Pro és kontra

Berlinbe mennék - pro és kontra

Új rovatot indítunk az oldalon, amelynek első részében Berlint vesszük górcső alá és megviszgáljuk innen is, onnan is előnyeit és hátrányait. Azért is esett elsőként Berlinre a választásunk, mert ez a város elég megosztó, a köztudatban úgy él, mint a hipszterek fellegvára, pedig ennél egy sokkal színesebb és érdekesebb helyről van szó. Munkaerőpiac, lakás kérdés, utazás, kikapcsolódás pro és kontra. Az értékelésben segítségünkre lesz Sari is, aki már jó ideje a német fővárosban tengeti napjait. I love Berlin?!

Mivel Berlin is azok közé a nyüzsgő turisztikai csomópontok közé tartozik, ahol gyakran megfordulnak magyarok, nyilván már többen megtapasztáltok, milyen is a “Good bye Lenin” életérzés. Persze attól, hogy mindannyian tudjuk mi az a Curry Wurst, még nem leszünk vérbeli berlini lakosok. Ennél azért érdemesebb kicsit jobban belemélyedni a városba, mielőtt szednénk a sátorfánkat és kiköltöznénk szerencsét próbálni.

Berlin© Sascha Kohlmann

Milyen is Berlin?

Berlinnel már több ízben foglalkoztunk, sőt a tavalyi évben három részes interjú sorozatot készítettünk Pirivel és Petivel, amikor a német fővárosba költöztek. A róluk szóló anyagainkat ITT tudjátok megtekinteni.

Kikapcsolódás

Rengeteg érv szól a hipszterek európai Mekkája mellet! Egyrészt ott vannak a végeláthatatlan bulik, elég ha csak a Berlin calling című kultikus filmre gondolunk. Az elektronikus zenei szcéna egyik legmeghatározóbb központja tagadhatatlanul itt található! Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a városban se szeri se száma a jobbnál jobb Biergarteneknek. A jó idő persze kell hozzá, de azért nem aggódom a télen érkezők miatt sem.

Kultúra

A város rengeteg kulturális lehetőséget kínál. Berlinben 170 múzeum található, ebből a legjobbak a Spree folyó északi csücskében találhatóak egy szigeten. Igen, arrafelé van egy Múzeum-sziget! Emellett a street art egész Berlint behálózza, igencsak látványos és nagyjából minden sarkon bele lehet botlani. Mondjuk az sem semmi, hogy nagyjából 2500 park található a német fővárosban.

Közlekedés

A városban a villamosok és a buszok mellett, igen kiterjedt metró (U-Bahn) és városi vasút (S-Bahn) hálózat található. A jegyárak európai viszonylatban közepesen drágának vagy olcsónak számítanak, attól függ, honnan nézzük. 6 éves kor alatt ingyenes, 6 és 13 éves kor között pedig kedvezményesen lehet utazni.

Berlin azon kevés város közé tartozik, ahol igen szervezett és jól kiépített éjszakai busz- és vasúthálózat található. A német fővárosban három zóna található (A, B és C), az “A” a belvárosi részt jelöli, a “B” városhatárig tar a “C” pedig kiterjed az elővárosi részre és a közelben található településekre is. A napijegyek kombinálhatóak, AB, BC és ABC jegyek váltására van lehetőség.

Berlinhez két repülőtér tartozik, az egyik a Tegel, amely 8 km-re található, a másik pedig a Schönfeld, amely 18 km-re délkeletre fekszik. Tömegközlekedéssel mindkettővel könnyedén eljuthatunk a városközpontba. A harmadik repülőtér átadását (Brandenburg) 2015 végére tervezik.

Kinek ajánljuk?

Berlinben fiatalnak lenni a legjobb, bár ebben a metropoliszban is képviselteti magát minden korosztály. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ez a világ egyik legnyitottabb helye, ahol az elsődleges egymás elfogadása nemtől, kortól és nemi identitástól függetlenül. Igazából az idealista művészek terepe. Jó példa erre Chanez története, aki szerint Berlinben lehetetlen éhen halni.

Viszont még mielőtt végleg megkapná a hipszter billogot a város, azért azt is érdemes tisztázni, hogy nem csak számukra van ott hely. Jópár sikersztori kering a neten, miszerint Berlinben igenis lehet normális munkát találni - értsd; nem szakmunkát - és nem is feltétlenül kell beszélni hozzá a nyelvet, bár szögezzük le; nagyobb az esélyed, ha mégis megvan a kellő német nyelvismereted.

