Interjúk

Magyar bolt Bécsben

Bécsi kirándulásunk utolsó etapjaként szeretnénk veletek megismertetni Koncz Gábort. Ugyan Ő csak pár évvel ezelőtt költözött Ausztria fővárosába, mára már az első magyar bolt tulajdonosa és rengeteg hasznos tanáccsal tudott szolgálni. Szóba került, hogyan érdemes vállalkozást indítani kint, van e honvágya az embernek, Bécs mennyire élhető város és megéri-e magyar termékeket forgalmazni alig pár kilométerre.

Mikor és miért költöztél Ausztriába?

2012 márciusa körül történt. Húsz évet dolgoztam az élelmiszeriparban Magyarországon. Az indok egyszerű; elegem lett azokból a dolgokból, amik megnehezítik a korrekt és normális munkavégzést otthon. Úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy ugrunk egy mély fejest és meglátjuk mi lesz ebből a történetből.

magyar bolt Bécsben

Hogyan jött a magyar bolt ötlete?

Ez bonyolult. Amikor kijöttünk, mint üzletkötő/alkalmazott kezdtem el dolgozni két osztrák cégnél. Majd jött egy olyan gondolat, hogy lehetne ezt jobban is csinálni és jobban előtérbe tolni a magyar árukat. Mivel már régóta a húsiparban dolgozom, ezért tudom, hogy a hazai termékek jók, és ha jól vannak elkészítve, akkor azok 100%-osan versenyképesek Európában. Bécsben az összes nemzetnek van boltja, a magyaroknak eddig nem volt. Amikor 2014 januárjában átvettünk egy céget, amely éttermeket, szállodákat és kisebb nagykereskedéseket lát el magyar csirke- és pulykahússal. A bolt születése a bécsi Nagybani piacnak megfelelő Grossmarkt-on történt, ahol direkt van egy húsos pavilon és annak az egyik kis részében vagyunk mi. Oda vittünk először magyar termékeket. Egyrészt az itt élő magyaroknak, másrészt pedig próbáljuk azt a fajta nosztalgiát előcsalogatni, ami az osztrák és a bécsi emberekben megvan a magyar termékek iránt. Mert erre igen nagy igényük van.

Akkor mondhatni kettős célközönsége van?

Is-is. Inkább azt mondanám, hogy ez mindenképpen egy olyan bolt, amelyik arról szól, hogy egy társasági találkozóhely legyen. Ezt a funkciót egyébként el is látja, mert sok magyar jön ide. Beülnek, isznak egy kávét, esznek egy hurkát és beszélgetnek, utána pedig mindenki megy a dolgára és közben egy picit mindenki otthon érzi magát.

magyar bolt Bécsben

Mi az, amit az osztrákok keresnek jobban a boltban? Melyik az a termék, ami inkább nekünk fontos?

A boltban próbáltuk úgy összeállítani az árukínálatot, hogy azok a termékek szerepeljenek, amelyeket Ausztriában nem lehet megkapni. Ilyenek a teljesen tradicionális termékek, mint a túró rudi, magyar tejföl vagy túró, stb.. Utóbbit lehet Bécsben is kapni, de az nem olyan, mint amihez mi hozzászoktunk. Illetve azok az árucikkek, amik otthon magasabb árkategóriát képviselnek és nem kapnak elég publicitást, például a szürkemarha szalámi és a mangalica hús, szintén megvásárolhatóak legyenek. Ezek a magyaroknak és az osztrákoknak egyaránt szólnak. Ugyanúgy, ahogyan a kolbászkínálatunk szól az egyéb déli nemzeteknek is, mivel hasonló étkezési kultúrával rendelkeznek. Tehát úgy próbáljuk belőni az árukínálatot, hogy azokat a magyar kistermelőket helyezzük előtérbe, akik valóban értékes termékeket állítanak elő. A vevőkör százalékosan egyébként 60-40 az osztrákok javára. Igyekeztünk olyan árakat szabni, amelyek a soproni Tesco-val is felveszik a versenyt. És amúgy is egyszerűbb ide leugrani, mint odautazgatni.

Mennyire egyszerű Ausztriában vállalkozásba kezdeni, üzlethelyiséget nyitni?

