Magyarország a külföldi iskolapadokból nézve! Mit tanul rólunk a világ?

Érdekes a történelem könyveket bújni és egy adott országot jobban megismerni általuk, de mi történik, ha ez az ország Magyarország. Mit tanulnak rólunk külföldön? Mennyire volt meghatározó a történelmünk külső szemszögből? Kik vagyunk és honnan jöttünk?

Keserue Zsolt ezekre a kérdésekre keresi a választ úgy, hogy fejébe vette, több mint hatvan ország történelemkönyveit fogja áttanulmányozni. Zsolt négy éve gyűjti és fordítja azon országok középiskolai könyveit, amelyekről mi is tanultunk gyerekként. A magyar tankönyvekben 66-68 ország van említve, így ennyi nép magyar történelméből akarja összeállítani saját, az országunkat bemutató nemzeti kollázskönyvünket.

Kutatásának oka, hogy tükröt állítson az elfogultságnak és bemutassa azt, hogy mit gondolnak mások rólunk, magyarokról.

Zsolt rajztanárként a diákokat is bevonta a projektbe, hogy ők is teljes képet kapjanak a történelemről, és nézeteiket új megvilágításba helyezze. Mostanra 21 ország 60 tankönyvét sikerült elemezni, és állítása szerint le kell győznünk a kisebbségi komplexusunkat, hiszen mi igenis vagyunk valakik, rengeteg könyvben esik szó rólunk és történelmünkről.

Sok portálon terjedt régen egy amerikaiak ostobaságát igazolni akaró videó, amelyből az derült ki, hogy többségük egyáltalán nem ismeri hazánkat, sőt még Európát se nagyon. Jó hír, hogy a valóság teljesen más, hiszen az amerikai tankönyvben több oldal is szól Magyarországról.

Magyarország külföldön © Nico Paix

A könyvekben szereplő, magyar történelmi események közül természetesen a honfoglalás és a ‘48-as és az ‘56-os forradalmak a legmeghatározóbbak. A moldáv és a német könyv szerint a magyarok rettegésbe tartották Európát, míg le nem telepedtek.

A török tankönyv természetesen másról mesél, mint amiről mi tanultunk. Arrafelé azt tanítják, hogy náluk az Oszmán Birodalom volt a paradicsom, ami a megszállt népeknek is megfelelő volt, mi magyarok pedig türk népként élünk a köztudatban.

Sajnos a projekt könyv formájában nem jelenik meg pénzügyi okok miatt, de szerencsére készül egy honlap, amely bemutatja a forrásokat és a fordításokat, így oktatási segédanyagként lesz használható. Bővebben az index.hu cikke számol be a kutatásról, érdemes azt is elolvasni.

Amennyiben ti is hozzájárulnátok a kutatás sikeréhez, úgy Zsolt szívesen fogadja a 1990 után gyártott tankönyveket a világ számos részéről. Zsolttal kapcsolatba léphetünk a saját weboldalán és a projekt facebook oldalán is.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.