Berlin© Kristina

Milyen a munkaerőpaic?

Az ottani munkaerőpiacon a legnagyobb verseny a média területén van, a második legnépszerűbb iparág az Információ- és Kommunikációtechnológia. Szintén dobogós szakma a környezetvédelmi - és energiatechnológiai mérnök, de az se csüggedjen, aki esetleg közlekedésmérnöknek tanult. Jó esélye van azoknak is, akik az egészségügyben képzelik el magukat, illetve a kis- és középvállalkozások is szép sikereket érhetnek el itt. Aki pedig a művészvilágban képzeli el a jövőjét, annak kötelező pár hónapot Berlinben töltenie, ez nem is kérdés.

A legnagyobb pozitívum, hogyha beleszerettél a városba, biztos sikerül megvalósítani, amit szeretnél! Ha már döntésre jutottál, vagy régóta tervezgeted a költözést, érdemes átnézni németországi lépésről - lépésre cikkünket, ahol összeszedtük mire érdemes odafigyelni a kezdeteknél és mik a legfontosabb elintéznivalók költözés előtt és után.

Álláskeresésre a következő oldalakat tudjuk ajánlani nektek:

Fizetés és lakásbérlés

Ha a lakásbérlést vesszük, Berlin jóval barátibb árakat kínál a fizetésekhez viszonyítva, mint Európa legtöbb nagyvárosa, beleértve Budapestet is. Ugyan több ismerősöm szerint emelkedtek a költségek, hiszen rengeteg bevándorló próbált szerencsét az elmúlt években a német fővárosban, ami felemelte az albérlet árakat, de még így sem vészes. Az átlagkereset nagyjából 1800 euró,, de ennél persze sokkal többet is lehet keresni, egy normális lakás rezsivel pedig kb 750 euróba kerül. Ugye, hogy nem rossz?!

Piri és Peti, akikkel a már fentebb említett videósorozatot készítettük, ezeken az oldalakon kerestek maguknak kiadó lakásokat Berlinben:

Sari, aki már egy ideje Berlinben él kilistázta nekünk a város pro és kontráit. Azért azt leszögezném, ez a lista elég szubjektív lesz, de sokat elárul a városról!

Miért érdemes Berlinbe költözni?

 • mert Berlinben nyáron nagyon sokáig van világos, sokkal tovább, mint Budapesten, viszont nincsen tikkasztó meleg éjjelente, elég jókat lehet aludni
 • mert mindenhol van Döner és Currywurst
 • a pezsgés, nyüzsgés és sok fiatal miatt
 • a történelme miatt
 • a döbbenetes mennyiségű Späti (éjjel-nappali, aminek árukészlete leginkább sörből és dohányárúból áll) miatt, ahova mindig van idő beugrani egy útisörért
 • az elektro miatt
 • a sör miatt, de főleg Beck’s Green Lemon miatt
 • a tavak miatt
 • a Kiez-ek miatt
 • a menősége miatt

Miért nem érdemes Berlinbe költözni?

 • mert télen elképesztő korán sötétedik
 • mert csak Döner és Currywurst van
 • az eső miatt
 • rengeteg a nyüzsgő, ellenben koordinálatlanul közlekedő ember
 • a rémisztő mennyiségű turista miatt
 • mert vasárnap minden bolt zárva van, csak a Spätik nem
 • a német rap miatt (nem, nem Peter Fox miatt, a többi miatt)
 • nincs egy darab domb, sem hegy, még bukkanók se nagyon
 • őrült nagy
 • a menősége miatt
Zárásként pedig szintén Saritól pár gondolat a városról:

“Vagy beleszeretsz és akkor mindegy, vagy nem, és akkor is. Nem ajánlom az ideköltözést mindenkinek. Az idelátogatást annál inkább. Akkor kiderül, hogy megmutatja-e magát a város, vagy elfordul. Nem akarom, hogy mindenkinek tetsszen, az a szuper, hogy annyi ember nem szereti. [...] Ez a fiatalok városa. Sokaknak tranzitváros, valakiket körbeszorított egy fal, van aki 20 éve fontolgatja a költözést és egy kerületet sem hajlandó arrébb költözni és akad olyan, aki nem tud ennél élhetőbb várost. Nem azért mert ez a legjobb, hanem azért, mert pont jó.”

Ha már berlini lakosok vagytok, kérlek osszátok meg velünk tapasztalataitokat!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.