Sokkal több pénzt utalnak haza a kivándorolt magyarok, mint azt bárki gondolta volna!

Pár hete megjelent egy felmérés a külföldön élő magyarok által 2013 hazautalt pénzekről, ami csak 343 millió €-ról szólt. Az MNB most közzétette saját adatait, ami alapján ennek közel hétszeresét küldték vissza Magyarországra! Hogy mennyiiiiit?

Ömlik a pénz külföldről!

Írja a portfolio.hu, és valóban így is van, hiszen az elmúlt éveket nézve meredeken emelkedik a külföldön dolgozók hazautalásának összege. A rendszerváltás utáni tíz évben szinte semmi pénz nem érkezett ilyen formában külföldről, majd a kétezres évek elején már a GDP 0,3-0,5 %-át tette ki ez az összeg, ami még igen kevés külföldi munkavállalót jelentett.

Aztán 2004-ben jött az EU csatlakozás és BUMM

Egy év alatt ötszörösére ugrott a hazaküldött pénzek összege, amiből arra lehet következtetni, hogy  megindult a magyar kivándorlás, amiről Orbán Viktor szerint szó sincs,

2004 és 2011 között különösebben nem is emelkedett a hazautalások összege, sőt, a 2008-ban kirobbant világválság után még egy komolyabb visszaesés is tapasztalható volt. Ám az elmúlt 4 évben olyan meredek emelkedést mutat a grafikon a hazautalt pénzek összege, amit bárcsak a magyar gazdaság növekedése mutatna.

2013-ban már 2.168.000.000 €-t utaltak haza a külföldön új életet kezdő magyarok, ami kicsiny országunk GDP-jének 3 %-át teszi ki.

Adatok forrása: portfolio.hu, MNB

A külföldi munkavállalókat két csoportra lehet osztani, a tartósan külföldre költözöttekre és az ingázókra. A tartósan külföldön élők számát olyan 200-300 ezer főre szokták  becsülni, ők vannak többségben, és valószínűleg sokkal kevesebb pénzt küldenek haza, illetve költenek el itthon, hisz lényegében új életet kezdtek és áttelepültek ‘új otthonukba’, sokan családostul. A több pénzt hazautalók inkább az ingázók lehetnek, akik az osztrák határ mentén élnek, vagy pár hetente hazajönnek Németországból, Angliából, valamint ide sorolhatók még a tanulmányaikat kint töltő diákok. Az ingázók a száma jelenleg 100.000 fő körül lehet, de pontos adatok egyik csoportra vonatkozóan sincsenek, csak az tűnik egyértelműnek, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok száma határozottan növekszik.

Reméljük azért valaki marad majd itthon is!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.