Viva Tenerife

Egészségügyi ellátások Tenerifén

Mikor még otthon éltem azt gondoltam, hogy Magyarországon szörnyű az egészségügyi ellátás. Mióta viszont Tenerifén vagyok sokszor visszasírom az otthoni ellátást. Az itteniek közül sokan azt mondják, hogy az utóbbi években sokat romlott az egészségügy színvonala, és hogy Spanyolországban valamelyeset azért jobb, mint itt lent a szigeten. Ha Tenerifét vagy más turistaparadicsomot választanál új otthonodul, mindenképp érdemes kötnöd magadra egy magán egészségügyi biztosítást!

Több lehetőséged is létezik erre különböző összegű havidíjakért, ugyanis szinte bármelyik bankba besétálhatsz és kérhetsz egy csomag- és árajánlatot. Minél magasabb összeget fizetsz havi szinten, annál szélesebb az a kör, hogy milyen orvosi ellátásokat is vehetsz igénybe ingyen, vagy jóval olcsóbban a magánklinikákon, és viszonylag rövid 1-2 napos várakozási időn belül fogadni is szoktak, nincs hónapokig tartó várolista és hasonlók. Ha nem akarsz magas összeget költeni az egészségedre, akkor is érdemes legalább egy havi 50€ értékű biztosítást kötni magadra, mert már ezért az összegért is kaphatsz olyan csomagot, ahol a legfontosabb egészségügyi szolgáltatásokat igénybe tudod venni normális színvonalon...

Tenerife egészségügy© NEC

Mire számíthatsz ezen biztosítások nélkül, ha csak kifejezetten az államilag támogatott ellátásban részesülsz?

Sajnos nem sok jóra. Hogy csak pár saját és ismerősöm tapasztalát összegezzem:

 • Amennyiben nem lesz elegendő, hogy csak a háziorvosodhoz látogass el, és további vizsgálatok is szükségesek, hosszú hónapok várnak rád, mire eljutsz például egy röntgenre, bőrgyógyászatra, szemészetre...
 • Nincs ez másképp akkor sem, ha csak egy egyszerű éves kontrollvizsgálatot szeretnél (lányok esetében akár a nőgyógyászaton), vagy egy szimpla vérvételt a saját megnyugtatásod végett.
 • Amennyiben valamilyen akut eset áll fent és a sürgősségire mész be, ha a problémád nem találják életveszélyesnek, pár vizsgálat után haza fognak küldeni, mert nincs hely a kórházban. Sajnos esetlegesen el sem végeznek minden vizsgálatot, mert a gépek foglaltak és ahhoz már időpontot kell kérned. Így írnak egy záró jelentést, amivel fel kell keresned a háziorvosod, aki ír neked egy beutalót egy bizonyos osztályra, majd ezzel tudsz időpontot kérni arra a bizonyos vizsgálatra, amit már a kórházban el kellett volna végezniük jobb esetben. És ezzel indul újra a kör, ismét azt a választ kapod, hogy hónapok múlva...
 • Amennyiben a háziorvosod lesz annyira jó fej, külön ki fogja emelni a beutalódon, hogy sürgős esetről van szó, de sajnos ezzel sem jutsz sokkal előrébb.
 • Ha műtétre írnak elő, sajnos a várakozási idő akár évekre is kitolódhat.
 • Nem egyedi eset sajnos az sem, hogy tévesen félrekezelnek, hisz nem áll rendelkezésükre minden lehetséges mód és idő egy “csak” államilag támogatott betegnél.

Megéri befektetni a magánellátásba!

Ezeknek a fényében talán már nem is olyan sok az havi 50 €. Amennyiben ilyen egészségügyi biztosítással rendelkezel, akkor magánrendelésekre mehetsz és kifejezetten magas színvonalú ellátásban részesülsz. Ha a helyzeted azt kívánja, hogy kórházban tölts pár napot, nem fognak elküldeni hely hiányában, hanem egy modern környezetben gyógyulhatsz, saját fürdővel és tv-vel felszerelt szobára számíthatsz.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.