20 diákból 19 külföldön tervezi a továbbtanulást, emellett újabb történelmi csúcson a kivándorlás!

Saját tapasztalatairól mesélt a 444.hu tegnapi interjújában az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék vezetője, miszerint veszélyben van a hazai közgazdász képzés jövője. Egyre több jel utal arra, hogy lassan az egész ország és Európa is komoly bajba kerülhet, ha nem lesznek változások a politikában, ugyanis a migrációs tendenciák nemhogy enyhülnének, hanem fokozódnak

Fokozódik a már eddig is óriási kivándorlási kedv

Soha nem volt még olyan sok külföldön, egy éven belül munkát vállaló magyar, mint tavaly év végén - írja a vg.hu. A fő okot a nyugati bérek jelentik, hisz ki ne szeretne 4x annyit keresni ugyanazért a munkáért külföldön, mint itthon?

A tavalyi év utolsó 3 hónapjának felmérései alapján 111.000 magyar vállalt munkát 1 éven belül külföldön. 2011-ben ez a szám még csak 50.000-60.000 volt, magyarán 3 év alatt megduplázódott a kivándorlási tendencia.

Az EuWorks ügyvezetője arról mesél a cikkben, hogy a náluk jelentkezők elsősorban 25-35 évesek, humán területen végeztek, és mindenki a magasabb fizetések reményében vág bele a ‘kalandba’.

A teljes cikket itt találjátok.

A diákok sem Magyarországon képzelik el a jövőjüket. Már a gimnázium után sokan lelépnek!

Pete Péter a 444.hu-nak adott interjújában szörnyű képet festett le a közgazdászképzés jövőjéről. Tanszéke oktatói és ő maga is azt tapasztalja, hogy az elmúlt években látványosan elkezdett csökkenni a magyar felsőoktatásba felvételiző fiatalok száma. Néhány gimnáziumban, például a Fazekasban a közgazdaság iránt érdeklődő diákok 95%-a külföldi egyetemre adta be a jelentkezését. Elmondása szerint ráadásul ez a tendencia nem csak az ő területükre jellemző, általánosságban is igaz, hogy a felsőoktatás iránt érdeklődő magyar diákok 50-60%-a külföld irányába kacsintgat.

Ez nem csak az országnak, hanem a diákoknak is rossz, ugyanis sokan gyengébb minőségű képzést végeznek el külföldön, mint ami itthon található. Holott egyáltalán nem igaz, hogy a nyugati képzés minden esetben jobb volna, mint a magyar.

„Az sem igaz, hogy bármely külföldi egyetem alapszakos képzése automatikusan többet ér, mint az itthon elérhető képzések. Az nyilván nagy szó, ha valakit 18 évesen felvesznek mondjuk Cambridge-be. Hatalmas dolog, hiba lenne kihagyni. De a jelek szerint a 18 évesen külföldre távozó diákok közül sokan középszerű vagy gyengécske külföldi egyetemeken folytatják, ahonnan egyáltalán nem vezet simább út egy erős mesterszak felé.”

Pete Péterrel készült teljes interjút itt olvashatod.

Egy gondolat a fentiekről

Mint ahogy ebből a fent idézett két cikkből is kiderül, mostanában már legnagyobb arányban a magyar értelmiség távozik külföldre. Ha ez a tendencia nem változik, és az EU-n belül a keleti országok munkavállalóinak bérezése nem kezd el legalább közeledni a nyugaton jellemző fizetésekhez, az rövidesen gazdasági és társadalmi katasztófa irányába fogja vezetni Európát. 

Írd meg nekünk te is a véleményed kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.