Viva Tenerife

Mire figyelj oda nőként a külföldi munkavállalásnál?

Arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy milyen veszélyeket tartogathat egy túlságosan jónak ígérkező állásajánlat külföldön. Nem állítom, hogy nem lehet kifogni igenis jó munkákat, de azért ha kiemelkedően magas fizetést ígérnek nem árt elgondolkozni és résen lenni. Aki olvasta a korábbi cikkeimet az tudja, hogy Tenerifén élek, egyedül vagyok kint nőként, ami még nagyobb veszélyeket tartogathat munkavállalás terén.

Most a saját tapasztalataimat osztom meg veletek, rövid kis történetek formájában, de biztos vagyok benne, hogy ha én a nyolc hónap alatt nem egyszer kerültem ilyen helyzetbe, akkor mások is tudnának mesélni...

külföldi munka nőként© Chris van Dyck

Ha valaki pénzt ajánl fel segítségként, azt nem csak a két szép szemedért teszi!

A legelső kinti munkám egy magyar cukrászdában volt felszolgálóként. Rengeteg visszajáró vendégünk volt, így semmi furcsa sincs benne, hogy velük mindig beszélgettem pár szót. A törzsvendégeink között volt egy 45 éves angol férfi, mindig kedvesnek tűnt, érdeklődött, hogy mért jöttem ki külföldre és nagyon magas borravalókat hagyott. Mesélt a saját életéről, hogy világszerte vannak éttermei, de imádja a szigetet és sok időt tölt itt Tenerifén, ezért bele akar fogni egy helyi vállalkozásba a közeljövőben.

Ezzel egy időben történt, hogy a főnökeim arra a döntésre jutottak, keresnek valakit a helyemre, ugyanis Magyarországon volt egy térdműtétem és sajnálatos módon a pincér munka újra előhozta a problémáimat, így nem is tudtam a maximumon teljesíteni. Ezt velem is tudatták időben, hogy ne maradjak hoppon, kezdjek el munkát keresni. Kiragasztották az alkalmazottat keresünk táblát a cukrászdára és a fent említett férfi érdeklődött náluk, hogy kinek a helyére keresnek embert. A főnökeim elmondták neki és a férfi kérdezte, mikor dolgozom legközelebb, mert tud segíteni nekem munkával kapcsolatban.

Következő műszakomban meg is jelent, de telt ház volt, így felajánlotta, hogy a másnapi műszakom előtt igyunk meg egy kávét és beavat a részletekbe. Délben találkoztunk is. Először még viszonylag formálisnak tűnt a beszélgetés, érdeklődő volt azzal kapcsolatban, hogy milyen végzettséggel rendelkezek, milyen nyelveket beszélek, mennyi a fizetési igényem, hogy csak ez a sziget jöhet e szóba, vagy mobilis vagyok-e...

Majd mindezek után azt mondta, hogy ameddig nem találok munkát ő havi ezer euróval támogatni szeretne. Értetlenül ültem, hogy mégis miért tenne ilyet?

Persze voltak elképzeléseim a dolgot illetően. Majd elmondta, hogy az első pillanattól szimpatikusnak talál és látja, hogy jó szívem van, nekem ez furcsának tűnhet, de az ő világában ez nem pénz. Sok embernek segített már és nem vár el semmit cserébe, csak a barátságomat, jobban meg szeretne ismerni. Illedelmesen megköszöntem a felajánlott segítséget és visszautasítottam. De onnantól kezdve minden nap bejött a cukrászdába különböző ajánlatokkal, mint például hogy orvost szerez nekem, szépségszalont nyit a nevemre, ahol tudok majd műkörömépítést vállalni... Minden ajánlatát elutasítottam és ő csak azt hajtogatta, hogy miért vagyok ilyen makacs, ő csak segíteni szeretne. Ez hetekig ment, közben kifejtette azt is, hogy ha hozzámennék feleségül soha többet nem kéne semmiben hiányt szenvednem.

A folyamatos visszautasítást nem viselte túl jól és idővel már zaklatásként érzékeltem a rengeteg üzenetet, telefonhívást, így szépen megkértem, hogy ne keressen többet. Továbbra is jöttek az A4-es méretű üzenetek amikre vagy nem válaszoltam, vagy csak annyit reagáltam, hogy nagyon szépen kérem ne írjon többet, nem kérek semmilyen segítséget tőle, magam szeretném megoldani az életem. Szép lassan elkoptak az üzenetek és mára már hál isten egy sem érkezik.

Ha túlzottan magas bért ígérnek egy munkáért, akkor megint csak érdemes elgondolkodnod...

