9 magyar szokás, ami sokkolhat egy külföldit

Bemutatjuk, hogy a Dél-Kaliforniából hozzánk érkezett Colm miként tekint a számunkra “mindennaposnak” számító magyar szokásokra, valamint érdekességképpen arról is lesz szó a cikkben, hogy egy ugyancsak amerikai lány hogyan reagál a klasszikus magyar ízekre.

1. A disznóvágás

Koránkelés, pálinka, disznóvisítás, vér és hús. Colmot megdöbbentette a disznóvágás egész folyamata, de – legyen bármilyen durva – ez a valóság. Belátta, hogy húst nem lehet vér nélkül feldolgozni, tehát végső soron tanulságosnak tartotta a magyar horrort, de elmondása szerint nem szívesen élné át újra.

2. Mintha mindenki dohányozna

A statisztikák szerint a magyarok 30%-a dohányzik, de Colmnak ez nem így tűnik, megjegyzem, nekem sem. Két fontos élményt emelt ki a dohányzókkal kapcsolatos tapasztalataiból. Az egyik az volt, hogy amikor a feleségére várt egy bolt előtt, vagy minden elhaladó ember dohányzott, vagy nem, de 3 lépés múlva rágyújtottak.

Egy másik, sokkal furcsább élmény a fogorvosnál érte. Az orvos épp az egyik fogtömésén dolgozott, amikor megszólalt a telefonja, felvette, az ablakhoz sétált, kinyitotta, majd rágyújtott. Ez gondolom nem csak neki szokatlan, de sajnos valóban sokat dohányzunk.

furcsa magyar szokások© Alessandra

3. A fő kérdés: mi lesz az ebéd?

Colm elmondása szerint a családjában sosem csináltak nagy ügyet sem az ebédből, sem a vacsorából. A Taco Bell vagy egy sima mikrózással elkészíthető ételek tökéletesen ellátták a családot, ám Magyarországon (tegyük hozzá, hogy szerencsére) ez nem így van.

Az első dolog, amivel szembesült, hogy a vasárnapi ebéd szent és sérthetetlen, ráadásul az étkezésnek megvan a maga módja. Ha nincs háromfogásos ebéd az asztalon, akkor az csak egy tízórai. Nagy valószínűséggel eszel egy tányér levest (de igazából annyit, amennyit szeretnél), utána pörkölt nokedlivel és a savanyúsággal, majd jön a desszert, a végén pedig a Dipankrin a Richter-es dobozból.

Ebben az egészben az a legszebb, hogy amíg Colm nem szedte pontokba a vasárnapi ebéd fogásait, addig fel se tűnt, hogy mennyit eszünk. Tényleg a vallásunk lehetne az evés.

4. Szép a magyar nyelv, de biztosan térdre kényszerít

Colm az elmúlt 10 évben többször is ellátogatott hozzánk, de még mindig csak alapszintű a szókincse. Ki tudja fejezni magát, de ha egy beszélgetés egy kicsit is elmélyül, akkor reménytelen helyzetbe kerül. Nagyon könnyű elveszni egy olyan nyelvben, amiben a ragok a szótőhöz alkalmazkodnak, ráadásul sokszor megtoldjuk a szavakat egy-egy látszólag felesleges magánhangzóval. Angol anyanyelvvel magyarul tanulni maga pokol.

5. Gyalogosként féltened kell az életed

Gyorsan és agresszíven vezetünk, a gyalogosokkal szemben alig vagyunk türelmesek, és szerencsés vagy, ha valaki megáll miattad a zebra előtt. Ezt az észrevételt jó eséllyel mindannyian alá tudjuk támasztani, de érdemes megemlíteni, hogy a biciklisekre például egyre jobban odafigyelnek az autósok, úgyhogy van remény a javulásra. Addig is jól körül kell nézni, mielőtt átkelünk az úton, vagy segítségül hívjuk a tudományt és megoldjuk, hogy halhatatlanná váljunk.

furcsa magyar szokások© Alex

6. Meg kell szokni a magyarokra jellemző pesszimizmust, az őszinteséget és a vérmérsékletet

Eddig nem is gondoltam volna, hogy van bármi a vérmérsékletünkben, amit meg kell szokni, vagy hogy az őszinteségünk olyan szintet üt meg, ami egy amerikainak sok lehet.

Ha Kaliforniában megkérdezel valakit, hogy hogy van, akkor az a válasz, hogy köszönöm, jól. Ha Magyarországon megkérdezed ugyanezt, akkor panaszok tömkelege fogad. Akármiről tudunk panaszkodni, és Colm tapasztalata szerint ezt megtesszük, amint alkalmunk nyílik rá. Ezzel párhuzamban az őszinteségünk is felszínre kerül, egy külföldi szemében akár gorombának és nyersnek tűnhetünk emiatt.

Colm szerint az a legjobb megoldás, ha a megjegyzéseinket senki nem veszi magára és ami még ennél is fontosabb: szokj hozzá a káromkodáshoz.

7. A pálinka mindenhol utolér

A pálinkafogyasztásunk hasonló mintát követ, mint az étkezési szokásaink. Ha nem kerül elő pár üveg pálinka egy buliban – vagy nem fogy el -, akkor babazsúron vagy. De nem kell feltétlen buliba menni ahhoz, hogy pálinkával találkozz. A magyar nagymamák és nagypapák különös gyógyhatást tulajdonítanak neki. Fáj a fejed? Igyál egy pálinkát! Menstruációs görcsök? Tessék, egy pálinka. Ideges vagy? Várjál, töltök egy pálinkát. Jaj neked, ha egyszerre fáj a fejed, menstruálsz és ideges vagy!

furcsa magyar szokások© Brennen

8. Szinkronizált filmek. Szinkronizált filmek mindenhol.

Ha kapcsolgatod a tv-t vagy moziba szeretnél menni, akkor szinte kizárólag szinkronizált filmeket és sorozatokat látsz, feliratosakat csak elvétve.

Ennek köszönhetően Arnold Schwarzeneggert nem a jellegzetes osztrák akcentusáról ismerjük meg, hanem egyértelműen Gáti Oszkárral azonosítjuk. Ha pedig Makranczi Zalán káromkodni kényszerül, máris eszünkbe jut Archer.

Minden tehetséges szinkronszínésszel együtt én úgy érzem, hogy a szinkronizálással csak a kényelmünket és a világtól való elhatárolódást segítjük. Igenis szükséges eredeti nyelven nézni filmeket, szükséges angol nyelvű cikkeket olvasni és egyáltalán, tudni angolul. Gyerekek, tanuljatok angolul!

9. A WC-csésze

Vicces, de nincs külön szavunk arra a fajta csészére, ami Colmnak azonnal feltűnt. Megpróbálom körülírni. Az a típus, ami felülről úgy néz ki, mintha lenne benne egy kicsi polc. Colm logikája szerint ez azért lehet, hogy meg tudjuk figyelni a székletünket és ezzel az egészségünket is felügyeljük. Még sosem gondolkoztam ezen, de sanszos, hogy igaza van. Szinte az a furcsa, hogy máshol nem ilyenek a WC-k.

+1. Ilyennek látja egy amerikai lány a magyar ízeket

Ha már a magyar sajátosságoknál tartunk, a külföldiek számára nem csak a szokásaink tudnak furcsán hatni, hanem az ízlésünk is, már ami az ételeinket érinti. Nézzük, ahogy Emmy kipróbál néhány magyar “ételkülönlegességet”! Elő fog kerülni a medvecukor, a Pilóta keksz és még számos finomság!

(via matadornetwork)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.