Pro és kontra

Tenerife - pro és kontra

Nyaralás szempontjából mindenképp megéri ellátogatni erre a csodaszép Kanári-szigetre, de más kérdés ha valaki azt tervezi, hogy élni és munkát vállalni szeretne itt. A helynek van rengeteg előnye és hátránya, amit nem árt számításba vennünk indulás előtt. Mint tenerifei magyar, ezzel a kis összeállítással szeretnék segíteni azok számára, akik gondolkodnak a kiköltözésen.

Tenerife előny, hátrány© Szomor Dalma

Előnyök

 • Kellemes hangulatban tengetheted a napjaid, az emberek mosolygósak, kedvesek. Ez könnyen átragadhat rád is!
 • A sziget vámmentes, így viszonylag elég olcsó minden az itteni fizetésekhez mérve, garantáltan jó életszínvonalon élhetsz.
 • Egész évben jó idő van. Télen az esték picit hűvösebbek, de napközben ugyanúgy élvezhetjük a tengerpart adta örömöket, mint nyáron.
A turizmusnak köszönhetően, ha beszélsz nyelveket és van már tapasztalatod a vendéglátásban, könnyebben elhelyezkedhetsz.
 • Van valami varázslatos atmoszférája a szigetnek. Hogy ezt a folyamatos napsütés,a táj, a helyiek kedvessége vagy az itteni életstílus adja-e, nem tudom. Talán az összes együttvéve és az érzés, hogy itt igazán szabad vagy.
 • Számtalan lehetőséged van a szórakozásra, hisz Tenerife a turizmusból tartja fenn magát, így rengeteg programmal, létesítménnyel várják az idelátogatókat. Különböző csúszdaparkok, állatkertek, vízi sportok, hajó kirándulások, felfedező kirándulások, disco sorok, gyönyörűen kiépített tengerpartok, gokart- és golfpályák találhatóak a szigeten, továbbá rengeteg lehetőség adott az extrém sportok szerelmeseinek is.
 • Maga a sziget nem túl nagy, így viszonylag könnyű eljutni A-ból B-be, és elég hamar képes leszel kiismerni magad rajta.
 • Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen kis sziget különböző részei mennyire eltérőek. Észak és dél között óriási különbségek vannak mind időjárásban, mind külsőségekben, pedig csak 1-1,5 óra választja el őket. Északon sokat esik az eső, így sok a zöld, pár fokkal mindig hűvösebb van. Én délen lakom kilenc hónapja, és egyszer csepegett az eső mindössze pár percig. Ennek köszönhetően a déli rész sokkal kopárabb is, itt jobban érzékelhető, hogy vulkanikus szigetről beszélünk. Persze pálmafákból itt sem szenvedünk hiányt. A sziget közepén található a Teide vulkán, ami Spanyolország legmagasabb pontjának számít. Ha szeretnék egy igazán különleges napot, körülbelül egy óra utazással hirtelen a nyárból a télben “utazom”. Reggel még lent napozunk a tengerparton és délután már nagykabátban hógolyózunk.
Rengeteg külföldi választja otthonául a szigetet. Sokan jönnek ide dolgozni vagy csak egyszerűen élni, így nem csak egy, hanem több nyelvet is kénytelen leszel használni nap mint nap. Ezáltal folyamatosan gyakorolhatsz, fejlődhetsz, tanulhatsz új nyelveket.
 • Viszonylag olcsón is elérhetőek szép medencés apartmanok, persze az árak attól függően változnak, hogy melyik várost, települést választjuk.
 • A szabadnapjaidat a tengerparton töltheted.

Tenerife előny, hátrány© Szomor Dalma

 • Kicsit olyan itt Tenerifén dolgozni, mintha nyaraláson lennél. Bár idővel kicsit természetesebbnek veszed majd, hogy tengerparton élsz, itt mindig lesz lehetőséged valami új dolgot kipróbálni, új helyet felfedezni, így újra és újra rácsodálkozhatsz, hogy igen, te valóban egy olyan helyen élsz, ahova az emberek nagy része nyaralni érkezik.

