Diákmunka külföldön? Tudunk egy jó tippet!

A diákmunka sokak számára egyet jelent az éhbérrel és a korai keléssel. Legalábbis itthon. Persze ki lehet fogni jó diákmunkákat Magyarországon is, de érettségi után, egyetem alatt érdemes körbenézni a határon túli munkák között is, mert egyszerre tanulhatsz nyelvet, szerezhetsz életre szóló élményeket és kereshetsz 3x többet.

Tedd élvezetessé a nyelvtanulást

Hol van már az az idő, amikor még elég volt az angol középfok egy diákmunkához? Ha némi pénzt is szeretnél félretenni, akkor minimum két idegennyelv ismerete szükséges. Ennek teljesítése az internet korában nem nagy szám, azonban ebbe is kell rengeteg energiát fektetni, ha pedig nem rendelkezel kiváló nyelvérzékkel, akkor még annál is többet. Viszont ha amúgy is nyelvet szeretnél tanulni, miért ne kötnéd össze a kellemeset a hasznossal? Menj ki pár hónapra külföldre dolgozni és sokkal élvezetesebben tanulhatsz így nyelvet, mintha a gép előtt vagy angol kurzusokon ülnél egész nap...

Gap year

A gap year-rel kapcsolatban már korábban írtunk, azonban ebben a cikkben kimondottan az au-pairkedésről, azaz a gyermekfelügyeletről lesz szó. A gap year ideje alatt ugyanis ez az egyik legkedveltebb tevékenység a fiatal felnőttek körében. Ha valaki azt gondolja, hogy ezt csak lányok csinálják, nagy tévedésben van. Ugyanis sok család a fiúk mellé gyakran fiú au-pairt keres.

A gap year kiváló alkalom arra, hogy pénzt keress, megismerj egy új kultúrát, és felsőfokú szintre tornázd a nyelvtudásod. A szorgalmasabbak már egy nyelvvizsgával a zsebükben térhetnek haza, akik pedig tudnak spórolni, rengeteg megtakarított pénzzel.

Az au-pairek világa

külföldi diákmunka© Leah Tautkute

Európán belül több országban és Amerikában is keresnek au-paireket bőven, vannak akik egy évre, de gyakori, hogy hosszabb vagy rövidebb távra is. A legnépszerűbb úti cél Anglia. Egyrészt azért, mert közel van, másrészt azért, mert kiváló angol nyelvtudással lehet hazatérni. Arról nem is beszélve, hogy a fizetés sem rossz. Családtól is függ, de általában 70-120 font zsebpénzt kapnak az au-pairek hetente.

Olvasd el Orsi történetét, akinek egy olasz au-pair kaland teljesen megváltoztatta az életét.

A legnagyobb szerencse, ha az au-pairnek nincs gondja az étkezésre, mert a család állja, esetenként még a busz/vonatbérlet árát is kifizetik. Ez nagyon ritka, de a tehetősebb családok számára nem jelent problémát. A fizetésért heti 20-30 órát kell dolgozni, és a gyerekfelvigyázás mellett takarítani, esetleg főzni is kellhet, erre érdemes számítani.

Mire kell figyelni?

Beköltözni egy vadidegen család házába és velük élni egy teljes évig nem kevés kihívással jár. Nem elég, hogy messze vagy a családodtól és a barátaidtól, be kell fogadnod egy új kultúrát, és egy új család szokásait. Mivel ők alkalmaznak téged, neked kell alkalmazkodnod. Ezért mielőtt családot választasz, az alábbi pontok megválaszolása nélkül egy tapodtat se tegyél:

 • Lesz-e külön szobád és fürdőszobád?
 • Hány órát kell egy héten dolgoznod?
 • Mik lesznek a feladataid?
 • Kell-e hétvégén is dolgoznod?
 • Meglátogathatnak-e a családodtagjaid/barátaid?
 • Mennyi lesz a heti fizetésed?
Sajnos rengeteg a csaló, akiknek nincs más célja, csak hogy lenyúlja a pénzed és ezt saját tapasztalatból mondom.

Au-pair éveim előtt, alatt, sőt, utána is volt „szerencsém” néhány csalóval levelezni. A tapasztalataim alapján remélem, hogy segíthetek azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt az élményt.

A csalók rendszerint férfiak, „apukák” voltak. A való életben apukát hidegen hagyja, hogy ki fog a gyerekeire vigyázni. Ez anyuka dolga. A kérdésre, hogy „mennyit fogok keresni?”, rendre nem válaszoltak. Valamilyen oknál fogva muszáj volt előre elküldeni a repülőjegy árát, amit „apuka” lefoglal. A valóságban a család megkérdezi, hogy mikor érkezik a géped/buszod/vonatod, és ha jófejek, kimennek eléd. Ha nem, akkor elnavigálnak a házig. Skype-on/telefonon soha nem lehetett elérni a „családot”. Ez a technológia korában több volt mint furcsa.

Hogyan kerüld el a hibákat? Háromféle módon lehetsz au-pair:

Az egyik, hogy elmész egy közvetítő céghez, ahol bizonyos összeg ellenében keresnek neked egy családot. Ennek az az előnye, hogy biztos lehetsz benne, a család mögött nem valami csaló áll. Hátránya viszont, hogy ez a módszer sokaknak drága lehet, főleg, hogy nincs benne az utazási költség és nincs garancia arra, hogy találnak neked családot.

A másik módszer, hogy regisztrálsz az interneten található kismilliónyi au-pair oldalak valamelyikére és éjjel-nappal figyeled az oldalt, leveleket küldözgetsz, és minél jobb színben tünteted fel magad a profilodon. Előnye, hogy ingyenes, habár vannak oldalak, ahol fizetned kell, hogy írj a családoknak. Hátránya, hogy ennél kockázatosabb módszer nem is létezik, itt bőven találkozhatsz csalókkal.

A harmadik módszer a Facebook. Rengeteg au-pair csoport van, ahol már kint élő au-pairek keresnek a helyükre valakit, esetleg közvetlenül a család ad fel hirdetést. Előnye: gyors és ingyenes. Hátránya: időigényes, és sajnos csalók mindenhol vannak.

Miért éri meg külföldön au-pair munkát vállalni?

Megtalálni a megfelelő családot valóban sok idő és energia, de ez később kifizetődik. Egyrészt azért, mert jobb érzés olyan embereknél lakni és dolgozni, akiket kedvelsz, és ők is viszont kedvelnek, másrészt, a későbbiekben is fenntarthatjátok a kapcsolatot. A kapcsolatépítés mellett egy teljesen új kultúrát ismerhetsz meg testközelből. A nyelvtudásról nem is beszélve. Anyanyelvi környezetben kétszer gyorsabban tanulod meg a nyelveket. A fizetés pedig jóval magasabb az itthoni árakhoz képest.

Bár azzal is számolni kell, hogy a kinti élet drágább lehet, azonban a szállás és az étkezés sok esetben megoldott. Aki teheti, annak csak ajánlani tudom, hogy vágjon bele! Viszont azért ez sem fenékik tejfel munka, mivel itt nincsenek kollégák, gyakoriak a magányos órák, erre fel kell készülni, az pedig, hogy eddig jól kijöttél az unokatesóiddal vagy a szomszéd gyerekekkel, nem garancia arra, hogy au-pairként is helyt tudsz állni. Fontos, hogy nyitott és rugalmas legyél. Ha ezt megfogadod, nagyszerű élményben lesz részed.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.