Elintézendő ügyek, mielőtt külföldre költöznél

Nem elég összeszedni minden bátorságod és pénzed, hogy külföldre költözhess. Ezzel a döntéssel egy csomó elintéznivaló ügy vár rád még azelőtt, hogy kitennéd a lábad az országból. Összegyűjtöttük nektek, mi mindent kell észben tartani és elintézni, mielőtt könnyes búcsút veszel Magyarországtól.

Ha már tudod, hova szeretnél menni, mindenképpen érdemes a következőkre odafigyelni:
 • Tájékozódj, mennyibe kerül az élet kiszemelt városodban! Magasabbak a fizetések, de cserébe a szolgáltatások is drágábbak szoktak lenni.
 • Ha még nincs külföldön munkád, akkor legyen néhány hónapra tartalékod! Inkább több pénzed legyen, mint kevesebb. Pontosabb kalkulációkért tekintsd meg egy korábbi cikkünk 2. pontját.
 • Nyelvismeret, nyelvismeret, nyelvismeret. Hasznosabb a célország nyelvét megtanulni, de legalább angolul illik tudni írni, beszélni és mutogatni. Indulás előtt nem árt online gyakorolni, erre a célra már összegyűjtöttük nektek a legjobb oldalakat a netről.
 • Nézz utána minden cégnek, ahova jelentkezel vagy kiközvetítenek! Ha már itt tartunk, a közvetítő irodákat is ellenőrizd, mielőtt igénybe veszel bármilyen szolgáltatást! Sajnos sokan szeretnék kihasználni a külföldre vágyókat, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni.
 • Ha aránytalanul magas fizetést ígérnek, akkor nyugodtan tessék gyanakodni.
 • Szintén légy észnél, ha szállást és/vagy ellátást ígérnek, ugyanis ezeknek a költségeit levonhatják a fizetésedből, de erről nem mindig szólnak előre, továbbá nem mindegy, milyen minőségű a szálláshely. Kérd meg a munkáltatót, hogy mutassa meg a szobát, ahol lakni fogsz. Ha penészes a fal, csótányok a szobatársaid és egy darab csupasz villanykörte ég a koszos-dohos folyosón, akkor inkább állj tovább.
Mindezek után indulhat a hivatali hercehurca, amit mindenképp el kell végezni, különben komoly bajba kerülhetsz!

külföldi munka © Lars Plougmann

1. Lakcím

Szinte örök kérdés, hogy megszüntessük-e a magyarországi lakcímünket, de az alábbiak tudatában remélhetőleg könnyebb lesz eldönteni. Ha nem jelented ki magad, akkor ugyan megmarad a lakcímed, viszont Magyarországon kell adóznod és egészségbiztosítási járulékot fizetned. Természetesen, ha tudod igazolni, hogy külföldön van egészségügyi biztosításod, akkor nem kell, de erről a külföldi munka első napjától számítva 15 napon belül nyilatkoznod kell. Erről bővebben a 3. pontban.

Muszáj bejelenteni, hogy elmegyek?

Nos, a 1992. évi LXVI. törvény szerint nem, de a külföldi letelepedést már igen. Azt viszont senki sem határozta meg, hogy a külföldön tartózkodás mikortól számít letelepedésnek. Szokás mondani, hogy a szándék a fontos. Itt is pontosan ez a helyzet, ugyanis nem az számít, hogy mennyi ideje vagy külföldön, hanem hogy milyen szándékkal mentél ki/tartózkodsz ott.

Meglepő módon a törvény nem tartalmaz szankciókat, de ha van iskoláskorú gyereked, akkor mindenképpen számíthatsz arra, hogy a gyámhivatal felveszi veled a kapcsolatot és ellenőrzik, hogy pl. jár-e iskolába. Nyilván jár, de ezt igazolnod kell.

Én akkor is szeretném bejelenteni a letelepedést!

Ha így döntesz, köteles vagy leadni a személyi igazolványod és a lakcímkártyád, utóbbi helyett kapsz egy újat, amin az szerepel, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, de pontos lakcím nincs rajta. Ez a kártya azért fontos, mert ha bármilyen magyarországi ügyintézést kell végigszenvedned, akkor ezzel tudod igazolni, hogy külföldön élsz.