Egyik nap csörgött a telefonom, hogy szeretnének behívni egy hotelbe állásinterjúra. Nem emlékeztem mikor is adtam be az említett hotelbe a jelentkezésemet, de annyi helyre vittem el már az önéletrajzom addigra, hogy gyorsan átlendültem ezen és örültem, hogy végre lesz egy interjúm.

Miután megérkeztem egy spanyol férfi fogadott, aki elmondta, hogy egy nagyon jó barátjának van egy étterme, ahova a napokban bevittem az önéletrajzom, és a férfi rögtön felhívta, hogy egy csinos szép lány járt az üzletbe, de mivel náluk nincs most felvétel, talán őt érdekelheti, így továbbküldte az önéletrajzomat neki. Elmondta tömören, hogy egy modell cége van és több hotellel van leszerződve a szigeten. Szeretné ha neki dolgoznék. Heti hat nap munka, reggel tízkor jön a kocsi a modellekért, délben egy divatbemutató keretében fel kell vonulni a szálloda vendégei előtt zenére egy show keretében. Majd a show után egy ruhastand mögé beállni és értékesíteni a bemutatott ruhadarabokat. Egy napra kapnak a lányok 50 euró fix bért és minden eladott ruha után plusz jutalék jár. A kifizetés napi szinten történik. A munka bejelentett, napi 4 órában.

Megkért, hogy maradjak és nézzem végig a show-t, majd az árusítást, utána együtt a lányokkal menjek vissza a központban és ott folytatjuk a beszélgetést. Végignéztem a show-t és az árusítást, és legnagyobb meglepetésemre a show után rengeteg ember vásárolt is. Miután visszaértünk a központban végignézhettem, ahogy minden lányt egyesével kifizet.

A „legrosszabbul” teljesítő lány aznap 100 eurót vihetett haza a „legügyesebb” 250 eurót.

Beszélgettem a lányokkal, hogy átlagosan mennyi jön össze egy nap és azt mondták, hogy a legrosszabb esetben olyan 80 euró, de ez ritka, inkább 100 euró felettiek az összegek. Tehát a heti 6 nappal MINIMUM heti 600 eurót megkeresnek. Bár azt éreztem, hogy ez a munka nagyon messze áll a személyiségemtől, hazudnék ha azt mondanám, hogy nem csábultam el egy pillanatra a fizetésre gondolva.

külföldi munka nőként© Fufu Wolf

Mindezek után a férfi azt mondta, hogy menjek haza gondolkodni és másnap, ha végzett, akkor találkozzunk és üljünk le beszélgetni. Ő nagyon szeretné, ha neki dolgoznék, mert nagyon régóta ilyen lányt keres, mint én. Azt gondolja, hogy nagyon természetes vagyok és szerinte rengeteg pénzt kereshetnénk együtt. Bár még mindig azt gondoltam, hogy nagyon kényelmetlenül érezném magam egy ilyen munkában, másnap elmentem a találkozóra azzal a szándékkal, hogy mit veszíthetek, ha megpróbálom... Ha csak 3-4 hónapig is csinálom, emellett már tudok félrerakni.

De amilyen hamar jött a lelkesedés olyan hamar át is fordult csalódásba.

A találkozón a férfi kifejtette, hogy mennyire vonzónak, különlegesnek talál, és hogy mióta meglátott, csak rám gondol. Nem szereti keverni az üzletet a magánélettel, de mivel még nem dolgozok neki hivatalosan, ezt a kis időt kihasználhatnánk. Burkoltan a tudtomra adta, hogy ez a munka milyen nagy lehetőség lenne egy külföldi lánynak, milyen jól kereshetnék, és hogy gondolkozzak el, mennyire is szeretném ezt a munkát. Ez volt az a pont amikor neki is illedelmesen megköszöntem az ajánlatot majd közöltem, hogy az egy dolog, hogy munkát keresek, de nem teszek semmilyen ellenszolgáltatást egyetlen állásért cserébe sem, úgyhogy minden jót a továbbiakra. Pár napig még próbálkozott üzenetekkel, telefonhívásokkal aztán gondolom talált egy új áldozatot. Ami elszomorított, hogy valószínűleg a lányok java része elfogadta az ajánlatát, nincs sok kétségem afelől, hogy ezt a "lehetőséget" minden lány megkapja.

Az internet veszélyei

Már hónapok óta nem volt semmi fix munkám, mikor egy itteni barátom azt mondta, hogy van itt egy spanyol oldal, a „milanuncios”, feltehetnék egy hirdetést, hogy munkát keresek, mert rengetegen így keresnek. Az oldalon te is, és különböző cégek is hirdethetnek. Maga az oldal nem csak álláskeresésre lehet alkalmas, én itt találtam az albérletemet is, és vettem meg a fényképezőgépem is.

Felraktam egy hirdetést, hogy a sziget déli részén munkát keresek.

