Önkéntes

Megmutatjuk, miért éri meg az EU-ban önkénteskedni!

Az önkénteskedés nem egyenlő a pénzkidobással és az időpocsékolással sem! A European Voluntary Service (EVS), más néven az Európai Önkéntes Szolgálat lényege szó szerint az, hogy másokon és magadon is segíts. Ha külföldre vágysz pár hónapra, akkor feltétlenül gondolkodj el ezen a lehetőségen is!

EVS - önkéntes munka
© San José Library

Mi szól az önkénteskedés mellett?

A száraz tények, az EU elképzelései és a jelentkezési feltételek előtt egy kis kedvcsináló. Miért éri meg jelentkezni? Miért is gondolkodna el valaki egy külföldi munkalehetőségen, ha nem is fizetnek érte?

 • Bár fizetés nincs, zsebpénz és szállás van. Vagyis nem kell mindent önerőből megoldani. Félretenni és meggazdagodni senki sem fog ebből, de éhen halni sem kell, sőt. Kényelmesen ki lehet jönni a szervezet által biztosított pénzből, még az országon belüli nyaralásainkat is fedezi az összeg, ha kicsit odafigyelünk.
 • Emellett biztosított az egyszeri oda-vissza út költsége, az étkezés, az egészség- és felelősségbiztosítás és a helyi közlekedés is (például buszbérlet vagy akár kerékpár formájában).
 • Tökéletes nyelvtanulás lehetőség! Akár a nulláról indulva is biztos nyelvtudáshoz lehet jutni, mivel a programban nyelvórák is szerepelnek. Arról nem is beszélve, hogy a mindennapokban is van lehetőség a gyakorlásra, hiszen a kisboltban is meg kell érteni a helyi eladót...
 • Új kultúra, új emberek – vagyis minden külföldre vágyó kalandor álma!
 • Minden önkéntesnek jár a havi két nap szabadság és a heti legalább két szabadnap.
 • 2 hetes, de több hónapos állások is vannak - ráadásul rengeteg szakterületen és országban. Válaszd ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek!

EVS - önkéntes munka

Tomi 10 hónapot töltött az észak-spanyolországi Gijónban az EVS-nek köszönhetően, ahonnan alig pár hete költözött haza.

„Egy ifjúsági szervezetnél dolgoztam, a heti munkám során angolt és németet tanítottam spanyoloknak. De ezen kívül más projektekben is részt vettem - kórházba jártam gyerekekkel játszani, rasszizmus elleni programokat szerveztem a városban, internetes erőszak ellenei workshopokon vettem részt, és az önkéntességet is promotáltam.
Ami nekem hasznosnak bizonyult, hogy megismerhettem a helyi civil szféra és szervezetek működését, életét.Emellett gyakorlatilag megtanultam spanyolul a heti nyelvóráknak köszönhetően. Ráadásul a városban senki sem beszélt angolul vagy németül, úgyhogy rá voltam kényszerítve a spanyolra, pedig előtte nagyjából annyit tudtam csak, hogy „Gracias”.
Lakhatást mindig a fogadó szervezet biztosít, ez nyilván elég zsákbamacska, hogy hol tudnak elhelyezni, de ha van valami gond, akkor van lehetőség arra, hogy máshova költözz. Például az egyik ismerősöm Madridban allergiás volt az állatszőrre, viszont a lakás ahova szobát vettek ki neki, ott volt kutya. De később megoldották ezt is és el tudott költözni.
A zsebpénz mennyisége kicsit kiszámíthatatlan. Mi például megkaptunk mindent egyben, nekünk kellett magunknak bevásárolni, ezáltal úgy osztottam be a pénzt, ahogy akartam. Így bulizásra és utazásra is jutott belőle, mert úgy gazdálkodtam. De hallottam olyan szervezetekről, ahol csak odaadják a kötelezően járó zsebpénzt, de azon kívül például kajára nem adnak külön, hanem megveszik az önkénteseknek, amit összeírnak. Összességében azért nagyon sokat tanultam, mindenkinek csak ajánlani tudom az EVS-t!”

EVS - önkéntes munka

Mi is az az EVS?

Az EVS az Európai Bizottság „gyermeke”, legközelebbi rokona talán a már jól ismert Erasmus. Az országok között jelentős különbségek akadnak a rendszer kiépítettségét tekintve. Ami viszont mindenhol azonos, az a cél, hogy az európai identitásunkat az egymásnak való segítségnyújtáson keresztül építsük, ráadásul saját akaratunkból. Ennek megfelelően a programot az Európai Unió támogatja.

Hogyan lehet jelentkezni?

17 és 30 év közöttiek jelentkezhetnek, a minimum 2 hetes, maximum 12 hónapos nonprofit tevékenységre. A programhoz három résztvevő együttes munkájára van szükség – a küldő szervezetére, a fogadó szervezetére és természetesen az önkéntesére.

Érdemes először a küldő szervezetekre rákeresni a hivatalos oldalakon, mivel mindenkinek szüksége van egy „sending organization”-ra, amely a pályázás során és a későbbiekben is a jelentkező segítségére lesz. A küldő szervezete feladata, hogy utazás előtt megfelelő tájékoztatást adjon, valamint hogy mindenben támogassa az önkéntest a kint léte alatt. Ha már megvan a küldő szervezet, akkor el lehet kezdeni a fogadó szervezetek között kutatni. Több projektet is ki lehet választani, mivel innentől kezdve gyakorlatilag egy „egyszerű” munkakeresésről van szó, amely során az angol vagy az adott ország nyelvén megírt önéletrajzot kell elküldeni a szimpatikus szervezeteknek. A többi pedig már csak a szerencsén és a kitartáson múlik, bár hozzá kell tenni, hogy az elszánt jelentkezők nagyon jó eséllyel indulnak.

További információt a következő oldalakon találhattok:

Hivatalos oldal és adatbázis
Alternatív kereső adatbázis
Pályázati útmutató
Élménybeszámoló

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.