2. Jövedelem és adózás - ez alapesetben nem bonyolult

Alapvetően ott adózunk, ahol dolgozunk, és a nemzetközi egyezményeknek köszönhetően elkerülhetjük a kettős adóztatást, de nem minden esetben.

külföldi munka © Images Money

Amennyiben külföldi munkaviszonyból származó jövedelmed van, úgy nem kell Magyarországon adóznod utána, továbbá ha nem volt egyéb adóköteles jövedelmed, akkor SZJA-bevallást sem kell beadnod.Ha Magyarországon és külföldön is dolgozol, akkor a külföldi jövedelmed után még mindig csak külföldön adózol, viszont az adóbevalláson azt fel kell tüntetni. Előfordulhat, hogy pont egy olyan országban dolgozol, amellyel nem született egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére. Ebben az esetben a külföldön megkeresett fizetésed után Magyarországon 16%-os SZJA-t fizetsz.

Ha bárki bármilyen - akár romantikus - vonzalmat érez az adózás mikéntjei iránt, kattintson ide.

3. Egészségbiztosítás - mondd le a magyar TB-t és válts ki ideiglenesen egy Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Az EU-n belül egyszerű dolgod van, mert csak egy országban kell egészségbiztosítást fizetni. A problémák megintcsak akkor jönnek, amikor olyan országról van szó, amellyel nincs kettős adóztatást elkerülő egyezményünk vagy például ideiglenesen dolgozunk külföldön.

Ha saját magad fizeted a TB-t, akkor ideiglenes külföldi munkavállalás esetén be kell jelenteni a NAV-nál, hogy külföldön dolgozol (ahol fizetsz biztosítást) és ezért szüneteltetni szeretnéd a befizetést.

Ha a munkáltatód fizeti a TB-t, akkor az OEP-nél kell nyilatkoznod a változásról, viszont ha külföldön egyáltalán nincs biztosításod, akkor továbbra is Magyarországon fogod fizetni a TB-d.

Mielőtt nekivágsz az idegennek, mindenképp érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (3 évig érvényes), ugyanis ha ezt felmutatod az EGT-ben - feltéve, hogy nem olyan sérülést szenvedtél, ami ebben megakadályoz -, akkor olyan ellátást kapsz, mintha az adott tagállamban lennél biztosított. Ez nyilván csak addig fontos, amíg nem találsz munkát, addig viszont nagyon! Azonban fontos megjegyezni, hogy kizárólag azok a szolgáltatók fogadják el ezt a kártyát, amelyek szerződésben állnak a tagállam TB-szervével.

külföldi munka © Pictures of Money

Ezt a kártyát egyébként csak akkor válthatjuk ki, ha jogosultak vagyunk egészségügyi szolgáltatásokra. Igényelni lehet postán vagy személyesen, szükségesek a szokásos papírok: személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, TAJ-kártya.

Mindezek mellett arról is érdemes tájékozódni, hogy egy adott tagállamban milyen összegű kötelező hozzájárulást kell fizetni.

Gyerekkel szeretnék kimenni! Szabad?

Persze, hogy szabad, ott azért még nem tartunk. Viszont erről nyilatkozatot kell tenni, mindkét szülőnek aláírni és beadni jegyzőhöz.

A gyermekgondozási segély és a terhességi-gyermekágyi segély már érdekesebb téma. Ezekre csak akkor vagy jogosult, ha abban a tagállamban járnak, ahol biztosított vagy, úgyhogy feltétlen nézz utána ezeknek!

Az Uniós gyermekvállalásról ITT írtunk bővebben, és érdemes elolvasni EZEKET a cikkeinket is a témában, rengeteg hasznos infó és tanács található bennük.

Ha nem szegte kedved ez a sok rettenet és kimentél külföldre, akkor már csak egy dolgod van: SURVIVE!

(via Határátkelő, HVG, Pénzcentrum)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.