Kiemelkedően sikeres volt 2014-ben a magyar turizmus!

Az elmúlt év igencsak jól sikerült, legalábbis az itthoni turizmus valamennyi ágazatánál, ez igazolódott be a nemrég összesített adatok alapján. Melyik országból érkeztek a legtöbben? Mennyi pénz folyt be a turizmusból?

Az elmúlt év önmagában nagyon jónak mondható a magyar turizmusban, legalábbis ez derül ki a KSH adataiból. 2014 decemberében 14,9%-kal nőtt az nálunk töltött vendégéjszakák száma, míg az ebből befolyó szállásdíj bevételek 27,1%-kal hoztak többet, mint előző évben. Ugyanígy növekedés figyelhető meg a belföldi turizmussal kapcsolatban is; 10,1%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma, míg a szállásdíj bevételek 18,5%-kal nőttek. A 2013. december hónap adataihoz képest 12,5%-kal nőtt meg a tavalyi év decemberének forgalma.

magyar turizmus© Rego Korosi

A fizetés terén sokan használták SZÉP-kártyájukat is, összesen 16 milliárd forintot fizettek ki az emberek ebben a formában az elmúlt év során, jelentette be Glattfelder Béla, a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

A megnövekedett turizmus következtében sok itthoni szállodának ki kellett tennie a megtelt táblát is, holott Európa szerte 25-30%-os visszaesést állapítottak meg. A turizmus visszaesése alól kivétel volt még hazánkon kívül Ciprus.

A magyar siker egyik titka a gyógyvizekben rejlik; sok orosz turista gyógyulni jött Magyarország valamelyik fürdőjébe. Emellett persze más turistacsalogató programjai is vannak az országnak, mint például a nyári zenei fesztiválok, a nemzetközileg ismert és meghívott fellépőkkel, de fontos szerepet kap ebben az oktatás és annak színvonala.

magyar turizmus© Eli Duke

A 2014-ben eltöltött vendégéjszakák száma nem várt, fantasztikus számokat hoztak! 9,5 millió vendég, 24,2 millió éjszakát töltött el az ország valamelyik szálláshelyén.

Eközben a belföldi vendégszám is nőtt, mintegy 10%-kal, és a ebből származó szállásdíj bevételel 15%-kal emelkedett, míg a külföldiekből származó majdnem elérte a 11%-ot.

Ruszinkó Ádám, a turizmusért felelős, helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az utóbbi másfél évtizedben a magyar gazdaság egyik húzó ágazatává vált a turizmus, továbbá, hogy a hazai szállodakapacitás igen jelentős növekedést produkált.

Azt már tudjuk, hogy a tavalyi év során sok volt az osztrák, orosz és német turista, de hogy pontosan mennyien és honnan érkeztek?

A harmadik helyen az orosz turisták állnak: 778 561 fő.
Másodikként Ausztriából érkeztek sokan: 816 225 fő.
A legtöbben pedig Németországból jöttek; 2 008 068 fő.

Persze vannak negatív visszajelzések is Magyarországgal kapcsolatban; már csak azért is, mert sajnos gyakran képesek vagyunk átverni a külföldieket.

Minden pozitív vagy negatív sztereotípiától függetlenül megéri büszkének lenni a magyar természeti adottságokra, hagyományainkra és kultúránkra, mert azok nagyon vonzók tudnak lenni sokak számára. És persze magyarként is megéri itthon barangolni, nem csak külföldön!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.