Interjúk

Nem kell tartaniuk David Camerontól a magyar munkavállalóknak a londoni főkonzul szerint

A Külföldre mennék kérdéseire válaszolva Dr. Riskó Nagy László londoni főkonzul elmondta, hogy egyelőre nem kell komolyan venni az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről szóló híreket, valamint a kinti magyaroknak nem kell a hazaköltözésen gondolkodniuk a jelenlegi szigorítások miatt, hiszen a brit munkaerőpiacnak szüksége van a külföldi munkavállalókra. Lebeszélni tehát senkit sem szeretne a londoni terveiről a főkonzul,sőt, inkább tippeket adott az olvasóinknak.

angol konzul interjú © DFID - UK Department for International Development

Ön szerint miért pont London az egyik legvonzóbb célpont a kivándorló magyarság körében? A statisztikák szerint már több mint 102.000 magyar dolgozik a brit fővárosban.

Londonban, köszönhetően többek között a jelentős idegenforgalomnak, nagyon sok munkalehetőség van a szolgáltató szektorban. S bár az utóbbi években csökken az elhelyezkedés lehetősége, annak, aki beszéli a nyelvet, talpraesett, még mindig relatíve könnyen sikerülhet állást találnia. Maga London az összetételét tekintve multikulturális város, ahol a nagyszámú bevándorlóra felkészült a közigazgatás, a szolgáltató szektor, ami könnyebbé teszi a mindennapi életet. Ami egyébként az itt élő magyarok döntő többségének egyáltalán nem könnyű.

Mi a véleménye arról, hogy David Cameron kormányfő szigorítani szeretne az EU országaiból érkező bevándorlók letelepedésén? Ez ugye az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás egyértelmű korlátozása lenne. Mennyiben érintené egy ilyen intézkedés a már kint lévő magyarokat, vagy éppen azokat, akik tervezik a kiköltözést?

Az Egyesült Királyság a 10 közép-kelet európai tagállam 2004-es csatlakozásakor azonnal megnyitotta a munkaerőpiacát.

Ma már úgy tűnik, hogy a brit munkaerőpiac nem volt felkészülve a nagyszámú bevándorló fogadására és ez különféle feszültségeket okoz. Természetes, hogy a brit politikai elit keresi erre a megfelelő válaszokat, s ezek keretében a szigorítások lehetősége is felmerül.

Az Egyesült Királyság az EU tagja, így csak olyan lépéseket tehet meg, amelyek nem sértik a munkaerő szabad mozgását garantáló uniós normákat. Ilyen lépéseket már bevezettek idén: a frissen érkezők hozzáférését a szociális támogatásokhoz és a munkaerőpiaci támogatásokhoz már korlátozták, de mindezt összhangban a közösségi joggal. Ha ennél tovább szeretnének lépni, az már komoly politikai kérdés, amit az erre hivatott tagállami, brit, illetve EU politikusoknak kell megvitatniuk.

Nemrég elterjedt a sajtóban, hogy a német kormány akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnik a tervezett bevándorlási korlátozások miatt. Ez nyilvánvalóan rendkívüli hatással lenne a kint élő magyarokra is. Ön hogyan látja a kérdést?

Azt gondolom, hogy akkor kell a folyóba lépni, ha a partjára érünk, vagyis meglehetősen korai még erről beszélni. Jelenleg a brit kormány számos kérdésben – nem csak a bevándorlási ügyekben – keresi a brit nemzeti érdekeknek megfelelőbb megoldást, de egyelőre az EU keretein belül. Ha a későbbiekben esetleg az Egyesült Királyság a kilépés mellett döntene, úgy ezeket a kérdéseket is újra kell gondolni az Egyesült Királyság és az EU között.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a bevándorlók a brit gazdaságban igen jelentős szerepet töltenek be, így aligha elképzelhető, hogy egyik napról a másikra a bevándorlóknak távozniuk kellene. Arról nem is beszélve, hogy jelenleg sem a már régebb óta itt élő, gazdaságilag aktív munkavállalókról – ha úgy tetszik a szabad munkaerő vándorlás jogát rendeltetésszerűen gyakorlókról – és családtagjaikról folyik a vita, hanem a brit jóléti rendszert kihasználni szándékozó személyekről, illetve a nekik járó juttatások korlátozásáról.

angol konzul interjú © UK Ministry of Defence

Tavaly a Nagykövetség Konzuli Hivatala egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Londonban egyre nehezebb munkát találni. Azóta mennyiben változott a helyzet? Egyáltalán tapasztalt bármilyen változást?

A visszajelzések szerint a helyzet lényegében változatlan. A megfelelő nyelvtudással rendelkező, felkészülten kiérkezők most is találhatnak munkát, de a nulla nyelvtudással, nem megfelelő munkakultúrával rendelkező személyek folyamatosan kiszorulnak a munkaerőpiacról. A mi figyelmeztetésünk is erre irányult: senkit nem akarunk lebeszélni, csak arra hívtuk fel a figyelmet, hogy felkészülve érkezzenek ki a magyar munkavállalók.

Mit tanácsol azoknak, akik szeretnének itthonról elindulni? Mik azok a dolgok, amikre a leginkább figyelni kell az előkészületek során? És mi az, amire feltétlenül szükségük lehet azoknak, akik nekivágnak Angliának?

