Pro és kontra

Tokióba mennék – pro és kontra

Korábbi cikkeinkben megnéztük, mi vár ránk Berlinben és Torontóban, a soron következő város pedig Tokió. Mint mindig, most is arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen fizetésekkel, kiadásokkal kell számolni, mit nyújt az egészségügy és a munkaerőpiac, illetve milyen a mindennapi élet a városban.

Tokió okkal nincs a legnépszerűbb célpontok között az európaiak számára; az a fajta kultúrsokk, ami már a repülőtér elhagyása után fogad, nem való mindenkinek. Természetesen meg lehet szokni az újdonságokat, de érdemes tájékozódni, mielőtt Tokióba utazol, főleg, ha életvitelszerűen szeretnél ott tartózkodni. A Lonely Planet ehhez tökéletes segítséget nyújt.

Tokió© Moyan Brenn

Tokió egy magyar szemével

Hogy pontosan mire számíthatunk, azt Balázstól tudhatjuk meg, ugyanis ő már közel négy éve él Japánban. Összességében a japánokról elmondható, hogy rettentő udvariasak, barátságosak, de talán a legfontosabb, hogy:

„A külföldinek nagyon sok mindent elnéznek, mondván, nem ismeri a helyi szokásokat. Azt egyébként értékelik, ha az ember próbálkozik.”

Egy másik sarkalatos kérdés a nyelvtudás. Feltétlen ismerni kell a japán nyelvet a boldoguláshoz, sőt, az angolt is.

„Felsőfokú angol vagy erős japán tudás nélkül szerintem sehogy, vagy csak nagyon-nagyon nehezen lehet megélni.”

Most pedig nézzük a számokat!

Havi kiadások

A japán yen tekintetében a legegyszerűbb úgy számolni, hogy kettővel megszorozzuk az összeget, és így megkapjuk forintban. A mai pontos árfolyam amúgy: 1 yen = 2.3017 forint.

Tokióban a nettó átlagfizetés 324.000 yen körül alakul, ez 750.000 forintnak felel meg. Ebből a legtöbbet a lakásra kell költeni, a lakbér 60.000-140.000 yen közötti egy kisebb albérletnél. Természetesen mint mindenhol, itt is minél távolabb húzódunk a városközponttól, annál olcsóbbak a lakások. Könnyebb ingatlanirodákon keresztül lakást találni, sőt, tanácsos kimondottan rajtuk keresztül keresni.

„Nem mindenki ad ki lakást szívesen külföldinek, ezért van szükség kifejezetten a külföldiekre specializálódott vagy külföldiekkel is foglalkozó ingatlanosokra.”

Bérelhető lakásokat ITT ajánlatos keresni.

Ha rezsiről van szó, akkor átlagosan 16000 yent kell félretennünk, hogy tudjuk fedezni a fogyasztást, ám a szolgáltatókra oda kell figyelni.

„Ha az ember a nagy szolgáltatóknál van, akkor teljesen korrekt az árszabás. Az albérlet keresésénél érdemes megkérdezni, hogy ki a helyi szolgáltató.”

Étkezésre havonta 40.000 yent javasolt szánni, ha éttermekben is szeretnél enni, akkor többet. És itt megjegyezném, hogy nem kell feltétlen megijedni a japán konyhától, egyrészt azért, mert változatos, másrészt pedig Tokióban lehet találni európai gyomornak címzett élelmiszereket is. Egy fontos dologra kell csak odafigyelni, és az a kenyér.

„Kenyeret külön pékségben kell venni, mert a szupermarketes kenyér nem olyan, mint a klasszikus, Magyarországon kapható kenyér, hanem gumiszerű, és muszáj megpirítani.”

Közlekedés

„A közlekedés a nagy városokban mindenhol jó - vonattal és metróval érdemes közlekedni, a buszok nem olyan jók a többihez képest, de a magyarországinál jobb.”

Ennek tudatában is számoljunk 7.000-10.000 yen-nel, körülbelül ennyibe kerül a havi bérlet, ennek árát városa válogatja.

Egészségügy

„Az egészségügy egy magyarnak furcsa lehet, mert mindenért fizetni kell. Nem feltétlenül sokat (ez a biztosítástól függ), én például csak a kötelező állami biztosítónak fizetek és így se kellett sokat fizetnem a különböző szolgáltatásokért.”

Ha havonta 13.000 yent tudsz szánni az egészségbiztosításra, akkor már nem fogsz zavarba jönni, a fizetésekhez képest ez valóban nem nagy összeg, az ellátás pedig abszolút jó.

