Fontos tudnivalók az ausztriai gyermekvállalásról

Igen gyakori, hogy a külföldre költöző fiatal párok gyermeket is idegen országban szeretnének vállalni. Egy korábbi cikkünkben a kivándorlás első számú célpontjával, Angliával kapcsolatban szedtük össze a témában legfontosabb információkat. Ezúttal az osztrák sógorok gyermekvállalási körülményeit jártuk alaposabban körül.

ausztriai gyerekvállalás
© Richard Taylor

Szülési szabadság és juttatások

A várandós kismamának a szülés előtt 8 héttel abba kell hagynia a munkát, és 8, illetve 16 hétig nem mehet vissza dolgozni. Az anyavédelmi időszak alatt 8 héten át terhességi gyermekágyi segélyt kap, melyet az előző 13 heti átlagfizetéséből számolnak, mint erről a dívány.hu is beszámol.

A saját, illetve örökbefogadott gyermek után a szülő a gyermekgondozási segélyt igényelhet. Ez a gyermekorvosnál való jelentkezés, illetve az államilag kötelező vizsgálatok elvégzése, ennek igazolása (kis könyvben történő rögzítése) után lehetséges: a gyest és a családi pótlékot is ezután lehet igényelni az adóhivatalnál. Létezik jövedelemarányos és átalánydíjas gyes is. A jövedelemarányos támogatásra az jogosult, aki a szülés előtti hat hónapban kereső volt. Az átalánydíjas feltétele, hogy a szülő átlagjövedelme maximum bruttó 16200 euró lehet. Ez esetben négyféle időtartamra választhatók különböző összegek. Ausztriában a gyermekkel hozzánk hasonlóan három évig lehet gyessel otthon maradni, 30 + 6 hónap igénylése esetén havi 453 eurót kaphat a szülő. Egy év otthon maradás esetén körülbelül havi 1000 eurót kaphatunk.

A további támogatásokról és segélyekről itt tudtok bővebben tájékozódni.

A terhesség alatt

Ausztriában a terhesgondozás nőgyógyászok által történik, az országban nem ismert a védőnői rendszer. Az egyes alkalmakkor a nőgyógyász és asszisztense válaszol minden felmerülő kérdésre, és a szükséges vizsgálatokat (vizeletvizsgálat, ultrahang) is ők végzik. Minderről egy Ausztriában szült anyával készült interjú alapján az m.lexi.hu is beszámol.

A magánorvosoknál egy vizit ára 90 euró körül van, viszont, ha olyan orvoshoz megyünk, aki szerződésben áll a társadalombiztosítóval, ennek egy bizonyos százalékát visszautalják. A terhesség alatt sokféle vizsgálaton kell átesniük a kismamáknak az erre kialakított laborokban, azonban, ha időpontra érkezünk, jellemzően nem kell várni.

A szülés

A várandós anyának terhessége 12. hetében be kell jelentkeznie abba a kórházba, ahol szülni szeretne. A kórházakra általában a nagyfokú segítőkészség és jól felszereltség jellemző, érdemes az alapján választani, hol van olyan szakember, akiben megbízunk – emeli ki a nyugat.hu. Ennek megtörténte után a szülés előtt egy hónappal ismét el menni a kórházba: ekkor az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján rögzített adatokat a kórház felveszi az adatbázisába, hogy azok a szüléskor rendelkezésre álljanak.

ausztriai gyerekvállalás
© gabi menashe

A vajúdás nagyobbik szakasza a nyugati országok zöméhez hasonlóan itt is otthon történik, a kórházba öt perces fájásokkal lehet bemenni. A szülést rendszerint szülésznő vezeti, ugyanakkor a háttérben szükség esetére rendelkezésre áll egy ügyeletes orvos. A szülésekről általánosságban viszont elmondható, hogy az osztrák egészségügyben nem szokás a mesterségesen beindított szülés, inkább a természetesség jellemző, császármetszést is csak végszükség esetén hajtanak végre, írja a nyugat.hu.

A szülés után az újszülött végig az anyával van egy helyiségben, csak külön kérésre viszik át másik szobába, ha az anya pihenni szeretne. A kismama a kórházban eltöltött pár nap után mehet haza, ekkor (kórháztól függően) egy kezdőcsomagot kap, mely pelenkát, babaruhákat, és különféle más, hasznos holmit tartalmaz.

Mivel, mint már fent is említettük, itt nincsenek védőnők, a szülést követő időszakban a gyermekorvos az, aki otthonában a családot meglátogatja. Ő az, aki a szülők segítségére van, ha kérdés, felmerülő probléma adódik.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.