Interjúk

Amerikai diákmunka, magyar szemmel

Te is gondolkoztál már azon, hogy milyen lehetne Amerikában munkát vállalni diákként? Szereted a táborokat és dolgoznál is ilyen közegben? Jó helyen jársz, hiszen most sok érdekes információt tudhatsz meg ezekről a lehetőségekről. Márti, aki jelenleg anglisztikát tanul, nem rég tért haza és örömmel osztja meg most veletek nyári élményeit.

amerikai táboroztatás

Milyen külföldi tapasztalataid voltak mielőtt a tengeren túlra érkeztél?

A családommal kiskorom óta járunk minden évben nyaralni, de jórészt a tengerpart közelében maradtunk (Horvátország, Olaszország, Franciország, Görögország, Anglia). Mindig is élveztem az utazást, hogy láthatok mást is, mint ami otthon van. Az iskolával egyszer voltam egy buszos túrán (Brüsszel-London-Párizs), amit szintén élveztem, mivel velem egykorúakkal láttuk a világot.

Miért pont Amerika felé vetted az utad és miért a táboroztatás érdekelt?

Amikor jelentkeztem, csak egy dolog járt a fejemben, az, hogy világot lássak. A körülményekkel nem nagyon foglalkoztam, csak ki akartam menni és megtapasztalni az ottani életet. Nagyon jó lehetőségnek tűnt, úgyhogy egyszerűen belevágtam.

Milyen típusú munkát vállaltál, hogyan jutottál ki és merrefelé jártál?

Egy közvetítő program segítségével jutottam ki, aminek a neve CampLeaders. Itt két féle munkára lehet jelentkezni: kisegítő személyzet vagy gyerekfelügyelő. Én az előbbire mentem, így konyhán dolgoztam két hónapot. Ez heti 6 nap, napi 10 óra munkát jelentett. Arizonában voltam, Tucson melletti kis település környékén, a tábor neve: Triangle Y Ranch Camp.

A konyhai munka is elég megterhelő lehetett, miért éppen ezt választottad? Ismertél valakit vagy teljesen egyedül mentél?

A konyhai munkát azért választottam, mert mielőtt kimentem volna, nem gondoltam hogy elbírnék ennyi gyerekkel, nem tudtam akkor, hogy képes lennék-e rá. Ismerős nem volt, de egy magyar lánnyal dolgoztam együtt, aminek örültem, hiszen így nem éreztem magam egyedül a nagy idegenben.

Ha épp nem dolgoztál, mivel teltek a napjaid?

Amikor ledolgoztuk a napi 10 órát, a tábor területén maradva azt csináltuk amit akartunk. Persze ilyenkor csatlakoztunk az esti programokhoz (tábortűz, kinti játékok). Próbáltunk beilleszkedni, összeismerkedni mindenkivel, építeni a kapcsolatokat, ha netán visszamennénk. A teljes szabadidős nap a szombati nap volt, ami általában a táboron kívül, városnézéssel, mozizással és különböző saját szervezésű programokkal telt.

amerikai táboroztatás

Gondolom sokszínű volt a társaság. Milyen volt a kinti közösség és a főnök-beosztott viszony?

Sok felől érkeztek oda, mint például Anglia, Írország, Németország és Mexikó. Így a társaság tényleg sokszínű volt. Ezáltal sosem maradt üres perc a beszélgetések során, mert mindenki másfelől jött. Senki nem félt megosztani az életét a másikkal, mert tudtuk, hogy nincs mit vesztenünk. Nagyon jó barátságokat kötöttem ezáltal. A vezető-beosztott viszony teljesen jó volt. Ha bármi problémánk volt nyugodtan fordultunk a főnökünkhöz, mert mindig segítettek bármiről volt szó. Ezzel tényleg nem volt semmi probléma, de valószínüleg mindenkinél más, mert a táborvezető hozzáálásától, személyiségétől függ.

Amerikában mi fogott meg leginkább illetve volt-e valami negatív élményed?

Jó kérdés, hogy mi fogott meg. Persze, hogy sok minden, de leginkább maguk az ott élő emberek. Mivel teljesen más felfogásban élnek, számukra könnyebb az az életforma. Sokkal lazábbak és talán ezáltal kedvesebbek is. Ezenkívül maga a táj, amit ott lát az ember, sokszor felfoghatatlan, hogy milyen hatalmas minden. Negatív élmény meglepően nem nagyon volt, aminek örülök.

Újra visszamennél?

Igen, nagyon szívesen visszamennék oda is, vagy bármerre a világba. Ez az Amerikás élmény megerősítette bennem, hogy sok dolog van amit még nem láttam, amit látni és tapasztalni szeretnék.

Gondolkoztál rajta, hogy esetleg Erasmussal külföldre látogass tanulás céljából? A következő utad merre vezet majd?

Megfordult már az Erasmus gondolata is a fejemben, de komolyabban még nem gondolkoztam rajta. Így, hogy megjártam Amerikát, valószínűleg könnyebb szívvel ugranék neki egy Erasmus programnak. Nagyon szívesen mennék, de ez csak elhatározás kérdése. Következő utam remélhetőleg visszavezet majd Arizónába. Vagy ugyanígy dolgozni, vagy csak meglátogatni az ottani új barátaimat.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.