Cigiért és benzinért a szomszédba, minden másért messzebb? Így keres úti célt a magyar!

Egy érdekes felmérés alapján, a Google keresések többsége Magyarországgal kapcsolatban az örömlányokra, esküvőre, vagy épp az üzemanyagárakra irányul. Utánajártunk annak, hogy a környező szomszédainkra rákeresve magyarul, mit ajánl fel elsőre a rendszer.

A cikk ötletét adó fixr.com csapata, egész egyszerűen csak annyit csinált, hogy beírta a Google keresőjébe, hogy "How much does a ... cost in ..." (mennyibe kerül valami, valamelyik országban), és a keresési ajánlatokból, földrészenként lebontva, összeállított egy statisztikát.

Az angol nyelven hazánkra rákeresők többségét, leginkább az abortusz, az üzemanyagárak és a prostitúció költségei érdekelték. Viszont, amennyiben magyarul keresünk rá az említett “mennyibe kerül egy … Magyarországon?” kérdésre, akkor a rendszer a szülést, egy liter benzint, és a gépkocsi forgalomba helyezését listázza.

Kíváncsiak voltunk, hogy a leleményes magyarok, mire keresnek rá egy-egy külföldi út előtt, ha az úti cél valamely szomszédos, vagy a magyarok körében népszerű ország.

Ausztria

Az osztrák szomszédainkhoz leginkább költözni szeretnénk, legalábbis a keresési eredmények ezt igazolják. A magyarokat az albérlet árakon kívül a lakásvásárlás költségei is foglalkoztatják, ami persze nem is meglepő. A képzeletbeli dobogóra még a benzinár is felfért, hiszen hazánk fiai előszeretettel kelnek útra egy kis csapott árú benzinért, de ki ne tenne így.

Horvátország

Nem meglepő, hogy az olcsó nyaralási célpontként elhíresülő Horvátországban, mi az első kérdése a pihenni vágyó magyarnak: Mennyibe kerül a sör?

Miután az első pár Karlovacko és Ozujsko legurult, már csak egy finom vacsora kell és irány a szállás. A magyar keresőknek pedig ez egy tökéletes nap, hiszen a vacsora és az apartman végzett a top 3-ban.

Románia

Romániát is sok magyar keresi fel évről-évre, hiszen a gyönyörű erdélyi táj, a székely vendégszeretet, és a magyar nyelv ismerete vonzóvá teszi a gazdaságilag még alattunk elhelyezkedő országot. A magyarok online keresése az ebéd, kenyér, benzin hármast adja ki, így akár azt is megállapíthatjuk, hogy az említett dolgokon kívül, enni is szívesen járunk hozzájuk.

Szerbia

A szerb találatok sajnos nem annyira konkrétak és a mennyiségük sem kiemelkedő, ezért a rendszer nem ajánl fel semmit. Viszont, mi nem hagyjuk magunkat, így enter-t ütünk, hogy fény derüljön a titokra. Igazán semmi meglepő, vagy titkos dologgal nem találkoztunk, az ország főleg cigaretta és alkohol lelőhelyként üzemel a magyarok körében, emellett a hazatelefonálás díja is lényeges szempont.

Szlovákia

A keresést illetően hasonlóan jártunk Szlovákia esetében is, de itt sem hagytuk magunkat. A listázott eredményekből kiderült, hogy leginkább a cigaretta árak foglalkoztatják a magyar felhasználókat, viszont érdekes, hogy a petárda és a cukor-liszt árak is a listán vannak. Természetesen itt is, mint Szerbiánál, a gyakorikérdések.hu-n teszik fel kérdéseiket a magyarok.

Szlovénia

A szlovén keresésnél sincs ajánlat, viszont az eredményekből kiderül, hogy az ország inkább csak az átutazás miatt érdekel minket, hiszen legtöbben az autópálya matrica árára és a benzinárakra kíváncsiak. Egészen a Google keresés második oldaláig kell lapoznunk, mire a bronzérmes kérdést megtaláljuk: “Mennyibe kerül Szlovéniában egy doboz cigaretta?”

Ukrajna

Első tippünk itt a cigaretta ára volt, de a számításunk nem jött be. A magyar keresők többségét a forint-hrivnya árfolyam érdekli, ezt követően természetesen a benzinár, végül a cigarettaár következik a sorban.

Kíváncsiságból rákerestünk a közkedveltebb magyar célpontokra is a szomszédok után!

Például Amerikára (kevesebben keresnek az Egyesült Államok-ra), Angliára (kevesebben keresnek Nagy Britanniára), Németországra, Görögországra és Törökországra is.

 • Az amerikai álom megtalálásához három kulcsszó dukál: ház, iphone és amerikai utazás. A negyedik ajánlat másképp kapcsolódik az országhoz, de megemlítendő: mennyibe kerül egy amerikai akita (kutyafajta)?
 • Talán nem meglepetés, hogy az Angliába vágyódókat egy téma érdekli igazán: mennyibe kerül a lakás, az albérlet vagy egy ház.
 • A német keresések zöme is az angliaihoz hasonló, itt is vezet a lakhatás (albérlet és lakás árak), viszont a harmadik és negyedik hely kicsit eltér a megszokottól. Sokan kíváncsiak a jogosítvány megszerzésének költségeire, illetve sokan a komplett németországi élet költségeit akarják megtudni.
 • Görögország is egyike a közkedvelt turistaparadicsomoknak, így nem meglepő, hogy a nyaralás költségeit akarják megtudni a legtöbben itthonról. A listázott eredmények is ezt a kérdést teszik fel pontosítva, így itt már az is szerepel, hogy egy hétre, autóval, mennyibe kerülne a görög utazás.
 • Törökországba is nyaralni jár a magyar, hiszen olcsó és egzotikus úti cél és a keresések is ezt tükrözik. Az első kérdés a nyaralás költségeire, harmadik pedig a repülőjegy árakra vonatkozik. Mi lehet a második? Aki járt már Törökországban az lehet, hogy hozott már haza ilyesmit. Igen, nem meglepetés, a második helyezett kérdés az aranyra vonatkozik!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.