Viva Tenerife

Amire megtaníthat a külföldi élet: elengedni, búcsút mondani

Azt hiszem életemben nem kényszerültem még ennyiszer arra, hogy elengedjek dolgokat, embereket, mint mióta eldöntöttem, külföldre költözöm. Az én esetem kicsit speciális, mert egy turisztikai központot választottam magamnak a Kanári- szigeteken, Tenerifén. Itt az emberek sok esetben jönnek-mennek, így talán hatványozottan érvényes, hogy meg kell tanulni elengedni.

De ne rohanjunk ennyire előre... Ez a folyamat már otthon elkezdődik mindenki életében, aki úgy dönt, hogy külföldre költözik. Először is valamilyen formában el kell „engedned” az otthoni kapcsolataidat, szokásaidat, életedet. Természetesen ezek a kapcsolatok jobb esetben annyira erősek, hogy nem fog megszakadni akkor sem, ha távol élünk szeretteinktől, barátainktól. De egy biztos, nem lesztek részesei egymás életének napi szinten, úgy mint azelőtt.

külföld barátság© Lissando M. Enrique

Mikor elindulsz, még bizonytalan minden!

Azt gondolom, hogy már az indulásnál össze kell szedni nem kevés erőnket, hisz nem egy fájdalommentes dolog búcsút venni az otthonunktól. Ráadásul nem tudhatod, hogy sikerül majd a kinti életed, így azt se tudod előre, mikor fogsz hazatérni, illetve hogy ez valóban hazatérés lesz-e, vagy csak látogatás formájában érkezel.

Mi történik mikor megérkezel az új otthonodba?

Első körben, amiket nagyon gyorsan el kell engedned, azok az otthon már jól bevált szokásaid. Ami otthon természetes volt, az itt nem lesz az. Igazán meg kell emberelned magad és a maximumot kihozni magadból, ha érvényesülni akarsz külföldön és nem szeretnél folyamatosan problémákba ütközni. A ismeretségi kör nem fog hipp-hopp az öledbe hullani, ennek kiépítése akár hosszú hónapokat is igénybe vehet.

Sok esetben magadra maradsz, egyedül kell megoldani a helyzetek.

Ez egy oldalról nagyon jó, mert erősödsz és rengeteget fejlődik a jellemed, a problémamegoldó képességed, és így folyamatosan nő az önbizalmad is. Külföldön néha már annak is örülni fogsz, ha képes voltál elsőre eljutni A-ból B-be teljesen egyedül. Nevetségesen hangzik, de rengeteg ehhez hasonló apró dolog után szívesen megveregetnéd a saját vállad, hogy: ez az, jól csináltad! Persze idővel azért lesznek ismerőseid és barátaid, és ez a szám folyamatosan nőni fog. Ezek után pedig már sokkal könnyebb dolgod lesz.

Mi a helyzet, ha egy olyan helyen élsz, ahol az emberek jönnek-mennek?

Ebben az esetben nem leszel túl egyszerű helyzetben. Sajnos sokszor mire végre megkedvelsz valakit és igazán kezd szorosabb lenni a barátságotok, addigra ő pont elutazik, és hazafelé veszi az irányt. Ez egyszer-egyszer megeshet bárhol a világban. De mikor ilyen helyet választasz magadnak, mint Tenerife, jóval többször előfordulhat, mint amit még könnyedén elviselsz.

Szerelem külföldön

Saját tapasztalataimat nézve, a szigeten egyszer kerültem szerelem közeli állapotba és egyszer el is talált Ámor nyila.

Az előbbi eset egy svéd fiúval történt, aki egy hónapot tartózkodott csak a szigeten, így a Svédország és Tenerife közötti nem elhanyagolható távolság miatt a búcsú és az elengedés mellett döntöttünk. Bár egy baráti viszonyt azóta is ápolunk, már amennyire ezt az internet megengedi nekünk.