Megmondom őszintén, nem olyan egyszerű. Minden olyan engedélyt, törvényt, rendelkezést maximálisan be kell tartani, legyen ez városi, vagy területi. Leginkább azért, hogy az embert engedjék és biztonságban tudjon dolgozni. Az a magyar mentalitás, ahogy itt sokan próbálkoztak és próbálkoznak , hogy „húúú sok pénzt, baromi gyorsan keressünk” kevés energia befektetéssel és nem túl hivatalosan, az nem működik. Itt be kell jelenteni mindent, ki kell kérni az engedélyeket minden tekintetben, legyen szó az állategészségügyi dolgokról, vagy élelmiszerhigiéniáról. Ha a vállalkozás osztrák bejegyzett cég, akkor valamivel egyszerűbb. Tehát egyrészt nehézség, másrészt viszont könnyebbség is. Ha az ember végigcsinálja ezeket a lépcsőfokokat és megvan az összes engedélye, akkor a boltnyitás után egy – másfél hónapon belül az összes hivatal megjelenik, csinálnak egy véletlenszerű ellenőrzést. Ha mindent rendben és úgy talál, ahogy az anno le lett fektetve és meg lett beszélve, akkor lehet dolgozni. Csak nagyon fontos, hogy ezeket mind intézzük el!

magyar bolt Bécsben

Mennyire fontos a nyelvtudás? Te beszéltél németül, amikor kiköltöztél?

Igen, beszéltem a nyelvet. De szerintem ez elengedhetetlen. Úgy érzem, ha valaki elmegy másik országba dolgozni, kutya kötelessége azt a nyelvet megtanulni, vagy már alapból tudni! Biztos van olyan, hogy valaki itt él 5-10 évet és a Guten Tag/Dankeschön-nél többet nem tanul meg, mert vannak olyan munkahelyek és közösségek ahol lehet a magyar nyelvvel boldogulni.

Szerintem két lehetőség van, ha valaki valahova kiköltözik: vagy egy-két évet lehúz ott, utána pedig hazamegy. Vagy tartósan letelepedik és az lesz a miliő, amiben él. Mindkét esetben kötelességünk beszélni/megtanulni a befogadó ország nyelvét! Már csak azért is fontos, mert onnan kapjuk a fizetésünket!

Szerinted Bécs mennyire élhető város?

Bécs az egyik évben bekerült a 10 legélhetőbb város közé a világon. Én nagyon-nagyon szeretem! A tömegközlekedése valami szenzációs; zseniálisan van megcsinálva a villamos-, busz- és metróhálózata. Bárhová, bármikor el lehet jutni. Egy igazi multi – kulti város, nagyon sok nemzetiség él egymás mellett. Budapestre is rengeteg külföldi megy élni és dolgozni, de szerintem itt sokkal többen vannak. Velünk ellentétben viszont, itt teljesen természetes, hogy az összes zöldségkereskedő török, az indiaiak csinálják az újságot, szerbek/horvátok az építőiparba tevékenykednek, a magyarok szellemi és egyéb munkákat végeznek, és még sorolhatnám. Én mindig azon gondolkodom, vajon az osztrákok mit csinálnak? Mert erre még nem jöttem rá! (nevet)

A kis távolságból adódóan az itt élőknek mennyire lehet honvágyuk?

Ez egy érdekes kérdés! Szerintem azt kell eldönteni, hogy ide élni, vagy dolgozni jön az ember. Ha az előbbi, el kell magadban fogadtatni és prioritásként kezelni, majd az összes létező otthoni történetet el kell kezdeni szép lassan zsugorítani. Nem lelkileg értem, hanem mondjuk hazajárás szintjén, vagy ha itt képzeled el a későbbiekben a jövődet, akkor itt rendezed be az életedet. A másik, aki hétfőn jön és pénteken pedig hazamegy. Az egy egészen másik élet, mert ő effektíve otthon lakik. És pont a közelség miatt, itt markánsan elválik ez a két vonal. Az ingázóknak ez szimplán egy munkahely.

Én itt élek és nagyon szeretem!

A Magyar Kisbolt Bécsben ITT található meg a facebook-on!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.