Havi 200 kezdő fixszel, a pályakezdő tényleg könnyen viccel?

Valóban túlzott igényeik vannak a mai huszonéveseknek? Mennyi pénzből lehet ma elkezdeni az önálló életet Magyarországon?

A fiatalok többsége legszebb álmaiban mer csak kétszázezres kezdő fizetésre gondolni, miközben az általános szakemberhiány miatt a cégek már hajlandóak mélyebben is a zsebükbe nyúlni - írja a HVG.

Biztos sokan felhorkannak ezen, ám a cikk szerint 200 ezer forint feletti kezdő fizetés várható pénzügyi, mérnöki valamint informatikai területen. A legfrissebb diplomás pályakövetési rendszer zárótanulmánya szerint a Magyarországon foglalkoztatottak körében gazdasági diplomával 217 ezer, műszaki diplomával 212 ezer, informatikai területen szerzett oklevéllel pedig 263 ezer forintot kerestek átlagosan a 2014-ben végzettek.

Forrás: Veroszta Zsuzsanna: Frissdiplomások 2015 - Kutatási zárótanulmány

Ezen adatok tükrében egyáltalán nem irreális a fiatalok kezdő fizetési igénye - feltéve, ha a felsorolt képzések valamelyikén szereztek felsőfokú végzettséget. Minden bizonnyal érvényesül a kereslet-kínálat elve, és ezeken a területeken jelenleg hiány van a jól képzett szakemberekből. Budapesten egy átlagos garzonlakás bérleti díját igen nehéz megúszni 100 ezer forint alatt, de egy szoba bérlése is 50-60 ezer forint körül kezdődik.

A KSH számításai szerint 2016-ban 114 ezer forint volt szükséges az átlagos életszínvonalhoz. Lakóhely szerinti bontásban Budapesten 136 ezer forint kell ugyanehhez a színvonalhoz. Figyelembe véve a lakhatási költségeket, egy olyan fiatal számára, aki már nem a szülői házban lakik, ez az összeg csak akkor biztosít a fővárosban elfogadható színvonalat, amennyiben többfős háztartásban lakik. 200 ezer forint fizetés nem jelenti azt, hogy belátható időn belül a hazánkban olyannyira vágyott saját lakás elérhetővé válik, ami a hazai bérleti kultúra hiányából adódóan előfeltétele a jövő megalapozásának és a családalapításnak.


Ezen tények fényében nem gondolom meglepőnek, hogy a 2016-os ifjúságkutatás eredményei szerint a 15-29 évesek egyharmada tervez hosszabb külföldi tartózkodást, ebből 83 % munkavállalási céllal váltana országot. A külföldi tervekkel rendelkezők 69 %-a a jobb megélhetést nevezte meg a kitelepülési szándék motivációjául - talán ez már nem is szorul további magyarázatra...

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.