Inkább negatív vagy pozitív hatásai vannak a magyar kivándorlásnak?

Rengeteg írás jelent meg mostanában arról, hogy jót tesz-e az országunknak a kivándorlás. Ez nyilván sokkal összetettebb kérdés, mint hogy most választ adjunk rá, de azért mindenképp érdemes róla beszélgetni. Talán a napokban megjelent MNB tanulmány közelebb visz minket a válaszokhoz.

Az MNB nemrég közölt egy tanulmányt a Magyarországról való kivándorlás munkapiaci és egyéb gazdasági hatásairól. Ebből a következő mondatot sikerült a legtöbb hírportálnak kiemelni:

„A kivándorlás bérekre, termelékenységre, növekedésre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásainak egyenlegét egyelőre nehéz megvonni, ezek részben attól függnek, hogy a kivándorlás üteme a jövőben hogyan alakul, illetve milyen mértékben térnek vissza a külföldön dolgozók a hazai munkapiacra.”

Erre sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy bármivel is okosabbak lettünk.

Ám van ennél szerencsére egy sokkal érdekesebb része a tanulmánynak, ahol pontokba szedték a pozitív és negatív hatásokat. Nézzük!

Pozitív hatások + Negatív hatások -

Csökkenő populáció és kisebb aktív népesség

 • Kevesebb munkanélküli adott munkakereslet és a kivándorlás miatt csökkenő munkakínálat miatt
 • Alacsonyabb szociális kiadások
 • Negatív demográfiai hatások (például fiatalok elvándorlása, területi kohézió hiánya)
 • A szociális ellátórendszerek fenntarthatósága veszélybe kerül (nyugdíjrendszer, egészségügyi ellátó rendszer)
 • Feszesebb munkapiac miatti bérnyomás

Szelektív kivándorlás

 • Ha a kevésbé termelékenyek mennek külföldre, akkor az átlagos termelékenység emelkedhet
 • Ha olyan szakmákból mennek külföldre, ahol túlkínálat van, az illeszkedési problémák javulhatnak
 • Ha a termelékenyebbek mennek külföldre, akkor az átlagos termelékenység csökkenhet
 • Ha olyan szakmákból mennek külföldre, ahol túlkereslet van, az illeszkedési problémák romolhatnak

Hazautalások

 • A hazautalások növelhetik a hazai életszínvonalat, forrásokat jelenthetnek a beruházásokhoz, oktatás fejlesztéséhez
 • A hazautalások ronthatják a hazai termelékenységet

Humán tőke mozgása

 • A külföldön dolgozók tapasztalataikat, tudásukat átadják (brain gain)
 • Agyelszívás (brain drain, az oktatásba, képzésbe fektetett erőforrások elvesznek, alacsonyabb versenyképesség)

Egyéb

 • Erősödő kereskedelmi kapcsolatok
 • Csökkenő adóbevételek
 • A személyek vándorlása helyettesítheti az áruk vándorlását, így a kivándorlás a külkereskedelem mérséklődéséhez vezethet

Nekem a leírtak alapján olyan érzésem van, mintha Newton hatás-ellenhatás törvényét olvasnám, vagyis ha van valami negatív vonzata a kivándorlásnak, annak megvan a pozitív oldala is.

Ha sokan mennek külföldre munkát vállalni, akkor:

 • ugyan csökkenhetnek az adóbevételek, de ezzel együtt csökkenhetnek a szociális kiadások is, és erősödhetnek a kereskedelmi kapcsolatok.
 • ugyan az itthon megszerzett tudásukat külföldre viszik az emberek (brain drain), de sok tudást szednek magukra kint is, amit utána haza is hozhatnak (brain gain).
 • ugyan a hazautalt pénzek ronthatják a termelékenységet, de növelhetik a hazai életszínvonalat és új beruházásokat indíthatnak el.

A tanulmányt amúgy érdemes végigböngészni, bár nem elsősorban a kivándorlással, hanem az ingázókkal foglalkozik, akiknek a száma 2000 óta megtízszereződött.

ingázók

Még a végén az is kiderülhet, hogy gazdasági szempontból több pozitív hatást rejt magában egy bizonyos mértékű kivándorlás, mint negatívat. De ezt majd az idő eldönti.

Mindenesetre fontos hangsúlyozni, hogy a külföldre költözők nagy része a hazai munkaerőpiac alacsony felszívó ereje miatt választja az emigrációt, nem pedig azért, mert hazaárulók és ártani akarnának a magyar gazdaságnak…, akármennyire is vélekednek erről sajnos sokan így.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.