Bemutatunk pár elkeserítő adatot a magyar fizetésekkel kapcsolatban

Megmutatjuk nektek, hogyan állunk a keresetek terén Európában, valamint hogy milyen átlagfizetésekre számíthatunk Magyarországon és külföldön. Gyászos, de annál tanulságosabb írás következik.

Ha arra tippelsz, hogy jó úton haladunk az Európához való felzárkózásban, akkor inkább ne menj totózni.

Lesújtó eredményeket tett közzé az OECD

27 ország minimálbére alapján összeállítottak egy vásárlóerő-paritáson alapuló ábrát. A vásárlóerő-paritás megmutatja, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve; árfolyamát a nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra használják. Mi a 27-ből a nem túl előkelő 23. helyen végeztünk.

Európán belül Luxemburg magasan vezet, kicsivel utána, de nem jelentősen lemaradva következik Belgium, Írország, Franciaország és Hollandia. Mi csupán Észtországot és Lettországot tudtuk megelőzni.

Erre a linkre kattintva tudjátok megnézni, hogyan alakultak a bruttó átlagkeresetek itthon 2014-ben.

magyar fizetések© portfolio

Az ábrából kiderül, hogy Magyarországon az óránkénti nettó minimálbér 2,58 amerikai dollárnak felel meg, míg Európa jól teljesítő részén 7 dollár felett alakul ez a mutató, ami a magyar minimálbér majdnem háromszorosa.

Ugyanez az ábra arra is jól rávilágít, hogy nehéz egységes Európai Unióról beszélni, amikor ekkora különbségek mutatkoznak a minimálbérek tekintetében.

Az Egyesült Államokban - bár 6 dollár feletti átlaggal számoltak - igen nagy a szórás a különféle államok között. Wyomingban például 5,15 dolláros minimális órabérekre lehet számítani, Washingtonban viszont 9,05 dollárra. A minimálbérek kiegyenlítése érdekében 21 állam döntött azok emelése mellett, sőt, több állam a 10 dolláros minimálbért célozta meg.

Érdekesség, hogy Közép-Kelet Európában a második helyen állnak a lengyel fizetések 3,59 dollárral, ami magasabb a már eurózónához tartozó Észtország, Lettország vagy Szlovákia minimálbérénél.

Ilyen fizetések mellett talán nem csoda, ha sokan a munkahelyváltásban látják a megoldást.

Ám új munkahelyet nem csupán a csábító fizetés miatt keresnek, sőt! Érdekességképpen beszúrok egy táblázatot, amiben láthatjátok a magyarok döntését befolyásoló tényezőket.

magyar fizetések© profession

Így alakulnak Magyarországon a nettó átlagkeresetek

Az alábbi adatokat nemrég a KSH közölte és szakmánként csokorba szedte, hogy mely területeken lehet a legjobb és a legrosszabb fizetésekkel számolni.

 • Kereskedelem, gépjárműjavítás: 150 629 forint
 • Oktatás: 162 348 forint
 • Közigazgatás: 166 260 forint
 • Ipar: 167 360 forint

Ezekkel kereshetsz a legjobban:

 • Tudományos, műszaki tevékenység: 236 399 forint
 • Villamosenergia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 273 199 forint
 • Információ, kommunikáció: 309 102 forint
 • Pénzügyi, biztosítási tevékenység: 325 987 forint

Ezekkel pedig a legrosszabbul:

 • Szociális ellátás: 71 121 forint
 • Erdőgazdálkodás: 94 000 forint
 • Vendéglátás: 101 844 forint
 • Építőipar: 121 242 forint

A szomorú valóság a magyar bérekről

Amíg Magyarországon egy szociális munkás 71 ezer forintot kap kézhez havonta, addig az Egyesült Királyságban ugyanezzel a munkával 657 ezer forintnak megfelelő fontot kapsz.

Hogy még érdekesebbé tegyük, ITT megnézhetitek, mennyit keres egy átlag angol.

Továbbá, az Egyesült Államokban egy diplomás szociális munkás évi bruttó 8.340.000-16.650.000 forint közötti összeget keres, Németországban pedig az óvodai dajkák átlagkeresete majdnem bruttó 9 millió forint.

Persze, lehet mondani, hogy ott a kiadások is magasabbak, de annyira nem, hogy ebből az összegből ne lehessen megélni kényelmesen.

via Portfolio, Profession, Pénzcentrum

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.