A londoni, illetve általában az itteni munkavégzés kapcsán máig sokakban az él, hogy nyelvtudás nélkül lehet kevés munkával sok pénzt keresni. Ez nem így van!

Az igaz, hogy relatíve sok munkalehetőség van, de a brit munkaerőpiacra a legritkább esetben lehet a végzettségnek és tudásnak megfelelő munkakörben belépni. Általában el kell fogadni, hogy a munkavállaló a képzettségénél alacsonyabb szintű munkában kénytelen dolgozni.

A mindennapi élethez, boldoguláshoz elengedhetetlen a legalább alapszintű kommunikációhoz elegendő nyelvtudás, de ezzel csak a munkaerőpiac legalján lehet kezdeni. Ha ezt elfogadja valaki, akkor a kiutazást megfelelően elő kell készíteni, elegendő pénz kell az első hónap túlélésére (szállás, közlekedés, étkezés), ameddig az első fizetés meg nem érkezik, s el kell fogadni, hogy a lakhatási körülmények a magyarországinál általában lényegesen rosszabbak.

Feltétlenül hasznos a már itt élőktől előzetesen tanácsokat, információkat kérni. Kiutazás előtt javasoljuk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (EURES Osztály) megkeresését, ahol információkkal és tanácsadással segítik a külföldön elhelyezkedni szándékozó munkavállalókat az Európai Gazdasági Térség országaiban fellelhető munkalehetőségekről, valamint a munkavállalás és megélhetés körülményeiről. Az első időszak nagyon sok kitartást igényel, nem véletlen, hogy nagyon sokan néhány hónap után hazatérnek. Sokan közülük ugyanakkor felkészültebben, előkészítettebben újra visszatérnek.

angol konzul interjú © Robert Couse-Baker

Mik a leggyakoribb problémák, amelyekkel a Londonban dolgozó magyarok találkoznak?A Nagykövetség hogyan tud segíteni? Milyen gondokkal érdemes Önökhöz fordulni?

Sokan szembesülnek a lakhatási nehézségek okozta sokkhatással. Nem mindenkinek könnyű elfogadnia, hogy a forintban kifejezve soknak tűnő fizetése csak egy szoba bérlésére elegendő egy külsőbb városrészben, esetenként 8-10 másik személlyel egy lakásban. A nyelvtudás nélkül érkezőknek komoly nehézséget okoz a hivatalos ügyeik intézése (biztosítás, bankszámla nyitás, stb.), s sokszor – mivel nem értik a munkaszerződést, nem tudnak megfelelően kommunikálni – ki vannak szolgáltatva a munkáltatók visszaéléseinek is. Sajnos munkajogi vitákban, elmaradt bér behajtásában nem tudunk közreműködni.

Kevesen gondolnak arra is, hogy mi történik, ha mégsem jönnek be a számításaik, hogyan fognak hazajutni. Mindenki a saját sorsáért felelős, nem csak akkor, amikor kiköltözik, hanem amikor haza szeretne térni akkor is.

A Nagykövetség Konzuli Hivatala anyagi természetű segítséget nem tud adni, de tanácsadással, a kommunikáció lehetőségével tud segíteni, el tudjuk mondani, hogy egyes problémákkal hova forduljanak az állampolgárok. Lehetőség van hazatelefonálni a rokonoknak, ismerősöknek, hogy segítséget kérjen a magyar állampolgár, de akár a Konzuli Hivatal munkatársai is beszélnek a családtagokkal (ez néha nagyobb nyomatékot ad a kérésnek), nyelvi probléma esetén segítenek felvenni az otthonról megküldött pénzt és megvenni a hazafelé szóló jegyet, ha az okmányokkal történt valami, akkor kiállítják a hazatérésre jogosító úti okmányt.

Feltételezem, több olyan esettel is találkoznak, amikor becsapják a gyanútlan magyar munkavállalókat a munkáltatók vagy éppen a munkaközvetítők. Hogyan lehet megelőzni az ilyen eseteket?

Ezt elsősorban óvatossággal lehet megelőzni. A munkáltatók akkor tudják becsapni a munkavállalót, ha az nem érti a munkaszerződést, nem beszéli a nyelvet. A munkaközvetítők esetében gyanút kelt, ha egyszerű munkáért feltűnően magas bért ajánlanak, ha előre bármilyen jutalékot, díjat kérnek, ha a közvetítőnek csak egy e-mail címe, vagy telefonszáma van.

Általában gyanús az is, ha valakinek azonnal bérfizetést ígérnek (az Egyesült Királyságban nem adnak előleget és legkorábban két hét után fizetnek egy heti bért), ha azt mondják, hogy nem szükséges a szállást előre kifizetni, minimális pénz elegendő, vagyis, ha az ígéret arról szól, hogy lényegében pénz nélkül ki lehet utazni, mert minden készen várja a munkavállalót. A munkaközvetítők, de a munkáltatók kapcsán is érdemes előre tájékozódni, az Interneten rákeresi, fórumokon olyanokat keresni, akik már dolgoztak ott, illetve van tapasztalatuk az adott közvetítővel.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.