Hátrányok

 • Az egészségügy borzalmas a szigeten. Amennyiben nem fizetsz külön egészségbiztosítást, nem számíthatsz túl sok jóra. Hosszú hónapokat várhatsz a legalapvetőbb vizsgálatokra is. Egy röntgenre akár 4-5 hónapot is kell várni, nőgyógyászati sima kontroll vizsgálatra 3-4 hónapot, műtétekre éveket... Ha a háziorvosod, úgy ír neked beutalót valamilyen osztályra, hogy ki is emeli, hogy sürgős eset vagy, sajnos azon kívül, hogy az „URGENTE” felirat ott díszeleg a beutalódon, mást nem változtat a várakozási időn.
 • Nincs előrelépési lehetőség a munkahelyeken. Mivel javarészt turisztikára épül az itteni gazdaság, így leginkább hotelekben, éttermekben, szórakozóhelyeken, vagy más szórakoztatási létesítményben tudsz elhelyezkedni. Egy hotel esetében hosszú éveket kell várnod egy előrelépési lehetőségre, és akkor sem biztos, hogy azt pont te kapod, hanem inkább a kanáriai kollégád. Ha valami komolyabb munkát szeretnél, arra külföldiként nem sok eséllyel pályázol, nincs is sok ilyen pozíció, ami van, azt leginkább a helyiek fogják megkapni.
 • A fizetések nem túl magasak, ez azért is van részben, mert a szigeten is érezhetők a válság hatásai. Valóban jó életszínvonalon élhetsz itt, ahogy azt korábban írtam, de ha az a célod, hogy félre is tegyél, nem biztos, hogy Tenerife a megfelelő választás. A helyi átlagfizetés nagyjából 800-1000, ha hotelben vagy jobb étteremben találsz munkát, akkor azért ez az összeg már emelkedhet 1000-1500 euró közé is, ami mellett már sikeresen tudsz félrerakni is.
 • Messze van Magyarországtól, nincs közvetlen repülő Budapestre. Bár tudom, hogy most az egyik fapados indítani fog októbertől járatot, de az sem lesz olyan olcsó az eddig hallottak alapján, mint amilyennek először beharangozták. A repülőjegy nem olcsó, ha haza szeretnél látogatni, akkor az oda-vissza repülőjegyed ára körülbelül egy szinten fog mozogni egy havi lakhatásod árával.

Tenerife előny, hátrány© Peter & Michelle S

 • Bármilyen internetre is fizetsz elő sose lesz összehasonlítható az otthoni interneteddel. Lassú és számtalanszor megakad.
 • Bár végtelen lehetőség adódik a szórakozásra, de a sziget mégiscsak picike, így elég “hamar” szembesülhetsz azzal az érzéssel, hogy idővel kinőtted a szigetet és ennél többre vágysz, még többet akarsz látni, még több helyre szeretnél eljutni.
 • Senkit nem akarok megbántani és kizárólag a saját tapasztalataimra támaszkodom, de bármennyire is kedvesek és barátságosak a kanáriaiak, bennem sokszor keltik azt az érzést, hogy nem az eszükért kell szeretni őket, sok esetben már idegesítő módon hiányzik belőlük a logika. Persze a kivételek itt is erősítik a szabályt, és ezt az eddigi kilenc hónapos tapasztalatom mondatja velem.
 • Bármilyen hivatalba mész - bár elvileg ez a munkájuk - sok esetben egyáltalán nincsenek tisztában a dolgokkal, így nem sokat segítenek, ha információra éhezel. Ebből kifolyólag könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy amíg az egyik dolgozó azzal az információval lát el, hogy egy hivatalos ügyben már semmi más elintéznivalód nincs, később valamilyen szolgáltatást nem tudsz igénybe venni, vagy megvonnak tőled valamit, mert valójában még lett volna mit intézned. Ezt nehéz kivédeni, mert tényleg előfordulhat, hogy egy irodán belül, ha ugyanazt a kérdést teszed fel három különböző ott dolgozónak, akkor három különböző választ fogsz kapni, és utána törheted a fejed, hogy most akkor mi is a teendőd valójában.
 • Amennyire szimpatikus lehet eleinte a ‘no stressz’ és ‘legyél boldog és nyugodt’ életérzés, ez idővel legalább annyira lehet idegesítő is. Van, amikor tényleg sietned kéne valahova, de a boltban, bankban, hivatalokban mindenki nagyon ráér és teljes nyugalommal leáll beszélgetni egy kedves ismerősével, fittyet hányva a rá várakozó sorra. A másik ilyen, mikor megbeszélsz egy találkozót valakivel, és te naívan még mindig törekszel pontosan érkezni, majd ismételten szembesülsz vele, hogy itt senki se képes rá, hogy pontosan érkezzen. Akár egy állásinterjúról is késhet fél órát vagy ennél többet az interjúztató. Mindez annyira normálisnak számít, hogy sok esetben még egy „bocsánatot” se érdemel az egész.

Akkor valójában megéri Tenerifére költözni, vagy sem?

Igazság szerint még lehetne sorolgatni a pro és kontrákat, de azt gondolom, minden ember más és más. Ez csak egy kis betekintés a sziget életébe az én tapasztalataimon keresztül, de ha érdekel milyen is az itteni élet, tegyél egy próbát, gyere nézd meg és döntsd el magad. Én személy szerint cseppet se bánom, hogy itt élek és szerencsésnek is érzem magam jelenleg. Egy fél évet még biztos szeretnék maradni, de egy egész életet elképzelni nem tudnék itt. Már most azon töröm a fejem, hogy melyik ország legyen a következő állomás.

Te is külföldön élsz?
Szívesen segítenél tapasztalataiddal másoknak?
Mit szólnál egy hasonló, saját bloghoz a Külföldre mennék-en?
Dobj egy emailt nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.