Önkéntes

Kedvcsináló interjú egy életre szóló tapasztalathoz! Önkéntes munka Edinburgh-ban

Kata nemrég az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) projekt keretében egy évet töltött Edinburgh-ban. Hogy miért is olyan jó egy ilyen programra jelentkezni? Interjúnkból kiderül.

Honnan jött az ötlet, hogy külföldön kezdesz el önkénteskedni gimázium után?

Már az érettségi alatt tudtam, hogy nem akarok rögtön egyetemre menni, mert még nem tudtam pontosan, hogy mit szeretnék tanulni, ami pedig érdekelt, azt egyetemi keretek között nem tanították. Egy évig dolgoztam egy hostelben, közben letettem egy nyelvvizsgát spanyolból és egy emelt szintű angol érettségit.

Egy barátnőmtől hallottam először az EVS-ről, aki Görögországban hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott.

Nagyon megtetszett az ötlet, és elkezdtem olyan programokat keresni, melyek művészettel illetve kulturális szervezéssel foglalkoznak. Eredetileg spanyol nyelvterületre szerettem volna menni, de a legtöbb helyről nem is adtak választ. Végül megtaláltam egy projektet, amit ugyan Skóciában hirdettek meg, de mintha nekem találtak volna ki. Mindeközben jelentkeztem a bölcsészettudományi karra, fel is vettek, de az első két évemet passziváltam és csak utána kezdem el. Ebben az egy évben voltam önkéntes Edinburghban.

EVS © amateur photography by michel

Mi volt a jelentkezés menete?

Lehetőség van itthoni szervezeten keresztül jelentkezni egy-egy programra, én önállóan keresgéltem az EVS adatbázisában, utána pedig kerestem egy küldőszervezetet, akik az adminisztrációs ügyeket intézték. Ilyen küldőszervezet itthon például az Messzelátó egyesület. Minden héten tartanak tájékoztatókat, ahova bárki elmehet, hogy megismerkedjen az épp aktuális programokkal és az EVS nyújtotta lehetőségekkel.

Ahogy már mondtam, én Spanyolországban kerestem elsősorban önkéntes munkát, végül Edinburghban találtam egy olyan programot amit mintha nekem találtak volna ki. Az első körben elküldött motivációs levelem után elküldtek egy 16 kérdésből álló kérdőívet. Ezek nagyon egyedi módon megfogalmazott egyáltalán nem átlagos kérdések voltak. Az egyik például arra kérdezett rá, hogy mi a kedvenc viccem. Végül volt egy telefonos interjú, természetesen angolul.

Még több inormációt az EVS-ről ITT találsz.

Innen már egyenes út vezetett Edinburghba?

Korántsem! Ilyenkor, miután kiválasztottak, még a te neveddel pályáznak az EU-nál, és csak akkor indul el a program, ha megkapják a kért támogatást.

Mesélj egy picit arról, hogy mi is volt pontosan a feladatod, és hogy mire jelentkeztél?

Egy kulturális központhoz, egyben vegetáriánus és vegán étterembe a Forest Caféba jelentkeztem önkéntesnek. Ez egy nonprofit egyesület által működtetett alternatív kulturális központ, amely tíz évig működött. Non-hierachikus szervezet volt, egy munkacsoport hozta a nagyobb döntéseket. Én heti három műszakban a konyhán dolgoztam, szerveztem programokat és a hely dizájnjának kialakításában is segédkeztem. Hetente kétszer három órában pedig erősítést és kortárs impovizációs táncórát tartottam három nyelven.

Ahogy így mesélsz róla, nekem úgy tűnik, itt bármilyen ötletedet megvalósíthattad, ami kapcsolódhat a hely profiljához. Ez tényleg ennyire egyszerűen működött?

Abszolút! Eredetileg “Front of house design’ pozícióra jelentkeztem, ami a hely arculatával foglalkozott, különböző dekorációs feladataim is voltak. Mindig volt érzékem az ilyen típusú feladatokhoz, rengeteg hasonló munkámat küldtem el a jelentkezésemmel együtt, de legtöbbször ad-hoc jelleggel készítettem ilyesmit. Ha épp kedvem és ihletem támadt hozzá, akkor nagyon jó dolgokat tudtam létrehozni, de az önkéntes munka során kiderült: az, hogy ezzel napi szinten foglalkozzak, nem nekem való.

Szerencsére csatlakozott a programhoz egy katalán szobrász lány, aki tökéletesen el tudta látni ezeket a feladatokat. Ettől kezdve én főleg programszervezéssel foglalkoztam. Az, hogy én feladatkört váltottam egyáltalán nem jelentett problémát, a legfontosabb az volt, hogy valamilyen módon hozzájárulj a közösség munkájához. Mindenki hozzátehetett valamit egy adott munkafolyamathoz, ha úgy alakult, sőt ezt el is várták, hogy ne csak a saját területeden tevékenykedj. Nagyon önállónak kellett lenni.

EVS  © Forest Café facebook

Miért jöttél haza végül?

A program tíz hónapra szólt, nekem itthon kezdődött az egyetem. Úgy alakult, hogy megható módon ott voltam, mikor az épületet bezárták. Így végül egy nagyon szép kerek történet lett a kinti önkéntes munkám.

Már a motivációs levelemben is megírtam, hogy az a tervem, hogy a kint tanultakat szeretném itthon kamatoztatni. Az is fontos volt, hogy továbbra is ezen a területen és ezekben a körökben mozoghassak.

Ezt sikerült megvalósítani? Jelenleg mivel foglalkozol?

Az Aurórában dolgozom, ami akárcsak a Forest Café egy non-profit egyesület által létrehozott kulturális tér és kávézó egyben. Nagyjából teljesen ugyanaz a felállás, mint Edinburgh-ban, ezért sok mindent tudok hasznosítani a kint látottakból. A zenei programok közül heti egyet minimum én szervezek, de más feladatokat is elvállalok. Nemrég mint gyártásvezető közreműködtem a Negyed7negyed8 fesztivál promóvideójának készítésében. Heti háromszor pedig pultozom.

Kinek ajánlanád az EVS-t?

Kicsit nehéz nem közhelyeket mondani, de azt gondolom a legjobb akkor EVS-re menni, ha van fogalmad arról, hogy mi érdekel. Persze akkor is jó, ha csak szeretnél egy évre kicsekkolni, átgondolni a dolgokat, de ez az egy év nekem azért volt elképesztően hasznos, mert tét nélkül próbálhattam ki magamat abban, amivel most most is foglalkozom. Rengeteg tapasztalatot adott, így a mostani munkámban már tudok valami felé tendálni - ami odakint működött, azt igyekszem itthon is megvalósítani, és sok felesleges kört meg tudok spórolni, mert tisztában vagyok vele, hogy mi az ami kivitelezhető.

Ebben a videóban megnézhetitek, hol önkénteskedett Kata egy évig!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.