Elfogadták a német bevándorlási szabályok szigorításának javaslatait

Szerdán a német kormány elfogadta a külföldi munkavállalókkal szembeni, szociális támogatások terén készülő szigorítások javaslatát. A változás legfontosabb eleme, hogy aki nem talál magának 6 hónap alatt állást, annak el kell hagynia az országot.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, a német állam szigorításokat tervez a bevándorlási politikájában. Thomas de Maiziére belügyminiszter, illetve Andrea Nahles munkaügyi miniszter a javaslatcsomagot bemutató sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy terveik szerint ezek a szigorítások már az idei év végén életbe léphetnek. Mint mondták, a csomag nem a munkaerő szabad áramlását kívánja korlátozni, csak a sorozatos visszaélések miatt van szükség erre a döntésre.

német szigorítások
© European People's Party

Románia és Bulgária EU-s munkavállalási korlátozásának megszűnése után indult meg igazán az a (szegénységi) bevándorlási hullám nyugatra, ami a szociális juttatásokkal kapcsolatos kiskapukat próbálja kihasználni. Németország mellet Nagy-Britannia tervez hasonló szigorításokat, bár elképzelhető, hogy ennél sokkal komolyabb szankciókat fognak életbe léptetni Londonban.

A hamarosan életbe lépő német szabályozás legfontosabb elemei:
 • Az a külföldi állampolgár, aki 6 hónap alatt nem talál magának állást, és emiatt szociális támogatásra szorul, annak el kell hagynia az országot.
 • Aki megpróbál visszaélni a bevándorlási szabályokkal, és jogtalanul próbál tartózkodni, vagy visszaélni a segélyekkel, azt egy életre kitilthatják Németországból.
 • Valamint adószámhoz szeretnék kötik a külföldről érkezők családi pótlék igénylését.

A román és bolgár állampolgárok száma az országban tavaly majdnem 30%-al nőtt, és elérte a 414.000 főt. Az összes uniós országból amúgy nagyjából 3.100.000 ember költözött Németországba, ebből 135.000 főre becsülik a magyarok számát, vagyis minden 23. bevándorló tőlünk érkezett.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.