Lesznek-e további brit szigorítások?

A 444.hu egyik tegnap megjelent cikkében Jonathan Knott budapesti brit nagykövet pár mondatban nyilatkozott a közép- és kelet-európaiak angliai munkavállalásáról. Ám az interjúben feltett egyik legfontosabb kérdésre nem kaptunk választ. Lesznek e további szigorítások vagy sem?

Anglia vendégmunkások
© Jamie McCaffrey

Így szól az a pár mondat, ami tegnap megjelent a 444.hu interjúban:

Nagy vita van Angliában a vendégmunkásokról, akik az EU keleti feléből, így például Magyarországról érkeztek. Várható szigorítás? Akarhat Nagy-Britannia mentességet az EU-tól ezen a területen?

A brit kormány módosított a szociális ellátásra jogosultak körén. Korábban a nem brit állampolgárok is nagyon komoly juttatásokra számíthattak. Megvizsgáltuk a francia, a német és a holland példákat, és arra jutottunk, hogy az EU-s országokból érkezőkkel elképesztően nagyvonalúak voltunk. Sokan csak a segélyért jöttek. Aki dolgozni érkezik Nagy-Britanniába, azt továbbra is szívesen fogadjuk. Azokból viszont nem kérünk, akik csak a segélyért jönnének.

A szigorítás miatt sok magyar hagyta el Nagy-Britanniát?

Ezt nem tudjuk, mert nincsenek statisztikáink erről. Az viszont nyilvánvalóan látszik, hogy nagy hullám nem érkezett most, annak ellenére sem, hogy januárban a munkaerőpiac megnyílt a bolgár és a román állampolgárok előtt is.”

Ugyan a kérdés fel lett téve Knott-nak, hogy várható e Angliában szigorítás a külföldiek munkavállalásának ügyében, erről azonban végül nem beszélt. Pedig a magyarhirlap.hu pár napos cikke alapján ezügyben már komoly szavak hagyták el a brit miniszterelnök száját:

„David Cameron a BBC televízió vasárnaponként jelentkező politikai magazinműsorában kijelentette: a 2004-ben EU-taggá vált közép- és kelet-európai országokból a jelentős jövedelmi különbségek miatt indult "tömeges vándorlás" Nagy-Britannia felé. Cameron szerint e tapasztalat alapján be lehetne vezetni olyan átmeneti szabályozást, amely addig nem teszi lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az új tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy bizonyos szintet.”

Ti egyetértetek az Egyesült Királyság tervezett szigorításával?

A teljes Jonathan Knott interjút itt olvashatjátok, a magyarhirlap.hu cikkét pedig itt.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.