Isten óvja a királynőt – mire számíthatunk Angliában?!

A legnagyobb közhely, hogyha külföldre költözünk, akkor egy csapásra megoldódik minden anyagi problémánk. A magyarok körében a mai napig az egyik legnépszerűbb célország Németország és Ausztria mellett Anglia.

Sokan úgy vágnak neki, hogy nem beszélik az angolt, mint idegen nyelvet, csak munkaközvetítőkön, vagy ismerősökön keresztül költöznek ki. Üdvözlet a takarítók és konyhai kisegítők országából!

A legnagyobb félreértés az angliai munkavállalással kapcsolatban, hogy a munkaszerzéshez és a hazai fizetés többszörösének megkereséséhez semmit sem kell tenni, mert kint nyilván kolbászból van a kerítés. Azt gondolom, nem árulok zsákbamacskát mikor azt mondom - akár Londonban vagy vidéken -, de végső céljaink eléréséhez rengeteg kitartásra van szüksége mindenkinek. A legnagyobb probléma, hogy sokan egy árva szót nem beszélnek angolul, sőt motivációjuk sincsen az idegen nyelv elsajátítására. Noha könnyű takarító, vagy konyhai kisegítő munkát találni nyelvtudás nélkül, keményen meg kell küzdeni azért, hogy életben maradj. Mert jól hangzik, hogy akár 300.000 – 400.000 Ft-nak megfelelő angol fontot kereshetsz havonta, de azt mindenki elfelejti hozzátenni ezért akár napi 8-12 órákat dolgozhatsz, sokszor szünnap nélkül. Ugyanis, ezek a munkák legtöbbször az angol minimál(óra)bérhez vannak kötve, ami jelenleg 6,31 font (bruttó). Azt azért hozzá kell tenni: a kereset 9440 Fontig adómentes, így jobban járhatunk. Legalábbis amíg ezt az összeget el nem értük.

Anglia munkavállalás
© Chris Brown

Jelenleg közel 300.000 magyar dolgozik Angliában, de arra nem vonatkoznak statisztikai adatok, hogy mennyien vannak azok, akik a fentebb felsorolt munkák valamelyikét végzik. Arra mindenképpen fel kell készülnie azoknak, akik megelégednek ezzel is, hogy nem lesz egyszerű. Nemcsak fizikailag és szellemileg megterhelő, hanem lelkileg is. Személyes tapasztalatból beszélek. A verbális bántalmazás –főként a takarítóknál- mindennapos. Azzal próbálják meg sakkban tartani a munkavállalókat, hogy elhitetik velük ennél többre nem képesek és máshol sem fognak tudni érvényesülni. Nyelvtudás hiányában pedig jogos a félelem, hogy esetleg elveszthetik ezt a „jól jövedelmező” állást. Ugyanis a már fentebb említett átlagbér nagyjából a napi szükségleteket fedezi, illetve a lakhatást és az utazást. Azt a hibát sem érdemes elkövetni, hogy azt hisszük ebből a pénzből királyként élünk majd és minden másképp lesz, mint Magyarországon. Az életszínvonalunk emelkedhet, azonban ez a pénz az utazásainkat, lakhatásunkat és ételünket fogja fedezni. Egy átlagos takarító kéthetente 350 fontot kereshet, a bérlet Londonban zónafüggő, de ha csak buszra töltöd fel az Oyster-t (kártya, amit a közlekedéshez használnak Londonban), ebben az időintervallumban már 40 fontot költöttél csak az utazásra.

Amennyiben valaki beszél angolul, annak csak annyit tanácsolnék, addig keressen munkát, amíg nem talál egy olyat, ahol hasznosítani is tudja. Ha valaki valóban fejleszteni szeretné a nyelvtudását, akkor azt nem takarítás közben fogja megtenni, ahol legjobb esetben is más Kelet-Európai bevándorlóval fog együtt dolgozni. A konyhai kisegítőknél nagyobb az esély, mivel ott lényegesen színesebb a nációk összetétele, de nyilván itt sem kell attól félni, hogy bárki a felsőfokú angolt fogja beszélni.

Meglátásom szerint viszont mindenkinek jót tenne 1 év Angliában. Rengeteget lehet tanulni mindenből. Nagy önfejlesztő teszt ez, ami miközben lerombol a földig újra is épít. És amikor hazatérsz, egy új emberrel találhatod szembe magadat. Sokkal erősebbé válasz!

Mindenkinek sok sikert kívánok ehhez a rögös úthoz!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.