én ugyan talpra tudtam állni, de azt tudom javasolni, hogy nyelvtudás nélkül ne induljunk el és magyar embernél ne dolgozzon kint senki.”

Marcell (munkaközvetítő)

“Nagy problémát szokott okozni, hogy a munkavállalók nincsenek tisztában a bérekkel. Ha valaki nem tudja, mennyi járna neki, az kevesebbet fog kapni, mint az osztrák kolléga, mint aki mellette dolgozik” - ajánlott cikkünk a témához: Jogi tanácsok Ausztriába készülőknek.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.