Így vigyázz a fizetésedre, amikor külföldről hazautalsz

A külföldre költözött magyarok nagy része haza szokta utalni a fizetése egy bizonyos részét, legalábbis a felmérések ezt mutatják. Azonban van néhány fontos dolog, amire oda kell figyelni, amikor pénzt utalsz vagy készpénzt hozol haza. Az alábbiakban megnézzük, mik is ezek.

Évről évre nő a külföldre költözött magyarok száma, ezzel párhuzamban nő a külföldről hazautalt pénz mennyisége.

A KSH kutatásai szerint a külföldön élő magyarok 25%-a küld haza pénzt, a 2009 után kiköltözöttek 39%-a teszi ugyanezt.

A Világbank adatai alapján elkészített infografika megmutatja, hogy pontosan hány millió dollár érkezik az országba külföldi magyaroktól.

Hazaküldeni, de hogyan?

A leggyakoribb és legegyszerűbb módszer az átutalás, de érdemes észben tartani, hogy ha a hazai bankszámla más devizanemben van, mint az átutalt összeg, akkor bizony átváltási költségekkel jár az utalás.

Az utalás díját mindig a kinti, küldő banki kondíciók határozzák meg.

Amennyiben magas költségekkel jár az utalás, fontolóra lehet venni egyéb megoldásokat, például a TransferWise vagy a Western Union által nyújtott lehetőségeket.

Mi a helyzet a készpénzzel?

Ha mégis a hagyományos módszert szeretnéd választani és ropogós papírokkal lepnéd meg a családod, akkor is ügyelned kell néhány dologra.

hazautalás külföldről© Kárlis

Tegyük fel, hogy elég jól megszedted magad külföldön és 10.000 eurónál több készpénzzel, vagy ennek megfelelő összegű egyéb valutával szeretnéd átlépni a határt. Ilyenkor ki kell tölteni egy készpénzbejelentő-nyilatkozatot.

Bejelentési kötelezettség alá eső pénzeszközök:

 • valuta – forgalomban lévő bankjegyek és pénzérmék
 • átruházható értékpapírok
 • aláírt, de a kedvezményezett neve nélkül kiadásra került értékpapírok
 • csekkek
 • váltók
 • fizetési megbízások

Az Európai Unió bizonyos tagállamai viszont létrehoztak külön előírásokat a készpénzforgalomra vonatkozóan, ezekről az adott ország magyarországi diplomáciai képviseletein lehet tájékozódni.

Nem érdemes elmulasztani a bejelentést

Ha nem, vagy hiányosan teszel írásbeli nyilatkozatot arról, hogy mennyi készpénzt hozol magaddal, akkor komoly bírságra számíthatsz. A bírság a nálad lévő pénz összegétől függően lehet a pénz 10-, 40- vagy 60 százaléka.

Ha jót akartok magatoknak, töltsétek ki figyelmesen a készpénzbejelentő-nyilatkozatot!

(via Pénzcentrum)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.