Munkaerőpiac

Bár Japán lakossága is elöregedőben van, a vezetésnek nem áll szándékában külföldi szakmunkásokat alkalmazni, helyette inkább a robotika ágát szeretnék fejleszteni és ezzel pótolni a kieső munkaerőt.

Tokió© shay sowden

Ehhez mérten a következő szakmák, illetve területek a legmenőbbek:

 1. Mérnök – főként villamos-, jármű- és nehézipari mérnököket keresnek
 2. Informatikus, programozó
 3. Pénzügyi elemzőktől kezdve a tanácsadó. Elég nagy verseny folyik a banki állásokért, de nagy előnye, hogy nem feltétlen igényel japán nyelvtudást.
 4. Angoltanár
 5. Irodai munka – ha megfelelő a japán tudásod, akkor bármilyen irodai munka reális lehet

Balázs elmondása alapján a legtöbb külföldi először nemzetközi cégnél próbál elhelyezkedni, és csak később keresnek állást japán cégeknél.

Kultúra

Ez az, amiről Tokió esetében regényeket lehet írni, de megpróbálok kiemelni néhány fontos eseményt és látnivalót.

Ha csak egy múzeumot látogatsz meg Tokióban, akkor az legyen a Tokiói Nemzeti Múzeum. Talán logikus, hogy a világon a legnagyobb japán művészeteket érintő gyűjteménnyel rendelkezik, találunk ősi fazekas munkákat, buddhista szobrokat, szamuráj kardokat, kimonókat és fametszeteket.

Tokió leghíresebb buddhista templomát, a Senso-ji-t tilos kihagyni. Alapvetően is szép maga az épület és a környezete, de ha fokozni szeretnéd az élményt, akkor este látogass el oda.

Tokió© Yiannis Theologos Michellis

Egy másik említésre méltó látványosság a Tokyo Anime Center, mondanom se kell, hogy ez minden geek álma. Egészen pontosan az Akihabara nevű városrészben található, és természetesen nem csak az animerajongók paradicsoma ez, a mangafanok és a comic con kedvelők szintén megtalálják számításaikat.

Ugyancsak érdemes egyszer ellátogatni egy ryokan-ba. A ryokan hagyományos japán vendéglő, hasonlóan működik, mint egy szálloda, de a környezettől és az ellátástól egészen egyedülállóvá válik. Ezek általában a nyüzsgéstől távol vannak, és minden vendégre jut egy szolgálólány, aki felszolgálja a reggelit, a teát vagy a szakét, illetve felügyeli a rendet és a tisztaságot. Tokióban és más nagyvárosokban nem könnyű ryokan-t találni, mert elég drágák, de nem lehetetlen.

Tokió© Edward Dalmuler

Ha már a kultúránál járunk, felhoznék 1-2 érdekességet, amikkel a mindennapok során találkozhattok.

Az egyik furcsa dolog az, hogy Japánban illetlenség nyilvánosan orrot fújni, így elég sok szipogó emberrel találkozhatsz. Idegesítő lehet, de sajnos hozzá kell szokni. A másik, hogy nem szokás jattolni. Ha esetleg egy étteremben pénzt hagysz az asztalon, akkor valószínű, hogy a felszolgáló utánad szalad és elmondja, hogy ottfelejtetted a pénzt. Ha viszont feltétlen szeretnél jattot adni, akkor a pénzt tedd borítékba és add át annak a személynek, akinek szánod. A borítékot semmi esetre se felejtsd el!

Miért érdemes Tokióba költözni?

 • bár drága város, a fizetések is jók, így viszonylag könnyű boldogulni
 • kellemes éghajlat, nyáron 28-29 fokos maximumokra lehet számítani, télen pedig 2-3 fokos minimumokra, tehát az éghajlat a hasonló a miénkhez, kivéve a monszunt
 • rengeteg látnivaló, minimum évek kellenek ahhoz, hogy felfedezd a várost
 • sok a mosolygós ember
 • elképesztő kulináris különlegességekkel találkozhatsz

Miért nem érdemes Tokióba költözni?

 • a sok szipogás miatt
 • a merőben eltérő kultúra miatt, de ez erősen szubjektív; van, aki könnyen megszokja, van, aki pedig egyáltalán nem tudja megszokni
 • agyon messze van a család, a repjegy pedig őrülten drága, így csak ritkán tudsz hazalátogatni

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.