Pro és kontra

Torontóba mennék – pro és kontra

A rovat előző cikkében kiveséztük Berlin előnyeit és hátrányait, most Kanada legnagyobb városa, Toronto következik. Megnézzük, milyen kiadásokra számíthatsz, milyen a munkaerőpiac, az egészségügy és egyáltalán, milyen ott élni.

A kanadai munkavállalás elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, de egy korábbi cikkünk segítséget nyújthat a megértésében. Most pedig nézzük, milyen arcot mutat felénk Toronto!

Kanada munkavállalás© Dennis Jarvis

Mennyiből lehet megélni Torontóban?

Hogy tudjunk mihez viszonyítani, előbb elárulom, hogy 2500 és 5000 kanadai dollár közötti fizetésekre lehet számítani, a nettó átlagfizetés 3400 kanadai dollár - 700.000 forint - körül alakul. Egy kanadai dollár jelenleg 200 - 210 forint körüli árfolyamon váltható!

1. Lakbér

Ahogy már megszokhattunk a nyugati nagyvárosoknál, Torontóban is a legnagyobb kiadást a lakbér jelenti. A belvárosban 1200 és 1800 kanadai dollár között mozog a lakbér egy egyszobás lakás esetén, a külvárosi területeken viszont 900 és 1400 dollár között. Jó hír azonban, hogy a legtöbb esetben van a lakásban normálisan felszerelt konyha és fürdőszoba, úgyhogy a lakásba bérléskor csak be kell költözni. Sőt, akadnak olyan lakások is, ahol a lakbér magába foglalja a fűtést és vízfogyasztást is. Így pláne nem hangzik rosszul. A rezsi 100 és 280 dollár közötti szokott lenni egy kisebb lakásnál, átlagos fogyasztás mellett 150 dolláros kiadásra számíthatsz, ebben benne van a fűtés, a víz- és villanyfogyasztás, továbbá a háztartási hulladék kezelése, ez nagyjábólegyan annyi, mint itthon.

TIPP: Ezeken az oldalakon érdemes lakások után nézelődni Torontóban:

2. Tömegközlekedés

A felnőtt havi bérlet 141 dollárba kerül, a diák és a nyugdíjas bérlet pedig 112 dollárba. A bérlet Toronto minden járatán érvényes, akkor kell külön jegyet vagy bérletet váltani, ha a város vonzáskörzetében is szeretnél közlekedni, mindezt havi plusz 40 dollárért megteheted.

Ez soknak tűnhet, de máris kontextusba helyezem: Észak-Amerikában Torontóé a harmadik legnagyobb közlekedési hálózata, mindössze Mexikóváros és New York előzi meg.

4. Enni is szeretnék

Amennyiben a te szervezetednek is szüksége van táplálékra, érdemes havonta 350 dollárt félretenni étkezésre. Ennél kicsit többel számolj, ha szeretnél étteremben enni vagy rendelni.

És ha már az evésnél járunk, érdemes említést tenni egyrészt a poutinról, másrészt a juharszirupról.

A poutine a kanadai gyorsételek legteteje: sült krumpli barnaszósszal leöntve és valami olyannal megszórva, ami leginkább a túróra hasonlít, de nem teljesen az. Eléggé zsíros a végeredmény, de egyszer ki kell próbálni. A híres juharszirup azért érdekes, mert nem csak palacsintára szokták tenni Kanadában, hanem szinte bármire. Salátákat és húsokat is fel lehet dobni vele.

Kanada munkavállalás© Joe

Egészségügyi ellátás

Ontario tartományban, így Torontóban is ingyenes az egészségügyi ellátás, ha van bejelentett munkád. Azt azonban érdemes tudni, hogy nem leszel automatikusan jogosult egészségügyi ellátásra. Ha megérkeztél Kanadába, akkor az első 3 hónapra érdemes magánbiztosítást igényelned, mert csak 3 hónappal a letelepedés után kapsz ingyenes állami ellátást.

Az egészségügy egyébként összességében nagyon jó Torontóban. Lakossági felmérések alapján a legkevésbé a várakozási idővel elégedettek, a megkérdezettek 44 százaléka találta „csupán” elfogadhatónak a várakozást. Cserébe viszont 90 százalékuk találta jónak az ellátás minőségét és a felszereltséget. Ha a kettőt összevetjük, akkor is pöpec végeredményt kapunk.

Kultúra és művelődés

Toronto több mint 80 filmfesztiválnak és 200 művészeti szervezetnek ad otthont, a szervezetek programjai között szerepelnek zenekari, színházi és balettelőadások, valamint különböző művészeti kiállítások. A múzeumok közül feltétlen említésre méltó a Royal Ontario Museum, amely 5 fő tudományág képviseletében jeleskedik: állattan, őslénytan, ásványtan, földtan és régészet.

Kanada munkavállalás© Open Grid Scheduler

Munkaerőpiac

Nem meglepő módon Kanadában is az informatika területén lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, de nem csak informatikusokat vagy programozókat keresnek.

Felsőfokú végzettséget igénylő szakmák közül a mobilalkalmazás-fejlesztők, marketing managerek és a fordítók (angol-francia) azok, akik a jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. Az egészségügyben a legkeresettebbek az ápolók, nővérek és a fizioterapeuták.

Felsőfokú végzettséget nem igénylő szakmák közül a legkelendőbbek a következők: kamionsofőr, busz-, villamos- és metróvezető, ingatlanügynök, felelős műszaki vezető, villanyszerelő, víz-vezetékszerelő és autószerelő. Műszaki vezetés esetén kérhetnek egyetemi végzettséget, de ez ritka, mert a tapasztalatot sokkal többre értékelik.

Az alábbi linkeken megtalálod a két legnépszerűbb kanadai álláskereső oldalakat:

Curling és jégkorong

Mielőtt Kanadába mennél, érdemes néhány pillantást vetni legalább az egyik sport szabályaira, még jobb, ha már játszottál is. Mind a curling, mind a jégkorong nemzeti sportnak számít, hasonló imádat övezi, mint az USA-ban a baseballt. Ha időtök engedi, egyszer nézzetek meg egy curling mérkőzést, érdemes!

Kanada munkavállalás© Don

Időjárás

Általánosságban Kanada a hidegről, a jégről és a hóról híres, de Toronto és többnyire a délen fekvő városok kivételek. Torontóban ugyanúgy megvan a 4 évszak, mint mondjuk Budapestnek, a város amúgy a hatalmas, Balatonnál 30x nagyobb Ontario-tó partján fekszik, az USA északi határtól 50 kilométerre. Télen -1 fok a nappali átlaghőmérséklet, éjszaka pedig -6, de erősen javasolt felkészülni hűvösebb időre is. Nyáron a nappali átlaghőmérséklet 25 fok környékén mozog, de esetenként akár 40 fokig is felkúszhat a higanyszál.

Miért érdemes Torontóba költözni?
 • a hatalmas kulturális diverzitás miatt, gyakorlatilag egy olvasztótégelybe csöppensz
 • mert élhető város
 • jó a tömegközlekedés
 • még jobb az egészségügy
 • a curling igenis izgalmas
 • juharszirup
 • viszonylag sok magyar él Torontóban és van saját facebook csoportjuk ia
Miért nem érdemes Torontóba költözni?
 • ha nem szereted a hideg teleket, akkor most fordulj vissza

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.