Pro és kontra

Chicagóba mennék – pro és kontra

Rovatunk korábbi cikkeiben már bemutattuk Berlint, Torontót és Tokiót, Helsinkit és Tenerifét, a soron következő város pedig Chicago. Szokás szerint szemügyre vesszük a munkaerőpiacot, az egészségügyet, oktatást, közlekedést, illetve azt, hogy milyen kiadásokra kell számítanod.

Ezen cikk létrejöttében Márti volt segítségemre, ő 2002-ben költözött az USA-ba, 2012-ben járt először Chicagóban és érkezése pillanatában eldöntötte, hogy egyszer oda fog költözni, erre végül 2015 júliusában került sor. Ezek szerint igenis van bája a városnak! Most pedig nézzük a konkrétumokat!

Chicagóban az átlag havi fizetés nettó 3100-3200 dollár között alakul. Márti fogászati higiénikus, ezen a területen Illinoisban havonta 4800-6400 dollár közötti keresetre lehet számítani. Mivel szakmánként és a szakképzettség mértékétől függően nagy eltérések jelentkezhetnek, az a legjobb, ha megnézed, hogy a saját végzettségeddel mennyit keresnél. Ebben a Payscale tud segítséget nyújtani.

Chicago© vxla

Lakásbérlés

Lakást nemcsak hogy érdemes közvetítőn keresztül keresni, hanem szinte csak úgy lehet. Nagyon úgy fest, hogy a főbérlők nagyobb biztonságban érzik magukat és a tulajdonukat, ha ingatlanosok segítségét kérik, sőt, vannak olyan házak, ahol a vonatkozó jogszabályok miatt nem lehet más módon bérbe adni lakásokat.

A közvetítők viszonylag nagy hátránya, hogy esetenként igazolnod kell, hogy a lakbérnél 3-4-szer többet keresel. Elég jó fizetéssel kell rendelkezned, ha azt nézzük, hogy átlagosan 1400-1500 dolláros lakbérrel kell számolni. De természetesen ez az összeg erősen változó, garzonokat találhatsz 1000-1100 dollárért is normális környéken.

A felszereltséget tekintve pont azt láthatjuk, amire általában lehet számítani: a drágább lakások jobban, az olcsóbbak kevésbé felszereltek. Többségében azonban elmondható, hogy a konyha normálisan felszerelt, van hűtőszekrény, mosogatógép, és mielőtt új lakó költözik be, kifestik a lakást és a padlószőnyeget kitisztítják.

Márti főbérlője folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, előre szól a karbantartásokról és bármikor lehet hozzá fordulni, ha gond akad. Általában a tulajokról elmondható, hogy rendszeresen fejlesztik és gondozzák az ingatlanokat.

Egyéb havi kiadások

Rezsi tekintetében nem kell sokra számítani, 110-120 dollárból ki lehet jönni. Főleg, hogy vannak olyan lakások, ahol a lakbér magába foglalja a rezsit is, erre mindenképpen érdemes rákérdezni, amikor lakást választasz!

Evésre-ivásra havonta 360-370 dollárt szánj és ne lepődj meg, ha szórakozásra nem vagy csak nagyon kevés pénzed marad.

Munkaerőpiac, munkakeresés

Alapvetően elmondható, hogy a szakképzettség sokat számít, de anélkül sem áll meg az élet.

„Én úgy hiszem, hogy szakképesítéssel mindig találsz munkát. Ha nincs, akkor mehetsz irodákba papírt tologatni, telefonos ügyintézőnek, hotelbe takarítónak vagy eladónak.”

Márti hamar talált munkát, nem véletlenül. A fogászati higiénikus (dental hygienist) végzettséget az USA-ban igen nagyra becsülik, viszonylag könnyű elhelyezkedni vele. A férje irodában dolgozik, ő közvetítőn keresztül talált állást. Egészen jó lehetőség rejlik a közvetítőkben, mert ha ideiglenesen felvesznek egy céghez (vagyis temp leszel), akkor az ideiglenes szerződésben meghatározott idő után felvehetnek, ha elégedettek veled.

Ha munkát keresel, az alábbi oldalakon nézz szét:

Kultúra és művelődés

Meglepően sok és változatos programot és látnivalót kínál Chicago!

