Választások az Egyesült Királyságban: akárki nyer, a bevándorlóknak nehezebb lesz!

Ma tartják a választásokat Nagy Britanniában, holnap pedig fény derülhet arra, mi vár a külföldi munkavállalókra, köztük arra a több százezer magyarra, akik a szigetországban vállalnak munkát.

Mindenhol arról lehet olvasni, hogy ez lehet minden idők legszorosabb választása, és hogy akárki is nyer, az a bevándorlók szempontjából csakis rossz lehet. Ám mindig van egy kisebb rossz, amiért lehet drukkolni.

anglia bevándorlás választások © Conservatives

Ahogy arról már korábban írtunk, valószínűleg nem csak az EU-n kívülről érkező munkavállalók helyzetét szigorítanák meg az Egyesült Királyságban, illetve David Cameron (jelenlegi brit miniszterelnök) indítványozni fogja pár Uniós egyezmény módosítását, amivel a bevándorlásra vonatkozó szabályok alól a szigetország mentesülne vagy legalábbis kivételes helyzetbe jutna. A témáról bővebben az ’EU kontra Egyesült Királyság’ cikksorozatban írtunk, érdemes elolvasni, hogy képbe kerülhess a téma egészével.

Amit még fontos megjegyezni a témában, hogy a legutóbbi hírek szerint akárki is nyer ma a választásokon, 2017-ben mindenképp tartanak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia kilépjen-e, vagy tagja maradjon az EU-nak.

Na de a nagy kérdés az, hogy mit ígérnek a brit pártok a választási kampányaikban, és ez milyen hatással minden EU-s polgárára, aki szigetországban tervez munkát vállalni.

Toryk

Nemrég a londoni magyar főkonzul még azt nyilatkozta nekünk egy interjúban, hogy nem kell tartania a bevándorlóknak David Cameron-tól, ám a jelenlegi miniszterelnök pártja választási kampányában egészen mást ígér.

 • Néhány tízezerben tervezik korlátozni a bevándorlók összlétszámát évente.
 • Az EU-ból érkező bevándorlóknak négy évet kellene várniuk, amíg bizonyos szociális juttatásokat vagy szociális lakhatást kaphatnak.
 • Eltörölnék a munkakeresési támogatást a bevándorlóknak, illetve nem adnának szociális segélyt a Nagy-Britannián kívül élő gyerekek után.
 • Az EU-val tárgyalnának, hogy hogyan lehetne hatékonyabban deportálni a bevándorló bűnözőket és megakadályozni, hogy visszatérjenek a szigetországba.

UKIP

A jelenlegi brit vezetésnél sokkal radikálisabb, szélsőségesen EU-ellenes és jobboldali, a Nigel Farage vezette függetlenségi párt (UKIP) a következőket tervezi a bevándorlási politikával kapcsolatban.

 • Pontrendszerrel kiválasztanák azokat a migránsokat, akikre szüksége van az országnak.
 • Évente maximum 50 ezer fő képzett munkaerőt engednének be.
 • 5 évre megtiltanák a képzetlen munkaerő beáramlását.
 • A bevándorlóknak öt évig semmilyen segélyt nem adnának.

Munkáspárt

A harmadik esélyes a mai választásokon az egyetlen nagy baloldali párt, a Labour, azaz a Munkáspárt. Az ő győzelmükkel volna a legkisebb változás a brit bevándorlással kapcsolatban, és akár olyan törvények is születhetnek általuk, amik kedveznek a migránsoknak.

 • 1000 új határőrt állítanának munkába, és megerősítenék az ellenőrzést az ország elhagyásakor, hogy így kiszűrjék, akik tovább maradtak, mint a vízumuk engedte volna, és akik illegálisan lépték át befelé a brit határt.
 • Maximalizálnák ez EU-ból érkező dolgozók számát.
 • Törvényt hoznának, hogy ne lehessen a migránsok kihasználásával a brit munkások órabére alá ígérni.
 • Az országba érkezés után két évig nem kaphatnának munkanélküli-segélyt a bevándorlók.

Skót Nemzeti Párt

A negyedik párt, akit itt felsorolunk egyáltalán nem esélyes megnyerni a mai választásokat, ám előfordulhat olyan, hogy egyik párt sem tud akkora többséget szerezni, amit egy koalícióval ne lehetne túllicitálni. Itt jön képbe a Skót Nemzeti Párt (SNP), akik akár érdemben is beleszólhatnak a bevándorlás kérdésébe, ha koalícióra lép velük valamelyik nagyobb, fentebb említett párt.

 • Olyan bevándorlási politikákat fognak támogatni, amelyek összhangban vannak Skócia gazdasági érdekeivel.
 • Újra bevezetné a tanulmányok befejezése után szükséges munkavállalási vízumot.
 • Felülvizsgálná az illegális bevándorlók jelenlegi fogvatartási rendszerét egy igazságosabb és hatékonyabb rendszer kialakítása érdekében.

Liberal Democrats

Illetve található még egy párt a szavazólapon, a liberálisok. Ők alkotják jelenleg a kormánykoalíciót a konzervatívokkal, szóval a jövőben is bőven lehet beleszólásuk a migránsok kérdésének alakulásába.

 • Visszaállítanák a határok ellenőrzését ki- és belépéskor is.
 • Változtatnának az illegális migránsok fogvatartási rendszerén, hogy ne lehessen őket határozatlan ideig fogva tartani.
 • Az angolul nem tudó bevándorlókat angolórákra köteleznék a munkakeresési segély fejében.
 • Kivezetnék az Egyesült Királyságon kívül élő gyerekek után járó segélyt.
És mi ennek a sok ígérgetésnek a hozadéka a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokra vonatkozóan?

anglia bevándorlás választások © C.K. Tse

Valójában, aki már kint él, rendesen dolgozik és adót fizet, annak nem valószínű, hogy bármilyen nehézséggel kéne szembenéznie a választások kapcsán. Sőt!

A minimálbérek emelését tervezik a pártok annak érdekében, hogy a bevándorlók miatt ne tudjanak a brit munkavállalók alá ajánlani a foglalkoztatók a jövőben. Ez a kint dolgozó migránsokra is pozitív hatással lesz, hisz aki jól dolgozik, az magasabb fizetésre számíthat, legyen az brit vagy akár külföldi.

Ám, aki a közeljövőben tervez munkát vállalni az Egyesült Királyságban, annak minden bizonnyal rosszabbodnak a kilátásai. Mivel majdnem az összes párt tervezi az EU egyik alapjogának, a munkaerő szabad áramlásának korlátozását és a határellenőrzések szigorítását, ezért elképzelhető, hogy a jövőben nem lesz elég egy személyi igazolvány és pár százezer forint ahhoz, hogy kiutazzunk a szigetországba, és ’lesz ami lesz’ alapon keressünk magunknak munkát. De igazság szerint a legnagyobb érvágást a brit segélyrendszert dézsmálók fogják elszenvedni, akik a kinti szociális hálót kihasználva élnek Nagy-Britanniában. Lássuk be, hogy ez valójában egy teljesen érthető és jogos döntés lenne a következő brit vezetés részéről, kíváncsian várjuk az eredményeket.

A pártok kampányígéreteinek forrása az Index.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.