Amik szóba jöhetnek: kozmetika, babysitterkedés, takarítás, eladó, stb... Persze nem érkezett egy válasz sem. Már előtte láttam, hogy mindenki aki hirdetést rak fel, azt képpel teszi. Én ezt a részét ki akartam hagyni, de végül úgy döntöttem rendben, talán nagyobb bizalommal keres meg bárki, ha én is teszek ki képet. Tudatosan figyeltem rá, hogy a kép még véletlenül se legyen hivalkodó, egy egyszerű mosolygós arcképet töltöttem fel. Onnantól kezdve viszonylag elég gyorsan le is töröltem a hirdetésemet, mert napi szinten érkeztek üzenetek fiúktól, férfiaktól, hogy randizni szeretnének velem.

külföldi munka nőként© bluesbby

Kaptam egy üzenetet egy férfitől aki írta, hogy ő többet ajánl nekem, mint egy munka. Sose volt lehetősége megházasodni, felajánlja nekem a lakását és még fizetést is ad pluszban. Leírta, hogy ő nagyon magányos, már idős és nem vár semmilyen ellenszolgáltatást, csak társaságot, akivel beszélgethet. Őt a végén le kellett tiltanom, mert napi szinten bombázott üzenetekkel, idézetekkel.

Ugyancsak a hirdetésemet látva felhívott egy férfi, hogy titkárnőt keres. A Samsung-nak dolgozik itt Tenerifén és Olaszországban. Neki nagyon fontos, hogy a titkárnője dekoratív legyen, mert az az ügyfelek felé is pozitív benyomást kelthet, illetve a munka sok utazással járna Olaszország és Tenerife között. A repülőt és a hotelt mindig ő fizetné, havonta biztos utaznom kéne vele. Abban az időszakban, mikor ő nincs a szigeten, vagy épp nem utaznánk valamerre, a munka heti öt napra szólna, napi nyolc órában.

Bejelentett teljes munkaidős állás havi 1500 eurós bérezéssel. Rögtön visszakérdeztem, hogy mégis mért lenne ilyen magas fizetése egy titkárnőnek?

Meg se próbált kertelni. Közölte, hogy rengeteget dolgozik és utazik, nincs ideje magánéletre, így ez a munkakör nem csak titkárnői feladatokat tartalmazna. Megköszöntem a hívását, hogy akkor szerintem ne raboljuk tovább egymás idejét, de továbbra is erősködött, hogy a képem alapján pont ilyen lányt képzelt el magának és gondolkodjak el, hisz egy külföldi lánynak ez mekkora lehetőség lenne, hogy kitörjön és jól keressen. Utána egészen havi 2500 euróig felemelte az ajánlatát, mikor végül már köszönés nélkül tettem le a telefont. Végül őt is le kellett tiltanom a hívólistámról, mert hol hetente, hol kéthetente még próbálkozott.

Egy tanács az előbbiekhez

Kaptam még pár ehhez hasonló ajánlatot és sajnos valószínűleg fogok is. Ezeket sajnos nem lehet teljesen kivédeni. Azt gondolom, hogy főleg nőként és egyedül több veszélyt is tartogathat a külföldi munkavállalás. Nagyon oda kell figyelni, én már a saját „hibáimból” tanulva soha nem mondom meg, hogy egyedül érkeztem a szigetre és úgymond nincsen se kutyám, se macskám. Az első ehhez hasonló kérdésnél elmondom, hogy a barátaimmal élek és párkapcsolatom is van. Ami néha lehet rossz pont, mert sok helyen inkább azt szeretik, ha egyedülálló vagy, mert akkor biztos rugalmasabban is állsz egy munkához, de az ilyen és ehhez hasonló történeteket viszont könnyebben elkerülheted.

Ezen kívül mikor olyan állásinterjúra megyek, ahol nem vagyok biztos a helyzetemben, mindig kapcsolatban állok az egyik legjobb barátnőmmel, aki Londonban él. Megbeszéltük, hogy ilyen esetekben minden fél órában helyzetjelentést küldök neki a whatsappon, és ha nem jelentkezek be, ő felhívja a lakótársaimat, majd elküldi nekik az utolsó helyzetjelentésem pontos címét.

Nem szeretném senkinek elvenni a kedvét a külföldi munkavállalástól, mert jó és korrekt munkákat is lehet találni, de fő az elővigyázatosság! Messze az otthonodtól, pedig ez hatványozottan fontos! Mindig csak nyitott szemmel járj, és inkább legyen benned egy kis gyanakvás és a végén pozitívan csalódj, minthogy bármi baj érjen!

Te is külföldön élsz?
Szívesen segítenél tapasztalataiddal másoknak?
Mit szólnál egy hasonló, saját bloghoz a Külföldre mennék-en?
Dobj egy emailt nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.