Külföldön sem könnyű ma a fiataloknak

Ha nem tetszik az a hely, ahova születtél, akkor felnőttként ezt korrigálhatod a külföldre költözéssel. Fiatalként azonban más országban se sokkal jobb a helyzet, szerte a világon gondokkal küzdenek a 24 év alattiak foglalkoztatásával.

Minimális javulás, ránk fér a fejlődés

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentése szerint globális szinten javult valamennyit a fiatalok foglalkoztatottsági aránya, de még mindig rossz.

Azok a 15-24 év közötti fiatalok, akik iskola mellett vagy helyett dolgoznának, igen nehéz helyzetben vannak. Közöttük eleve magas volt a munkanélküliség (10% feletti), 2005-ben pedig eljött a mélypont, 13,4%, utána pedig beütött a válság, ami szintén nem segített.

Az alábbi ábrán jól nyomon követhető a munkanélküliség és a foglalkoztatottság alakulása, azonban fontos kiemelni a 2009-től beállt változást, amikor is a fiatalok munkanélkülisége stabilan 13% környékén mozgott és mozog a mai napig, míg a foglalkoztatottság szintje több mint 3%-ot esett.

fiatalok külföldi munkavállalás© ILO

Összességében tehát mégis láthatunk javulást, de ez leginkább annak köszönhető, hogy a munkaerőpiac helyett a tanulást választja a fiatalság, vagyis a munkakeresés helyett egyetemre vagy főiskolára járnak. Emiatt 2,7%-kal csökkent a fiatal munkakeresők száma, viszont a munkakeresők 13% továbbra sem tud elhelyezkedni.

Eközben az Európai Unióban

Az EU-ban 2012-ben a fiatal munkakeresők 18% nem talált munkát, idén már „csak” 16,6%. A magas arány mögötti okok leginkább a Görögországot és Spanyolországot mélyen sújtó válságban és a megszorító intézkedésekben keresendők. Magyarországon is romlott az arány a válság után, de 2014-re visszatért a mért 20%-hoz.

fiatalok külföldi munkavállalás© Eurostat

Az viszont elég elkeserítő, hogy az EU-ban a fiatal munkakeresők harmada több mint egy éve munkanélküli.

Mi a megoldás?

Természetesen a fejlődés. Szokás mondani, hogy minden összefügg mindennel. Ez a mondás a gazdaságban fokozottan igaz. A fenti ábrából az is kiderül, hogy a prosperáló országokban általában alacsonyabb a fiatalok közötti munkanélküliség, ebből logikusan következik, hogy egy valós gazdasági fellendülés ezen is tudna segíteni. Azt, hogy mivel lehetne Magyarország gazdasági helyzetét javítani, ITT már kitárgyaltuk.

További segítséget nyújthatna az aktív munkaerőpiaci politika, képzésekkel és munkaerő-közvetítéssel megoldható lenne a fiatalok iskolapadban tartása, nem mellesleg pedig az is, hogy olyan szakmát tanuljanak, amire szükség van, de ez nem azt jelenti, hogy minden fiatalból szakmunkást kell csinálni.

Mi lesz, ha elmarad a fejlődés?

Akkor valószínűleg még többen fogják elhagyni az országot. A kivándorlásban már most megjelent egy aggasztó tendencia: egyre több célország népszerű, nem csak Németország és az Egyesült Királyság szívja fel a magyar munkaerőt, hanem Hollandia és Belgium is, sőt, Svájcba szintén egyre többen mennének.

A KSH egyik, túlzottan is pozitív forgatókönyve alapján 2030-ra mérséklődhet a vándorlási egyenleg, ám ebben az esetben tekintélyes gazdasági fejlődéssel számolnak, továbbá a kivándorlók számának csökkenését, és a kormány által a végsőkig elutasított bevándorlók számának növekedését feltételezik.

A rosszabb forgatókönyv szerint pedig 2040 és 2060 között évente 7500-an fognak a külföldre költözés mellett voksolni. Ez abban az esetben következik be, ha a közeljövőben nem lesz jelentős fejlődés a magyar gazdaságban.

(via Index, VG)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.