A Brookfield állatkert több mint 6000 állatnak ad otthont. Az állatkert medveállománya igen tekintélyes, de mellettük láthatunk bölényeket, farkasokat és nem is lenne igazi amerikai állatkert, ha nem lennének benne fehérfejű réti sasok.

Egy másik fontos látványosság a Navy Pier, nagyon könnyű megismerni az óriáskerékről, a körhintáról és arról a jó pár hajóról, amik innen indulnak. A környéke tele van éttermekkel és kávézókkal, találhatunk itt egy IMAX-et, különböző kiállításokat és koncerteket rendeznek, sőt, egy jégpályával is összefuthatunk.

Chicago© Smart Destinations

Ha pedig egy kellemes sétára vágynánk, akkor ellátogathatunk a Lincoln Parkba vagy a Millenium Parkba.

Mindezek mellett Chicago megszámlálhatatlan mennyiségű múzeummal rendelkezik, itt van a Field Museum, az Art Institue of Chicago, a Museum of Contemporary Art és a Chicago History Museum, csak hogy egy párat említsek.

Tömegközlekedés

Chicago metróhálózata elég jó, Márti arra bíztat, hogy inkább azt használjuk, ha már ott vagyunk, sőt, tanácsos a metróhoz közel fekvő lakást bérelni. A metró után a busz lehet még opció, de azok gyakran késnek vagy eleve ritkán járnak, úgyhogy – mint minden nagyvárosban - jobb a földalatti közlekedést választani.

A havi bérlet 100 dollárba kerül, ezzel a városon belül minden járművet korlátlanul lehet használni.

Emellett, engem kisebb meglepetésként ért, hogy egy ekkora városban biztonságosan lehet biciklizni. Sokan bringával járnak, és nyilván jobban oda kell figyelni, ha két keréken vagy, de semmivel sem veszélyesebb, mint itt.

Egészségügy, oktatás

Az egészségügyi ellátásról Márti pont azokat mesélte, amikre némi ismeret birtokában számíthatunk. A biztosítás alapvetően is drága volt, az ObamaCare óta még drágább, viszont ha van biztosításod, akkor a kezelések nagy része és a gyógyszerek olcsók. A hálapénzt nem igazán ismerik, nincs is rá szükség.

Amikor egészségbiztosítást igényelsz, akkor erősen javasolt mérlegelni, hogy mennyit fizetsz és pontosan mit fedez a biztosítás.

Az oktatás az általunk megszokotthoz képest kevésbé szigorú, ráadásul mostanában akarnak könnyíteni az iskolai teszteken. Márti elmondása szerint egyre nagyobb beleszólásuk van a szülőknek, hogy hogyan tanítsák a gyerekeiket, talán már túl sok is. Ennek az lett az eredménye, hogy több tanár fél rossz jegyet adni, de enélkül is könnyű boldogulni az iskolákban.

„Én sosem voltam otthon jó tanuló, sőt gyenge voltam, de az itteni szakmai főiskolán én voltam a második legjobb.”

Emellett azt tudjuk, hogy egyetemre vagy főiskolára járni elég drága. Lehet találni olcsóbb iskolákat, de a legtöbben így is hitelből fedezik a költségeket vagy tanulás mellett dolgoznak.

Időjárás

Mivel Chicago a Michigan-tó partján van, igen szeles időre kell felkészülni, és arra is, hogy télen a jégtől megbénul a közlekedés, de ezekből az egyiket meg tudjuk oldani egy vastag kabáttal.

Miért érdemes Chicagóba költözni?

 • megfelelő szakképzettséggel könnyű elhelyezkedni
 • senki sem foglalkozik azzal, ha külföldi vagy, ugyanúgy kezelnek, mintha amerikai lennél
 • eszméletlen sok látnivaló, talán egy élet sem elég arra, hogy felfedezd az egész várost
 • jó és viszonylag olcsó tömegközlekedés
 • könnyű jó tanulónak lenni

Miért nem érdemes Chicagóban költözni?

 • drága az egészségbiztosítás
 • magas a lakbér, de ha eleget keresgélsz, találsz neked megfelelő lakást
 • könnyű jó tanulónak lenni

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.