Címke: szabályozás

Az Egyesült Királyság választott - hogyan tovább, bevándorlók?

Munka

Az Egyesült Királyságban új kormányt választottak éppen egy hete. Azóta lemondott három pártelnök, többséget szerzett a Konzervatív Párt, dühös tüntetések robbantak ki Londonban és Walesben, a brit híroldalakat pedig ellepte az elemzők cikkeinek és videóinak tömkelege – szinte percről perce jelennek meg új, átfogó analízisek. Miért ennyire különleges a britek 56. parlamenti választása? Mi következik ezután? Mire számíthatnak a bevándorlók?

Választások az Egyesült Királyságban: akárki nyer, a bevándorlóknak nehezebb lesz!

Munka

Ma tartják a választásokat Nagy Britanniában, holnap pedig fény derülhet arra, mi vár a külföldi munkavállalókra, köztük arra a több százezer magyarra, akik a szigetországban vállalnak munkát.

Újabb érdekes kutatási eredmény látott napvilágot a brit bevándorlásról!

Munka

Május 7-én esedékes Nagy-Britanniában a következő parlamenti választás, és ahogy már korábbi cikkeinkben megírtuk, nagy szerepet kap a választási programokban a bevándorlás kérdése. Egyre növekszik a letelepedni vágyók és munkát keresők száma az Egyesült királyságben, legalábbis ezt olvashatjuk mindenhol. Ám egy, az Oxfordi Egyetem végzett kutatás eredménye épp az ellenkezőjét állítja.

Az Egyesült Királyság újabb lapokat terített ki a bevándorlásról - Folytatódik a pókerjátszma!

Munka

Körülbelül egy hónapja még arról szóltak a szigetországi hírek, hogy nemcsak az EU-n kívülről érkező munkavállalók helyzetét szigorítanák, hanem az EU-tagállamok polgárai is bonyolultabban jutnának munkához. Erről szóló korábbi cikkünkben felvetettük azt a problémát is, hogy bár érthetőek az EU és a munkavállalási célzattal oda utazók aggodalmai, a brit érvekben is találhatunk logikát. Nézzük, hogy David Cameron legutóbbi bejelentése után hogyan is áll a kártyaparti.

Törvények, amikért gyermeke csodálni fogja Amerikát!

Munka

Amerika tele van számunkra felfoghatatlan dolgokkal, szabályokkal, törvényekkel, melyet ép ésszel felfogni is nehéz. Cikkünkben megnézzük, mely törvények szabályozzák gyermekeink életét, ha esetleg az államokban szeretnénk letelepedni, dolgozni, családot alapítani.

A nagy EU kontra Egyesült Királyság pókerjátszma – mi lesz az EU-vándorokkal?

Munka

Ha az Egyesült Királyság területén szeretnél letelepedni, dolgozni, tanulni vagy esetleg Magyarországon élő brit állampolgár vagy, vess egy-két pillantást az elkövetkező hónapok brit politikai döntéseire. A miniszterelnök, David Cameron ugyanis olyan lépéseket fontolgat, melyek minden EU-polgár életét megváltoztathatják – még a tiédet is! Olyan ez, mint egy kártyajáték: nem tudod, milyen lapot osztanak legközelebb.

Mikortól kell egy légitársaságnak kártérítést fizetnie késés esetén?

Utazás

Az Európai Unió Bíróságának 2014. szeptember 4-én hozott határozata szerint az Unió egész területén az érkezési időhöz képest számított három órát meghaladó késés esetén, bármely utas kompenzációt igényelhet. De pontosan mi is számít érkezési időnek?

Anglia inkább távozna az EU-ból, csak hogy csökkentse a bevándorlók számát

Munka

Vagy legalábbis ehhez hasonló találgatásokat fogalmaz meg a The Sun magazin David Cameron terveivel kapcsolatban.

A külföldi munkavállalók 10 alapvető joga az Európai Unióban

Munka

Külföldön szeretnél dolgozni, de azért mégsem mennél olyan messzire? Akkor valószínűleg az EU-n belül tervezel munkát vállalni. Ha ez így van, a következő dolgokkal mindenképp érdemes tisztában lenned.

Többé nem kell kikapcsolni a mobilt, mikor repülünk!

Utazás

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) pénteken jóváhagyta azt a döntést, miszerint nincs szükség a repülési idő és le és felszállás alatt a mobiltelefonok repülési módba állítására, illetve kikapcsolására. Ha van térerő, akkor Európában már lehet telefonálni vagy netezni a repülőkön.

Külföldre mennék! – De hova? II. rész

Munka

Ha egy nap úgy döntünk, hogy nyakunkba vennénk a világot egy boldogabb élet reményében, logikusnak tűnik, hogy abba az országba induljunk ahol a legboldogabbak az emberek. Ennek megállapításához az ENSZ tavalyi jelentését vesszük alapul melyben nem csak azt vizsgálták, hogy a felmérésben szereplő 156 ország lakosai, mennyire érzik boldognak magukat, hanem többek között az egy főre eső GDP-t, a korrupció szintjét és azt, hogy az egyén mennyire számíthat a társadalom más tagjainak támogatására. A top 10 pedig a következő:

Mi változik, ha Skócia elszakad az Egyesült Királyságtól?

Munka

Nem könnyű azoknak a helyzete, akik Skóciába vágynak. Főleg, ha csütörtökön a függetlenedés mellett dönt a skót lakosság. Előzetes találgatások és teljes bizonytalanság övezi a szeptember 18-ra kiírt skóciai függetlenségi népszavazást. Ráadásul annak eredményei nem csak a gazdasági szereplőket és a diplomáciai elitet érintik majd, hanem mindazokat, akik Skóciában élnek vagy szeretnének élni.

Külföldre mennék! – De hova?

Munka

A külföldre költözők többsége a "nem megyek olyan országba, ahol hideg van" kikötés mellett más szempontokat is megfontol mielőtt egy második hazát választana. Természetesen rengeteg megközelítése lehet annak, hogy mi szerint hasonlítjuk össze a különböző országokat, így a döntést megkönnyítendő, összeszedtük nektek egy cikksorozatban a különböző szemszögből vizsgált rangsorokat.

Elfogadták a német bevándorlási szabályok szigorításának javaslatait

Munka

Szerdán a német kormány elfogadta a külföldi munkavállalókkal szembeni, szociális támogatások terén készülő szigorítások javaslatát. A változás legfontosabb eleme, hogy aki nem talál magának 6 hónap alatt állást, annak el kell hagynia az országot.

Jogi tanácsok Ausztriába készülőknek

Munka

Interjúnkat Esztegár Balázzsal készítettük, aki nemrég kitüntetéssel tette le az ügyvédi vizsgát, azóta pedig már saját bécsi ügyvédi irodájában látja el nagyrészt magyar és osztrák ügyfelei jogi képviseletét. Most Ő segít azoknak, akik Ausztriában szeretnének munkát vállalni vagy vállalkozást indítani!

Elege lett Angliának a bevándorlókból

Munka

Brit lapértesülések szerint a jelenleg is hatalmon lévő Konzervatív Párt a tagállamokra is kiterjedő korlátozást vezetne be a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.