Az utóbbi pedig egy olasz fiúval történt, aki minden második hónapban egy hetet tölt a szigeten, majd az idő többi részében Olaszországban él, így mondhatni, hogy egy “távkapcsolatba” kezdtünk. Végül az utolsó találkozásunknál itt is búcsúzásra és elengedésre kényszerültünk, mivel körülbelül 4000km választ el minket az idő java részében. A kapcsolatot valamilyen szinten még tartjuk, de nem beszélünk már napi szinten.

külföld barátság© Mateus Lunardi Dutra

De nem csak szerelmi kapcsolatokat kell itt jóval gyakrabban elengedni, mint otthon. Sok esetben az új barátokat is.

Kiérkezésem előtt, már évek óta élt itt kint két gyermekkori barátom, akik egy párt alkotnak. Az első három hetet náluk töltöttem, utána átköltöztem egy másik városba. Ezt követően nem sokkal felhívtak telefonon, hogy az életük úgy hozta, hogy átköltöznek Ausztriába, mert ott most nagyobb lehetőséget kaptak. Igaz, hogy nem találkoztunk sokat, de mégis biztonságérzettel töltött el, hogy egy szigeten élünk, és bármikor fordulhatok hozzájuk, ha baj van. Így újra elérkezett az idő, hogy két embert „elengedjek” az itteni, új életemből.

Kiérkezésem után hamar megismerkedtem egy másik olasz fiúval is, aki szintén akkor jött a szigetre, ő is munkakeresés céljából. Mondhatni, hogy sokáig ő volt itt a legközelebbi barátom. De a külföldi élet nem mindig egyszerű. Sokszor mire a számodra megfelelő munkát megtalálod, az hosszú-hosszú hónapokba telik, neki viszont ez nem fért bele, ezért nyolc hét után úgy döntött, hogy vissza megy Olaszországba. Addigra sokadszorra szembesültem azzal, hogy megint itt a búcsú és az elengedés ideje.

Talán mondhatni, hogy a kedvenc barátaimat egy olasz-horvát pár testesítette meg.

A fiú olasz volt, a lány pedig horvát, de évek óta külföldön éltek, először Olaszországban, majd Amerikában. Szintén munkát jöttek keresni a nyárra és nagyon hamar közeli baráti kapcsolatba kerültünk, sok időt töltöttünk együtt, igazán megszerettem őket. Közös tervet is készítettünk, miszerint ha találnak rendes munkát, összeköltözünk hárman egy olyan helyen, ahonnan könnyen meg tudjuk közelíteni a munkahelyünket. Sajnos mielőtt idáig eljuthattunk volna, a lány hírt kapott otthonról, hogy a mamája nagyon beteg, így ők is amellett döntöttek, hogy hazautaznak.

Én pedig újra ott találtam magam, hogy minden indul elölről, ismét itt a búcsúzkodás és az elengedés pillanata és megint új barátokat kell „keresnem.”

Kis vigasz, hogy meghívtak New Yorkba és Olaszországba is, bármikor szívesen látnak bármelyik helyen ahol épp tartózkodnak.

külföld barátság© Guilherme Yagui

Zárásként

Azért persze van egy-két állandó ember is itt a külföldi életemben, akivel a megismerkedésünk óta jó viszonyt ápolunk. Külön örülök Reninek, a szintén magyar lánynak, aki már több, mint fél éve a barátnőm, és mindig számíthattam rá, ha a helyzet úgy kívánta. De ezen a szigeten sose lehet tudni, hogy ki mikor dönt úgy, hogy itt az ideje a távozásnak, számomra talán ez a legnehezebb az itteni életben.

Azt gondolom, hogy egy kevésbé turisztikára specializálódott helyen kevesebb lenne az „átjárás”, és könnyebb lenne kialakítani egy baráti kört, egy rendes életet.

Ezek az itteni búcsúk eltérőek attól, amit még otthon kell megtenned indulás előtt, hisz náluk tudod, hogy mindig látni fogod őket, ha hazamész, és szeretettel várnak. A család és otthoni barátai kapcsolataid sokkal szilárdabb érzelmi alapokon állnak, történelmed van az otthoniakkal, így már biztos, hogy a távolság ellenére is örökre az életed részét képezik majd. Ellenben a fent említett az esetekben sem kizárt persze, de kisebb esélye van, hogy újra lásd ezeket az embereket, akiket megkedveltél. Így lehet, hogy a búcsú örökre szól, és talán pont ezért ilyen fájdalmas.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.