Itt a költségkalkulátor, amellyel mindent megtudhatsz kiszemelt városodról!

Mindig érdekelt, hogy melyik városban olcsóbb az élet, mint Budapesten? Cikkünkből kiderül! Sőt még azt is megtudhatod, hol drága a lakhatás vagy épp az utazás, valamint mennyibe kerül egy nagyképernyős televízió vagy egy színházi jegy a világ másik végén.

Az internet rejtett bugyraiban találkoztunk az Expatistan nevű oldallal, ahol könnyedén össze tudjuk hasonlítani két város megélhetési költségeit. A weblapot Gerardo Robledillo szoftvermérnök hozta létre abból a célból, hogy az emberek összevethessék saját megélhetési költségeiket a külföldi tartózkodásuk alatt meglátogatott városok áraival. Ő egyébként 4 különböző városban élt 5 év alatt és nagyban megkönnyítette életét az, hogy pontosan tudta milyen kiadásokkal számolhat.

külföldi költségkalkulátor© Images Money

“Az tesz minket egyedivé, hogy az általunk kigyűjtött árak, melyeket a kalkuláció során használunk a megélhetési adatok kiszámításához, olyan látogatóktól származnak, mint te. Természetesen minél több az adat, annál pontosabb a mutató és a számítások.” - irják az oldalon.

A honlap kezelése egyszerű, csak bepötyögjük a kiválasztott két várost és máris a szemünk elé tárulnak az érdekesebbnél érdekesebb adatok. A főoldalon viszont találunk pár érdekes adatot, ami mellett ne menjünk el szó nélkül:

A nemzetközi megélhetési költség mutatóra kattintva (international cost of living index) akár térképen is megtalálhatjuk egyes városok értékeit, de a rendszer szépen listába is teszik őket. Az értékek kiszámításánál Prágát veszik kiinduló alapnak, amelyhez a többi várost viszonyítják. Tehát, ha egy város értéke 145, akkor annak lakói 45%-al drágábban élnek ott, mint Prágában. Jelenleg Zürich az első (287) és az ukrajnai Harkov az utolsó (49). Budapest, Prágával nagyjából megegyező szinten áll.

A mutató mellett a legutóbbi összehasonlításainkat (recent comparisons) listázza a rendszer, így akár több várost költségeit is megfigyelhetjük százalékos adatokban. A legutóbb hozzáadott árak (recent prices added) zónában pedig olyan érdekes költségeket böngészhetünk, mint például: Tallin üzleti negyedében egy napi menü 10 euró, Kairó drága kerületében egy 85 m2-es lakás bérleti díja 1700 egyiptomi font (60.000Ft) vagy, hogy 2 kiló burgonya az indiai Pune városában 25 rúpia (100Ft).

Két városra rákeresve olyan árakat tudunk összehasonlítani, mint az étkezés, lakhatás, ruházati cikkek, közlekedés, higiénia vagy szórakozás.

Mindezt példákon keresztül szemlélteti, így könnyen megtudjuk azt is, hogy mennyibe kerül Londonban egy nike cipő, mennyit fizetünk Amszterdamban egy taxisnak, sőt még azt is, hogy Szingapúrban mennyi lenne egy 102cm-es televízió. Az adatok nem hasraütés-szerűen jelennek meg, a rendszer azt is megmutatja, hogy hány termék összehasonlításán és hány felhasználó adatszolgáltatásán alapulnak az eredmények. Az oldal természetesen forintban is átszámol nekünk mindent, így unalmas óráinkban élvezetes időtöltésnek ígérkezik a városok közötti különbségek vizsgálata.

külföldi költségkalkulátor© Images Money

Budapestet egybevetve pár várossal kiderül, hogy jelen pillanatban

24%-al drágább a megélhetés mint Pécsen (igen, pár magyar várost is összehasonlíthatunk) és 55%-al többet költünk a fővárosunkban, mint Kijevben. Budapest 37%-al olcsóbb, mint Madrid és 62%-al kevesebb a kiadásunk, mint New Yorkban. A londoni magyaroknak viszont, 182%-al drágább az élete, az információk szerint.

Pár érdekes adat a világ nagyvárosaiból

Párizsban 2 liter kóla 753Ft, Dublinban 34.685Ft a havi “BKV” bérlet, Rómában 22.206Ft egy kondibérlet az üzleti negyedben, Münchenben a legjobb színházi helyek 43.359Ft-ért kelnek el.

Az oldal információit érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen megjelenhetnek a valóságtól eltérő árak is. Számoljunk azzal, hogy az oldal átlagárakat használ és a fizetések nem szerepelnek a kalkulációkban. Érdekes, időrabló szórakozás mindenkinek, akit érdekel a téma és szeret adatokat párhuzamba állítani. Aki pedig 100%-ig biztos és valós adatokat szeretne megtudni álmai városáról, annak azt ajánljuk, hogy mielőtt kiköltözne utazzon oda és nézzen körül!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.