„2 millió forintért nem éri meg hazajönni Angliából!” – írják a kommentelők a kormány új, fiatalokat hazacsábító programjára

A kormány azt tervezi, hogy a sok százezer külföldre költözött fiatalból hazacsábít ötvenet. És mi a módszer? Kapnak fejenként 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást, tehát összesen 100 millió forintot szór szét az állam erre a hazacsábító „taktikára”. Van ennek bármi értelme? És mit szólnak ehhez az érintettek?

A program neve ’Gyere haza fiatal’, de ez az elnevezés senkit ne tévesszen meg. Nem támogat csak úgy minden fiatalt az állam a hazatérésben, ugyanis mindez csak egy szűk rétegnek szól. A feltételek között szerepel, hogy:

 • legyél fiatal... (korhatárt nem találtam)
 • legyen bejelentett állásod az Egyesült Királyságban
 • legyen diplomád, vagy egy speciális szakmád

Tehát, ha mondjuk Németországban vagy diplomás fiatal, vagy Angliában kezdtél el dolgozni egy „nem speciális” szakmával, akkor majd talán legközelebb... A program amúgy nem is nevezhető rövidtávúnak, az 50 fiatal hazacsábítást 2017.12.31-ig tervezik, legalábbis ez áll a lap alján, a ’megvalósítási időtartamnál’.

Dr. Czomba Sándor, a Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság vezetője a témában a következőt nyilatkozta:

„Azért Anglia jutott elsőként eszünkbe, mert valahol el kell kezdeni ezt a programot”.

Milyen kommentek érkeztek a programot bemutató sajtómegjelenések alá?

„Az a pici megoldás még nem jutott az eszükbe, hogy meg kellene fizetni a dolgozókat és akkor nem mennének el. Munkát ígér? Közhasznú munkát? A biztos jövedelmét hagyja ott bárki a kormány ígéretéért? Aztán, ha mindent feladtak várja majd őket a megváltoztatott ígéret és egy új jogszabály, hogy vissza ne tudjanak menni.” – Hír24

„Ha most letennének 20 milliót, akkor sem mennék haza. A nincstelenség miatt az emberek kiábrándultak, feszültek és iriggyé váltak. Akkor mennék haza ha azok a bizonyos emberek újra megteremtenék azt a helyzetet, ahol ALAPVETŐ EMBERI MÉLTÓSÁG van.’ - Origo

„Kedves fiatal barátaim! Nagyon szomorú az a tény, hogy idegen földön kell boldogulnotok, családdal vagy magányosan. De még nem jött ell az az idő, hogy hazatérjetek! Tudom, sejtem, fáj a szívetek, és biztos vagyok benne, hogy szeretitek a hazátokat! De ilyen az élet, és az élet megélhetés, boldogulás és létbiztonság. Gondoljatok ránk szeretettlel, és ha majd úgy érzitek, térjetek haza!” - Propeller

„Elképzelem amint egy kortársam olvassa ezt, és felteszi az egyik kezét, kinti fizu. Felteszi a másik kezét, itthoni fizu. Majd halàlra röhögi magát.” – vs.hu

Írjátok meg ti is a véleményeteket kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.