A kivándorlás magasan vezet a bevándorlással szemben - legalábbis a számok terén

Az utóbbi hónapokban rendkívül népszerű téma lett a bevándorlás, ám eközben a kivándorlásról igencsak megfeledkeztünk. Hideg vizes ébresztő gyanánt megjelent a KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré, amely egyértelműen megállapította, hogy jóval többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan ide érkeznek.

Kivándorlás Magyarországról – hova és miért?

Tükörstatisztikák (vagyis a fogadó országok bevándorlást illető adatai) alapján 85 ezer magyar érkezett európai országokba 2013-ban, de ebben nincs benne az Egyesült Királyságba emigráltak száma. Az Egyesült Királyság mellett egyébként Németország és Ausztria a legnépszerűbb célországok.

Az Egyesült Királyságról annyit tudunk, hogy 2004 és 2011 között 55 ezer regisztrált magyar munkavállalójuk volt, viszont 80 ezren kaptak adó- és társadalombiztosítási számot, 2014 márciusára pedig 146 ezren.

Jelentős mértékben csak az utóbbi években nőtt a kivándorlás, de már 2007-ben jött a fordulópont, ami után megfigyelhető kivándorlás fokozódása.

kivándorlás bevándorlás

Ennek okai:

 • a romló gazdasági és munkaerő-piaci folyamatok,
 • a reálbérek csökkenése,
 • a magas fiatalkori munkanélküliség
 • a felsőoktatásban végrehajtott változtatások
 • a kelet-közép-európai munkaerő népszerűvé válása

Az eddigi legnépszerűbb célországok, Németország, Ausztria és Nagy-Britannia mellett megjelentek új kivándorlási pontok is: Svédország, Írország, Hollandia, Spanyolország és Svájc.

kivándorlás bevándorlás

Visszajönnek?

A rövid válasz az, hogy nem, de ez természetesen nem ilyen egyszerű. Tükörstatisztikák alapján nehéz megállapítani, mert ezek a számok csak azt mutatják meg, hogy hány magyar hagyja el a fogadó országot, azt nem, hogy hova mennek.

Németország és Ausztria esetében azonban a lényeg világosan látható: a hazatérő és a továbbvándorlók száma a bevándorlókhoz képest 2009 óta folyamatosan csökken.

kivándorlás bevándorlás

Kivándorlás és gyerekvállalás

A külföldi letelepedéssel párhuzamosan jelentkező komplikáció a külföldi gyerekvállalás. A kivándorlók többsége ugyanis fiatal, képzett, családalapítás előtt álló állampolgár. Bár konkrét számok csak Angliára és Walesre vonatkozóan vannak, a tendencia abból is tisztán látható. 2011-ben magyarországi születésű anyák által vállalt gyermekek közül 1225 született Angliában és Walesben. Hogy lássuk az arányokat: 2011-ben Vas megyében 1826 gyermek született.

A hab a tortán pedig az, hogy 2011-ben az Angliában és Walesben élő magyar bevándorlókra számolt teljes termékenységi arányszám 1,63 volt, ez jóval több, mint a Magyarországon mért 1,24. Ez azt jelenti, hogy a külföldi magyarok gyermekvállalási kedve sokkal nagyobb az itthoniakénál.

Magyarország és a bevándorlás

Hogy mennyire vagyunk vonzó ország a bevándorlók számára, azt az alábbi grafikonon láthatjuk. Azonban érdemes észben tartani, hogy a bevándorlók többsége nem marad Magyarországon, hanem továbbvándorol egy másik országba, vagyis az itt letelepedő bevándorlók száma jócskán alacsonyabb a grafikonon jelöltnél.

kivándorlás bevándorlás

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, ezért arra szeretnénk megkérni, hogy szavazz itt lentebb a kérdésről, és írd meg kommentben a gondolataidat a témáról!

via demografia.hu, 444.hu

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.