A külföldi élet, mint önismereti kaland

Érdekes cikk jelent meg a közelmúltban, amelyben Scrammel Ivett pszichológus osztja meg gondolatait a külföldre költözéssel kapcsolatban. Ivett elsősorban külföldön élő magyaroknak nyújt pszichológiai tanácsadást és terápiát. Saját és kliensei tapasztalatai alapján született a blogbejegyzése, amely a külföldi élet hatásait, az otthon és a szerelem analógiáját boncolgatja.

utazás öismeret © Vinoth Chandar

A konfortzóna átlépése

Talán ez az első olyan pont, ami a legmeghatározóbb, legszembetűnőbb folyamat külföldön. Sőt, ha repülővel megyünk és eddig még sosem repültünk, akkor ez a folyamat már az országon belül elkezdődik. Másrészről, új emberekkel találkozni, új szituációkba kerülni, új problémákat leküzdeni mindig kicsit félelmetes, de sokkal inkább örömteli élmény. Ivett szerint is - “Kénytelen vagy tanulni, fejlődni. Valójában ez az önismeret fejlődésének egy roppant érdekes útja: rengeteget tanulhatsz magadról abból, hogy hogyan viselkedsz ebben a számodra teljesen új szituációban.

Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz önmagaddal kapcsolatban, és ez gyakran hasznosabb - és mennyivel "életszerűbb" -, mint sok önismereti, személyiségfejlesztő tréning.

Itt derül ki igazán, hogy mennyire vagy rugalmas, nyitott, befogadó, elfogadó, kreatív, mennyire vagy képes alkalmazkodni.”

Ez szerintem minden külföldre költözött honfitársunk megerősítheti, hogy mennyire megváltozik az ember szemlélete, felfogása, amikor a nem megszokott közeg és környezet várja, és nem azokkal a problémákkal találkozik, mint otthon.

Megbecsülni tudni kell

Ivett második pozitív mellékhatásként azt említi meg, hogy mennyire értékeli ilyenkor az ember, amije van. Az határátkelők többsége megélhetési okból választ új otthont magának, de van aki kalandvágyból, vagy régi álma teljesítése okán hagyja el az országot.

“Ami közös bennünk, hogy ha alkalmanként hazalátogatunk, más szemmel nézzük a világot, régi, ismerős otthonunkat. Igen, tudom - látjuk, hogy mi az ami ‘nem működik’, hiszen sok esetben erős a kontraszt. De újra látjuk a szépséget is azokban az ismerős, megszokott dolgokban, melyek mellett Magyarországon élve talán egyszerűen ‘elmentünk’.”

Amikor visszatérünk, ismerős lehet az érzés, hogy na végre, itthon vagyunk, végre egy kis nyugalom. Ezt többünk átéli és ilyenkor minden apró részletnek nagyon tudunk örülni, szinte minden kis momentumot átértékelünk.

Az élet apró örömei

Azért is jó legalább rövid ideig is külföldön élni, mert így a saját példádon keresztül tapasztalod, hogy mik azok az értékek, amiket mindig kerestél. Lehet, hogy rögös út vezet idáig, hiszen általában lentről kell kezdeni, bevállalni olyan munkákat, amiket eddig nem csináltál volna, de minden ilyen kis lépés egy lehetőség arra, hogy új, értékes tapasztalatokat szerezz.

“Talán átmenetileg még nehezebb anyagi helyzetbe kerülsz, mint amilyenben otthon éltél.

Kérdés, hogy ezeket a nehézségeket, veszteségeket tudják-e kompenzálni azok a pozitívumok, melyeket az új ország nyújtani képes.”

A másik változat, amikor minden sikerül, anyagi jólétbe kerülsz és nem kell azzal foglalkoznod, hogy az árcédulát kell figyelned, vagy akciók után kutatnod a hipermarketben. Ilyenkor merül fel az a kérdés, hogy “az anyagi jólét ellensúlyozza-e, felülírja-e a család, a régi barátok, a megszokott környezet hiányát.”

Ilyenkor derül ki, hogy mi az igazán fontos nekünk, mit hiányolunk igazán, mit tudunk más dolgokkal ellensúlyozni és mit jelent a honvágy. Ráébredünk, hogy mennyire fontos nekünk a család, a barátok, a munka, a siker, a lelki megnyugvás, az elismerés, a biztonság vagy a kaland.

Otthonra találás

A honvágy vagy jelentkezik vagy nem, vagy érzi valaki, vagy nem. Mindenkire másképp hat, lehet erős, lehet gyenge, van akit hazahúz és van akit marasztal. “Van, akit az ér váratlanul, hogy milyen erősen szenved tőle, mások meglepetten tapasztalják, hogy egyáltalán nem éreznek semmi hasonlót.

Ezeknek a felismeréseknek a hatására dönthetsz úgy, hogy új, választott országodban maradsz, vagy hazatérsz. Minden döntés jó döntés, ha szívből jön.

Ha a hazatérés mellett döntesz, legalább kipróbáltad magad máshol és nem vágyakozol majd egy életen át más országok, egy más élet után. Jobban értékeled azt, amit egyszer elhagytál, elvesztettél. Kevesebb lettél sok illúzióval, de gazdagabb sok tapasztalattal.

”Ha kint maradsz, akkor úgy láttad jónak, és mérlegeltél minden lehetőséget. Bárhogy alakuljon egyszer mindenki megtalálja a saját otthonát, ahol jól érzi magát.

“Elhagyni azt a helyet, amit tiszta szívből szeretsz, ahol igazán boldog vagy, körülbelül olyan döntés, mint elhagyni a szerelmedet.”

Ivett 4 országot fedezett fel, jelenleg Gibraltáron él. Szerinte a szerelmet és a választott országot szoros szálak kötik össze. Ha valóban szeretsz egy bizonyos helyen élni, akkor az szinte olyan köteléket ad neked, mint a szerelem. Mint mondja - “A honvágy a legbiztosabb jele a hely iránti "szerelmednek". Van, hogy az ember a szülőföldje iránt érez honvágyat, és talán meglepő, de van- és ezt a saját tapasztalat mondatja velem - hogy egy másik ország iránt, ahol nem is élt olyan hosszú ideig.”

A cikkről bővebben itt olvashatsz, ha pedig véleményed van, vagy te másképp látod, kommentelj és oszd meg velünk a tapasztalataidat.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.